Χρηματιστήριο Αθηνών: Ισχυρό rebound «δια χειρός» ΓΕΚΤΕΡΝΑ - ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ισχυρό rebound «δια χειρός» ΓΕΚΤΕΡΝΑ - ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

Ο Γενικός Δείκτης «ψαλίδισε» τη διαφορά από το ρεκόρ 13ετίας - Ξανά σε υψηλά επίπεδα ο τζίρος - Ποιες άλλες μετοχές ξεχώρισαν

5534794
Τρίτη και «φαρμακερή» αποδείχθηκε η νέα άνοδος του ελληνικού χρηματιστηρίου, με απόλυτους πρωταγωνιστές του τίτλους του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Τα κέρδη του Γενικού Δείκτη ξεπέρασαν το 1%, μειώνοντας δραστικά την «ψαλίδα» από το υψηλό 13ετίας των 1.434 μονάδων.

Σε νέο υψηλό 24 ετών και πάνω από τα 16 ευρώ έκλεισε η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ενώ ρεκόρ 8μήνου σημείωσε η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ολοκληρώνοντας τη συνεδρίαση πάνω από τα 18 ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες του newmoney, το ράλι των δύο μετοχών οφείλεται στο διαφαινόμενο deal με αραβικά κεφάλαια και συγκεκριμένα τη Masdar για την πώληση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Σε ό,τι αφορά τη σημερινή συνεδρίαση, το Χρηματιστήριο βρέθηκε αρχικά εν μέσω αντίρροπων δυνάμεων, καθώς στο πρώτο μισό οι εναλλαγές στα πρόσημα ήταν συνεχείς και η νευρικότητα των επενδυτών έκδηλη. Στη συνέχεια, τη συσσώρευση διαδέχθηκε ένα κρεσέντο από τους αγοραστές, ξεπερνώντας όχι μόνο το μέχρι πρότινος ανθεκτικό σημείο αντίστασης των 1.400 μονάδων, αλλά και αυτό των 1.410 μονάδων.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 17,77 μονάδες ή 1,27% και έκλεισε στις 1.417,64 μονάδες, που ήταν και το υψηλό ημέρας. Το χαμηλό ημέρας εντοπίστηκε περίπου 20 μονάδες κάτω, στις 1.397,32 μονάδες.

Πέρα από τις ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ως «μοχλός» ανόδου λειτούργησαν με τα ισχυρά κέρδη τους ορισμένα βαριά «χαρτιά» των κλάδων της ενέργειας και της βιομηχανίας, όπως η Motor Oil και η Mytilineos. Μάλιστα, η δεύτερη έλαβε σημαντική ώθηση από την Pantelakis, η οποία αύξηση την τιμή στόχο για τη μετοχή στα 46 ευρώ από 41 ευρώ προηγουμένως.

Από την άλλη πλευρά, η είδηση ότι η Entersoft αποχωρεί από το Χρηματιστήριο έφερε τους πωλητές στο προσκήνιο, με τη μετοχή να καταγράφει «βουτιά» τουλάχιστον 2% και απομακρύνθηκε αρκετά από τα 8 ευρώ, στα οποία είχε «κλειδώσει».

Σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα διαμορφώθηκε ο τζίρος, με την Τράπεζα Πειραιώς να βρίσκεται εκ νέου στο επίκεντρο. Πιο συγκεκριμένα, η συναλλακτική δραστηριότητα «άγγιξε» τα 200 εκατ. ευρώ, με την Πειραιώς να κάνει τζίρο πάνω από 50 εκατ. ευρώ. Στα 26,9 εκατ. ευρώ τα πακέτα.

Η εικόνα στο ταμπλό

Οι τράπεζες δεν συντονίστηκαν εξ ολοκλήρου με τη σημερινή εικόνα έντονης ανόδου στην αγορά, με τον κλαδικό δείκτη να ενισχύεται κατά 0,61% στις 1.204,90 μονάδες. Η Εθνική Τράπεζα ξεχώρισε στο +2,09% και τα 7,146 ευρώ, η Eurobank κέρδισε +0,39% στο 1,78 ευρώ, η Πειραιώς έμεινε «κλειδωμένη» στα 4 ευρώ, ενώ η Alpha Bank υποχώρησε κατά -0,62% στο 1,68 ευρώ.

Τα βλέμματα στη Moody’s

Το βράδυ της Παρασκευής (15/3), η Moody’s θα δημοσιεύσει την αξιολόγησή της για την ελληνική οικονομία, παίρνοντας «πάσα» από την DBRS, η οποία «κράτησε» τη χώρα στην επενδυτική βαθμίδα. Σημειώνεται ότι η Moody’s, ούσα η πιο αυστηρή από τους μεγάλους οίκους αξιολόγησης, είναι η μοναδική που δεν έχει δώσει στην Ελλάδα το investment grade, διατηρώντας προς το παρόν το αξιόχρεο στην κατηγορία junk.

Κλείσιμο
Το μεσημέρι της Παρασκευής (15/3) θα λάβει χώρα το triple witching για τον Μάρτιο και το α’ τρίμηνο του 2024 (τριπλή λήξη στα παράγωγα, με τη λήξη των συμβολαίων και των δικαιωμάτων σε δείκτες και μετοχές), ενώ στις δημοπρασίες θα ακολουθήσει η αναδιάρθρωση των δεικτών FTSE Russell, με αλλαγή του free float της Τρ. Πειραιώς από 55% σε 82%. Είχε προηγηθεί τη Δευτέρα (11/3) το μίνι rebalancing των δεικτών του MSCI, με το free float της Πειραιώς να αυξάνεται από 54,4% σε 81,4%.

Τα αποτελέσματα των εισηγμένων παραμένουν στο προσκήνιο, με τους επενδυτές να στρέφουν την προσοχή τους στις δεύτερες αναγνώσεις των αναλυτών. Οι περισσότερες εταιρείες έχουν ανακοινώσει επιδόσεις -με έμφαση στην κερδοφορία- υψηλότερες των εκτιμήσεων, ενώ ικανοποιητικές είναι επίσης οι προτάσεις για τα μερίσματα. Την επόμενη εβδομάδα, είναι η σειρά για τις Alpha Trust Andromeda και Μοτοδυναμική την Τετάρτη (20/3) και για τις Epsilon Net και Austriacard Holdings την Πέμπτη (21/3).

Διαβάστε περισσότερα οικονομικά νέα στο Newmoney.gr


Ειδήσεις σήμερα:

Φρίκη στην Τουρκία: Σκότωσε τη σύζυγο με 16 μαχαιριές και την κόρη με 12 όταν προσπάθησε να τον σταματήσει

Βροχές και καταιγίδες σε πολλές περιοχές της χώρας

Στα σκαριά η νέα επίσκεψη Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο τον Απρίλιο - Κρίσιμο ταξίδι στην Αίγυπτο την Κυριακή
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης