Τουρκία: Στο 50% έφτασαν τα επιτόκια προκειμένου να τιθασευτεί ο πληθωρισμός

Τουρκία: Στο 50% έφτασαν τα επιτόκια προκειμένου να τιθασευτεί ο πληθωρισμός

Ο ετήσιος δείκτης τιμών καταναλωτή στην Τουρκία εκτινάχθηκε στο 67% το Φεβρουάριο

turkish-lira_main01
Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας αύξησε την Πέμπτη το βασικό της επιτόκιο, από 45% σε 50%, επικαλούμενη τη συνεχιζόμενη ανάγκη να αντιμετωπιστεί η άνοδος του πληθωρισμού στη χώρα.

«Το Φεβρουάριο η υποκείμενη τάση του μηνιαίου πληθωρισμού ήταν υψηλότερη από την αναμενόμενη, ιδίως στις υπηρεσίες», ανέφερε η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της τράπεζας σε ανακοίνωσή της μετά την απόφαση.

Σημείωσε ότι οι εισαγωγές καταναλωτικών αγαθών και χρυσού επιβραδύνθηκαν, γεγονός που βελτίωσε το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας, αλλά ότι η εγχώρια ζήτηση παραμένει «ανθεκτική».

«Η εμμονή του πληθωρισμού στις υπηρεσίες, οι πληθωριστικές προσδοκίες, οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι και οι τιμές των τροφίμων διατηρούν τις πληθωριστικές πιέσεις ζωντανές», ανέφερε η ανακοίνωση.«Η Επιτροπή παρακολουθεί στενά την ευθυγράμμιση των πληθωριστικών προσδοκιών και της τιμολογιακής συμπεριφοράς με τις προβλέψεις, καθώς και τον αντίκτυπο των μισθολογικών αυξήσεων στον πληθωρισμό».

Ο ετήσιος τουρκικός δείκτης τιμών καταναλωτή εκτινάχθηκε στο 67% το Φεβρουάριο, τροφοδοτώντας τις ανησυχίες ότι η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας - η οποία είχε δηλώσει ένα μήνα πριν ότι ο επώδυνος οκτάμηνος κύκλος αύξησης των επιτοκίων της είχε τελειώσει - ίσως χρειαστεί να επιστρέψει στη σύσφιξη.

Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής κατέστησε σαφές ότι δεν θα διστάσει να προχωρήσει σε περαιτέρω αυξήσεις, εάν αυτές είναι απαραίτητες για να διατηρήσει τους στόχους της για τον πληθωρισμό σε καλό δρόμο.

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία σε χωριό της Αμαλιάδας: 28χρονος αυτοκτόνησε με καραμπίνα δέκα μέτρα από τον τάφο του πατέρα του

Με τι καιρό θα γίνει η έξοδος για την 25η Μαρτίου - Τι λένε οι μετεωρολόγοι

20ετής κάθειρξη στους γονείς που άφησαν την κόρη τους να λιώσει σε καναπέ - «Δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο» είπε ο ιατροδικαστής
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης