Αναιμική συνεδρίαση στη Wall Street – Ο Πάουελ «ψαλίδισε» τις προσδοκίες των επενδυτών

Αναιμική συνεδρίαση στη Wall Street – Ο Πάουελ «ψαλίδισε» τις προσδοκίες των επενδυτών

Μεικτά πρόσημα και χαμηλές διακυμάνσεις στους δείκτες - Οι αντιστάσεις των Big Tech στήριξαν τον Nasdaq - Κόντρα στο ρεύμα οι ενεργειακές εταιρείες χάρη στο συνεχιζόμενο ράλι του πετρελαίου

wall
Απόπειρα να ανακάμψει μετά το διήμερο πτωτικό σερί επιχείρησε η Wall Street στη συνεδρίαση της Τετάρτης, όμως της έλειψε τελικά η δυναμική για να το πετύχει, καθώς τα μηνύματα του Τζερόμ Πάουελ και έτερων στελεχών της Fed «προσγείωσαν» τους επενδυτές και τις προσδοκίες τους για την έναρξη του καθοδικού κύκλου των επιτοκίων.

Έτσι, ο Dow Jones «γύρισε» πτωτικά στην τελευταία ώρα της συνεδρίασης κλείνοντας τελικά στις 39.127 μονάδες μειωμένος κατά 0,11%.

Ο S&P 500 κατάφερε με δυσκολία να αντισταθεί στις καθοδικές πιέσεις με αποτέλεσμα να βρεθεί ελαφρά σε θετικό έδαφος, στο +0,11% και τις 5.211 μονάδες.

Στον αντίποδα ο Nasdaq παρέμεινε μεν στα… πράσινα, αλλά είδε επίσης τα αρχικά του κέρδη να συρρικνώνονται στο +0,23% με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί στις 16.277 μονάδες.

Κλείσιμο
Η πορεία της νομισματικής πολιτικής επανήλθε στο προσκήνιο μέσα από την ομιλία Πάουελ και τις δηλώσεις στελεχών της FOMC, σε συνδυασμό με την νέα έκθεση για τις προσλήψεις στον ιδιωτικό τομέα που ήρθε να συντηρήσει την εικόνα υπερθέρμανσης της αγοράς εργασίας.

Η αγορά ήλπιζε σε μέτρια αύξηση των προσλήψεων στον ιδιωτικό τομέα το Μάρτιο, οπότε αιφνιδιάστηκε δυσάρεστα από την ισχυρή επίδοση της έκθεσης του ADP που έδειξε την προσθήκη 184.000 θέσεων το Μάρτιο, που είναι μάλιστα η πιο ισχυρή μηνιαία αύξηση για το δείκτη από τον περασμένο Ιούλιο.

Παράλληλα, ο ρυθμός αύξησης των μισθών εκτινάχθηκε από το 7,6% στο 10%, ένα στοιχείο-καμπανάκι για τη Fed που ανησυχεί εύλογα πως οι ισχυροί μισθοί συνεχίζουν να τροφοδοτούν τις πληθωριστικές πιέσεις.

Δεν είναι τυχαίο πως ο ρυθμός επιβράδυνσης του πληθωρισμού έχει περιοριστεί αισθητά σε σχέση με την περσινή χρονιά, όπως έδειξαν και τα στοιχεία των πρώτων μηνών του έτους. Κάτι που δεν έχει διαφύγει της προσοχής της Fed, όπως έσπευσαν να επισημάνουν εσχάτως αρκετά από τα στελέχη του συμβουλίου και βέβαια ο ίδιος ο Τζερόμ Πάουελ.

Σε ομιλία του προ ημερών ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας είχε δηλώσει ευθαρσώς πως η Fed δεν θα βιαστεί να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων. Και σε νέες δηλώσεις του σήμερα, σε εκδήλωση του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, διατήρησε την ίδια επιφυλακτική γραμμή.

Ο κ. Πάουελ υποστήριξε πως το συμβούλιο δεν έχει τελειώσει με τη μάχη κατά του πληθωρισμού, πως είναι νωρίς για να κρίνει αν οι πρόσφατες αυξημένες μετρήσεις του δείκτη αποτελούν εμπόδιο στην προοπτική αντιστροφής της νομισματικής πολιτικής και πως σαφώς χρειάζεται περισσότερα στοιχεία πριν προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων.

Βεβαίως, επανέλαβε ότι η γενική εικόνα δεν έχει αλλάξει και πως η περικοπή των επιτοκίων θα ξεκινήσει και μάλιστα «κάποια στιγμή μέσα στη χρονιά», που σημαίνει ότι ισχύει ακόμη η εκτίμηση της FOMC για τρεις μειώσεις μέσα στο 2024, όμως διατήρησε ένα κλίμα ασάφειας ως προς το χρονοδιάγραμμα.

Αντιθέτως, ο σκληροπυρηνικός πρόεδρος της Fed της Ατλάντα, Ράφαελ Μπόστιτς, σε συνέντευξη του στο CNBC, υπήρξε σαφής, αν και με τρόπο που δεν άρεσε στην αγορά, δηλώνοντας ανήσυχος για την πορεία αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού και εκφράζοντας την εκτίμηση πως η Fed θα προχωρήσει σε μία και μόνο μείωση των επιτοκίων φέτος και μάλιστα στο τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς!

Κάπως έτσι τα προγνωστικά της αγοράς για την πρώτη περικοπή στη συνεδρίαση του Ιουνίου περιορίστηκαν και η Wall Street βρέθηκε να αναζητά κατεύθυνση…

Ο Nasdaq κινήθηκε καλύτερα, ακριβώς διότι κατάφερε να βρει τη στήριξη που χρειαζόταν από μερικές από τις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες, όπως η Meta και το Netflix, αλλά όχι από όλες. Η Nvidia αντιθέτως, όπως και η Intel έχασαν έδαφος.

Στους λίγους κερδισμένους της ημέρας ξεχώρισε ο ενεργειακός κλάδος, αντισταθμίζοντας τις πιέσεις που δέχτηκε ο S&P 500, με τις μετοχές των εταιρειών του κλάδου να ακολουθούν το ανοδικό ρεύμα των διεθνών τιμών του πετρελαίου.

Οι πετρελαϊκές τιμές συνέχισαν και σήμερα να καταγράφουν κέρδη, με το αμερικανικό αργό WTI να έχει ενισχυθεί κατά περίπου 20% από τις αρχές της χρονιάς και το Brent κατά 16%.

Σε σημερινό σημείωμα της η Bank of America επεσήμανε πως το ράλι των πετρελαϊκών τιμών θα κάνουν πολύ πιο δύσκολο στη Fed να αποφασίσει να ξεκινήσει την περικοπή των επιτοκίων. Μάλιστα, προέβλεψε άλμα του Brent, που ήδη βρίσκεται μια… ανάσα από τα 90 δολάρια, πάνω από τα 95 δολάρια το βαρέλι!

Διαβάστε περισσότερες οικονομικές ειδήσεις στο newmoney.gr



Ειδήσεις σήμερα:

Η στιγμή που Αμερικανοί αστυνομικοί πυροβολούν έφηβη, θύμα απαγωγής, που τρέχει προς το μέρος τους για βοήθεια

Περίμενε την Κυριακή να βγει από το Α.Τ. και της επιτέθηκε όσο μιλούσε με το «100» - Πώς έγινε η στυγερή δολοφονία

Συγκλονιστικά βίντεο από τα 7,5 Ρίχτερ στην Ταϊβάν: 4 νεκροί και 50 τραυματίες - Τουλάχιστον 26 τα κτήρια που έγειραν ή κατέρρευσαν
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης