ΕΛΣΤΑΤ: Στο 2% διαμορφώθηκε η ανάπτυξη το 2023

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 2% διαμορφώθηκε η ανάπτυξη το 2023

Με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το ελληνικό ΑΕΠ συνεχίζει να υπερβαίνει τον μέσο όρο της ευρωζώνης

oikonomia_polemos_30imeron_xr
Βαρόμετρο για τον τρέχοντα προϋπολογισμό αλλά και για τις περαιτέρω κινήσεις της κυβέρνησης για τη στήριξη κοινωνικών ομάδων ενόψει και του Πάσχα, αποτελούν τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ για την ανάπτυξη που συντελέστηκε κατά το δ’ τρίμηνο του 2023 και για το σύνολο του περασμένου έτους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν, σημειώθηκε ανάπτυξη 2% για το 2023 και αύξηση 1,2% στο τελευταίο τετράμηνο σε σχέση με πέρσι. 

aep-elstat


Ο στόχος που είχε καταγραφεί από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών στον προϋπολογισμό ανερχόταν στο 2,4%, και η υπέρβασή του θα άνοιγε το δρόμο για περισσότερο δημοσιονομικό χώρο, λόγω της δυνατότητας αναθεώρησης της πρόβλεψης για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2023, όπου ο καταγεγραμμένος στόχος σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σταθερότητας είναι για 1,1% του ΑΕΠ, αλλά και για επίτευξη με μεγαλύτερη ευκολία του φετινού δημοσιονομικού στόχου. που θέτει τον πήχη στο 2,1% του ΑΕΠ.

Με βάση την ΕΛΣΤΑΤ, κατά το τρίτο τρίμηνο, το ελληνικό ΑΕΠ είχε καταγράψει ηπιότερη αύξηση κατά 2,1% ετησίως από 2,6% το 2ο τρίμηνο, συνεχίζοντας ωστόσο να υπερβαίνει σημαντικά , για ένατο συνεχόμενο τρίμηνο, τον μέσο όρο της ευρωζώνης (0,0% ετησίως κατά το 3ο τρίμηνο)

Τριμηνιαίες μεταβολές

Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 1,2% σε σχέση με το 3o τρίμηνο του 2023.

Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 2,6% σε σχέση με το 3o τρίμηνο του 2023.

Oι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 0,4% σε σχέση με το 3τρίμηνο του 2023. Οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 0,5%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 0,8%.

Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 1,9% σε σχέση με το 3ο τρίμηνο του 2023. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 1,2%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 4,4%.

Κλείσιμο
Ετήσιες μεταβολές
Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση κατά 1,8% σε σχέση με το 4ο τρίμηνο του 2022.

Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 5,7% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2022.

Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 2,1% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2022. Οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 1,6%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 4,7%.

Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 0,03% σε σχέση με το 4ο τρίμηνο του 2022. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 1,6% και οι εισαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 4,0%.

Τι προέβλεπαν οι αναλυτές για την ανάπτυξη του 2023

Για την ανάπτυξη του 2023, η Τράπεζα της Ελλάδας έχει προβλέψει ότι η ελληνική οικονομία έτρεξε με ρυθμό 2,3%.

Από την πλευρά του, το ΙΟΒΕ, αναθεώρησε την αρχική του από 2,4% στο 2,1%, με προοπτική επαναφοράς του ΑΕΠ στο 2,4% τη φετινή χρονιά

Το ΚΕΠΕ εκτιμούσε ότι ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ θα φτάσει το 2,2% το 2023 διατηρούμενος και το 2024.

Το ΔΝΤ αναθεώρησε οριακά προς τα πάνω την πρόβλεψη για την ανάπτυξη του 2023 στο 2,3% από 2% στις προβλέψεις του περασμένου Οκτωβρίου. Ωστόσο, προβλέπει επιβράδυνση της ανάπτυξης κάτω από το 2% για το 2024 και το 2025.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις χειμερινές της προβλέψεις αναθεώρησε οριακά την πρόβλεψη της για την Ελλάδα με αύξηση 2,2% το 2023, αντί για 2,3% που είχε προβλέψει αρχικά.

Τέλος, ο ΟΟΣΑ στην έκθεση που δημοσίευσε στο τέλος Νοεμβρίου προέβλεψε για φέτος ανάπτυξη 2% στην Ελλάδα έναντι πρόβλεψης για ανάπτυξη 1,8% στην ενδιάμεση έκθεση για όλα τα κράτη μέλη του τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Ειδήσεις σήμερα:

Οι αυστηροί κανόνες μιας κρουαζιέρας γυμνιστών και τι μπορεί να συμβεί αν τους παραβείς

Σόδομα και Γόμορρα με σεξ μοναχών και... δακρυσμένες εικόνες σε μοναστήρι στην Κύπρο

Ανατριχίλα με τρεις Αυστραλούς έφηβους που... χαλαρώνουν δίπλα στο κενό από τον 37ο όροφο – Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης