Το Τριώδιο άνοιξε χθες (και στον ΣΥΡΙΖΑ) η Αγία Τριάς (Παππάς, Πολάκης, Φάμελλος), ο ζαλισμένος ηγέτης και ο υπό εποπτεία αρχηγός

Το Τριώδιο άνοιξε χθες (και στον ΣΥΡΙΖΑ) η Αγία Τριάς (Παππάς, Πολάκης, Φάμελλος), ο ζαλισμένος ηγέτης και ο υπό εποπτεία αρχηγός

-Χαίρετε, πριν πάμε στην ουσία του επικού τετραημέρου στον ΣΥΡΙΖΑ, να κάνω μια… ασήμαντη παρατήρηση: Αυτοί οι τύποι μας κυβέρνησαν και θέλαμε να ξανακυβερνήσουν, έτσι;

DARKROOM_2022
Λοιπόν, ας επιχειρήσουμε μια σύντομη εκτίμηση, αν και νομίζω δεν χρειάζεται και πολύ για να καταλάβει κάποιος ότι:

Τσίπρας

-Α. Ο μεγάλος χαμένος του συνεδρίου είναι ο «μια φορά στα 100 χρόνια ηγέτης» Αλ.Τσι. που έκανε μια αιφνιδιαστική-αντιθεσμική κίνηση να ρεφάρει το μέγα και ιστορικό λάθος του να στηρίξει έναν περαστικό για αρχηγό του κόμματός του το Φθινόπωρο, επιχειρώντας τώρα να τον φάει και… τον έφαγε τον ίδιο η μαρμάγκα. Προφανώς ο Τσίπρας άλλα νόμιζε ότι θα συμβούν και άλλα συνέβησαν από την Πέμπτη έως χθες στο κόμμα του, μάλλον δεν έχει πλέον καλή αίσθηση αυτός ή οι δικοί του της σκληρής πραγματικότητας που ακολουθεί μετά από ήττες και αποχώρηση στην πολιτική (θυμίζει λίγο Καραμανλή, Βενιζέλο ή Σαμαρά). Πάντως, αν ήξερε ότι η κίνησή του αυτή θα εξελισσόταν έτσι, σίγουρα δεν θα την έκανε, αφού πλην της Γεροβασίλη και του Φλαμπουράρη δεν είδα και κανέναν να τον στηρίζει. Θα κάνει καιρό για να συνέλθει από το στραπάτσο, αν συνέλθει, αλλά δεν τελείωσε λόγω ηλικίας και αδυναμίας εξεύρεσης προσώπου στην Κεντροαριστερά.

Κασσελάκης υπό εποπτεία

Κλείσιμο
-Β. Σε καμία περίπτωση ο Κασσελάκης δεν βγήκε ξεκάθαρος νικητής και δεν μπορεί να πανηγυρίζει γιατί απλούστατα... πίσω έχει η αχλάδα την ουρά και ό,τι και να γίνει θα κριθεί στις ευρωεκλογές. Οπως το βλέπω, ο Τσίπρας μπορεί να μην κατάφερε να τον ρίξει τώρα, αλλά σίγουρα του το έκανε Δελφινάριο (λίγο περισσότερο απ’ ό,τι ήταν) και μόνο με τάμα στον Όσιο, που πάει για προσευχή, θα φτάσει το διψήφιο. Άλλωστε, υπό προθεσμία (αλλά και υπό εποπτεία) τον έθεσαν και όσοι ήταν υπέρ της αναβολής των εκλογών, ήτοι αυτό το καλό και έντιμο παιδί ο Νίκος ο Παππάς, ο Πολάκης που τους σιχαίνεται όλους απ’ ό,τι κατάλαβα και εκείνος ο κομψευόμενος ο Φάμελλος που του καλάρεσε να παριστάνει τον αρχηγό κόμματος στη Βουλή.

ΣΥΡΙΖΑ

-Γ. Ο πιο μεγάλος χαμένος όμως είναι το ίδιο το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, που από χθες και τυπικά ξαναμοιράστηκε στα δύο, όσοι απέμειναν στον Τσίπρα και στους μηχανισμούς και οι Κασσελάκηδες που είναι κάτι άλλο εκτός από ΣΥΡΙΖΑ. Και κάποια στιγμή θα γίνουν άλλο κόμμα με άλλο όνομα, δεν ξέρω πάντως αν αθροίζουν ένα 3% για να μπουν στη Βουλή δίχως μηχανισμό και χρηματοδότηση ενός κανονικού κόμματος. Δεν έκανα τον κόπο χθες να μιλήσω και πολύ με την πηγή μου στο Μ.Μ, αλλά η άποψή τους ήταν περίπου όλα όσα βλέπουμε όλοι εμείς με κοινή λογική, φυσικά και χαίρονται και θεωρούν ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ εδραιώθηκε πλέον -μετά και από τα τελευταία γεγονότα- στα μάτια απλών πολιτών ως ένα συνονθύλευμα που είχε ημερομηνία λήξης και δεν μπορεί ως έχει να αναστηθεί, πολύ περισσότερο να θεωρηθεί ως κόμμα που μπορεί να ξανακυβερνήσει». Σημειώστε οι παρατηρητικοί ότι κόπηκε στα έξι κομμάτια από το 2015 έως σήμερα, Λαφαζάνης, Ζωή, Βαρούφας, Αχτσιόγλου κ.λπ., Τσιπρικοί, Κασσελάκης.

ΠΑΣΟΚ

-Εξ αντανακλάσεως στην Κεντροαριστερά θεωρώ ότι τώρα θα δούμε και τα δύσκολα στο ΠΑΣΟΚ γιατί ο πήχης πάει ψηλά και ο Ανδρουλάκης θα δυσκολευτεί να πείσει ότι από την κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ φτάνει να πάρει δυο-τρεις μοναδούλες. Το τελευταίο δείγμα με την απρόσμενη και δυσνόητη με πολιτικούς όρους άρνησή του να ψηφίσει τον νόμο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, είναι ένα ακόμα δείγμα. Επεται συνέχεια μετά τις ευρωεκλογές.

Παράπλευρες απώλειες…

-Οι νέοι ποινικοί κώδικες Φλωρίδη ψηφίστηκαν, όλα καλά ή… σχεδόν όλα καλά, πλην του ότι από τις ρυθμίσεις αυτές δημιουργήθηκαν δυο ζητήματα. Το πρώτο είναι ότι έστω και… από σπόντα η δίκη των Τεμπών πρόκειται να επισπευτεί και ουσιαστικά να ξεκινήσει σε λίγους μήνες και όχι ας πούμε όπως το Μάτι που πήρε 6-7 χρόνια. Και ναι μεν είναι σαφώς πιο δίκαιο και έντιμο αυτό, αλλά η αλήθεια είναι ότι αλλιώς κρίνεται ένα θέμα όταν τα φώτα της δημοσιότητας είναι ακόμα αναμμένα και ζεστά, να πληρώσουν οι υπαίτιοι, αλλά όχι με όρους reality, λένε μερικοί στην κυβέρνηση. Το δεύτερο είναι ότι η κατάργηση της ασυλίας των τραπεζιτών από τον Ιούνιο, ναι μεν είναι ένα δίκαιο μέτρο (γιατί δεν αντιμετωπίζει η χώρα πια κρίση, ώστε να γίνεται haircut σε δάνεια κ.λπ.) αλλά… ανοίγει και πληγές. Πώς θα αντιμετωπίσουν, ας πούμε, οι τραπεζίτες μια τριμερή συμφωνία Δημόσιο-Τράπεζες-Μαντωνανάκης όπου αυτοί θα κόψουν χρέη για να δώσει λιγότερα το κράτος κ.λπ.; Προβλήματα…

Σύσκεψη στο Μ.Μ για την Τράπεζα Πειραιώς

-Με ενθουσιασμό (χωρίς να είναι υπερβολή) αγορά, ανάδοχοι, μέτοχοι κι επενδυτές ετοιμάζονται για την αποεπένδυση του 27% που κατέχει το ΤΧΣ στην Τράπεζα Πειραιώς. Τα ευχάριστα είναι ότι υπάρχει τεράστια ζήτηση και πάμε για σημαντική υπερκάλυψη. Ακριβώς λόγω της ισχυρής ζήτησης, φαίνεται πως υπάρχει ισχυρό ρεύμα για τη διάθεση του συνόλου των μετοχών και συνεπώς την πλήρη απόσυρση του Δημοσίου, χωρίς όμως ακόμη να έχει κλειδώσει. Κι επειδή σας έχω ζαλίσει με τα σενάρια για το ποσοστό, Το Τριώδιο άνοιξε χθες (και στον ΣΥΡΙΖΑ) και η Αγία Τριάς (Παππάς, Πολάκης, Φάμελλος), ο ζαλισμένος ηγέτης και ο υπό εποπτεία αρχηγός -όπως είναι "ωμό"- και βγάζετε τα συμπεράσματά σας: Η διοίκηση της τράπεζας, ο οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού Α. Πατέλης, οι ξένες τράπεζες που τρέχουν το deal έχουν ταχθεί υπέρ του 27% σχηματίζοντας ένα ισχυρό πλειοψηφικό ρεύμα που δημιουργεί την αίσθηση ότι πάει για το 27%. Υπάρχουν και αντίθετες φωνές που εισηγούνται να διατηρήσει το Δημόσιο ένα ποσοστό της τάξης του 7% για να το πουλήσει αργότερα και ένας ισχυρός υποστηρικτής αυτής της άποψης είναι ο υπουργός Στ. Παπασταύρου. Το τι θα γίνει τελικά θα αποφασιστεί από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό σε σύσκεψη που θα γίνει για αυτόν τον λόγο στο Μ.Μ την Τετάρτη. Το πιθανότερο πάντως σενάριο, με τα σημερινά δεδομένα, εξακολουθεί να είναι η διάθεση του 27% στο σύνολό του.

Debate για τιμή διάθεσης

-Κατά τα λοιπά, για τη διαδικασία, το ΤΧΣ θα δεχθεί τις εισηγήσεις της BofA και προς Τετάρτη απόγευμα με Πέμπτη, το Ταμείο θα λάβει την απόφασή του ώστε την Παρασκευή η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να εγκρίνει το ενημερωτικό και τη Δευτέρα 4 Μαρτίου να ανοίξει το βιβλίο των προσφορών. Στο χρονικό και διαδικαστικό πλαίσιο που αναφέραμε και παραπάνω, θα γίνουν οι διεργασίες και οι τηλεδιασκέψεις για την τιμή διάθεσης με τους εμπλεκόμενους να εμφανίζονται σήμερα χωρισμένοι σε δυο στρατόπεδα: Σε αυτούς που θεωρούν ότι "η μετοχή έτρεξε πολύ" και χρειάζεται μεγάλο discount και αυτούς που υποστηρίζουν πως δεν χρειάζεται discount πάνω από 5%. Οπότε, υπομονή μέχρι την Τετάρτη που θα καθίσει η μπίλια.

Με την HSBC στο Ντουμπάι και με τη Morgan Stanley στο Λονδίνο

-Κι αφού είμαστε στις τράπεζες, να προσθέσω πως αύριο Τρίτη 27/2 ξεκινά στο Ντουμπάι και θα ολοκληρωθεί στις 29/2, το roadshow "Future Forum 2024" που διοργανώνει η HSBC και στο οποίο θα δώσουν το «παρών» και ελληνικές τράπεζες. Στη συνέχεια, 12 με 14 Μαρτίου η σκυτάλη περνά στο European Financials Conference της Morgan Stanley που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο Λονδίνο και στο οποίο συμμετέχουν όλες οι ελληνικές τράπεζες. Τα θέματα που απασχολούν τους αναλυτές για τις ελληνικές τράπεζες είναι τα γνωστά: μερίσματα, έσοδα και πιστωτική επέκταση.

Το Υπουργείο Οικονομικών πιέζει για μείωση των τραπεζικών προμηθειών στα POS

-Σήμερα ή αύριο θα ψηφιστεί τελικά το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών για τους Αιγιαλούς, που περιλαμβάνει και την ειδική τροπολογία για τη σύνδεση των POS και τα πρόστιμα που θα επιβληθούν από την 1η Μαρτίου. Η ολιγοήμερη καθυστέρηση στην ψήφιση οφείλεται στις συζητήσεις του ΥπΟικ με τους τραπεζίτες, οι οποίες αναμένεται να καταλήξουν σε μια μείωση των προμηθειών που χρεώνουν οι τράπεζες στους εμπόρους για τη χρήση των POS. Ο Κ. Χατζηδάκης είχε διαδοχικές συναντήσεις με εκπροσώπους τραπεζών και τους παρόχους υπηρεσιών πληρωμών POS, επισημαίνοντας ότι είναι απαραίτητο να μειώσουν τις προμήθειες που εισπράττουν από τους επαγγελματίες, ειδικά σε συναλλαγές μικρής αξίας. Χρησιμοποίησε μάλιστα το παράδειγμα -παρότι ο ίδιος δεν είναι καπνιστής- της πώλησης τσιγάρων με POS, η οποία τελικά αφήνει μηδενικό περιθώριο κέρδους στον επαγγελματία. Κοντός ψαλμός αλληλούια..

Απέκτησε ΔΣ η νέα εταιρεία του Θεοδωρόπουλου

-Προ λίγων εβδομάδων η Bespoke SGA Holdings του Σπύρου Θεοδωρόπουλου προχώρησε στη σύσταση της εταιρείας Βespoke SGA Services, με μετοχικό κεφάλαιο 1 εκατ. ευρώ και έδρα στις εγκαταστάσεις της ΙΟΝ στο Μαρκόπουλο. Όπως γίνεται γνωστό, το πρώτο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας συμμετέχουν ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, η Τίνα Κωτσιοπούλου της ΙΟΝ, ο Αθανάσιος Αρβανίτης (ορίστηκε CEO), η Μαρία Γεώργαλου και η Ιλεάνα Αντύπα, που ανήκουν στην ομάδα Θεοδωρόπουλου και συμμετέχουν στο ΔΣ και της Bespoke SGA Holdings. Σημειώνεται πως η Bespoke SGA Holdings έχει αποκτήσει το 60% της ΙΟΝ (με δικαίωμα για αύξηση ποσοστού) και ελέγχει τις Αμβροσία, Νίκας, Ελληνικοί Χυμοί, αποτελώντας το σχήμα για τη δημιουργία ενός ισχυρού ομίλου στα τρόφιμα.

Ο ΟΠΑΠ μεγαλώνει

-Ο ΟΠΑΠ παραμένει ο ηγέτης της αγοράς τυχερών παιχνιδιών στην Ελλάδα και με βάση τα στοιχεία της Επιτροπής Παιγνίων στο σύνολο του 2023 βελτίωσε ακόμη περισσότερο τη θέση του. Σε επίπεδο μικτών εσόδων (GGR), που αποτελεί το πιο ουσιαστικό μέγεθος, ο ΟΠΑΠ αντιπροσωπεύει πάνω από το 52% της αγοράς. Σε λιγότερο από 20 μέρες, στις 13 Μαρτίου, ο ΟΠΑΠ θα ανακοινώσει και τα οικονομικά αποτελέσματα για τη χρήση του 2023, με τη διοίκηση να δίνει στίγμα για τις προτεραιότητες της χρονιάς. Από εκεί και πέρα, με βάση τα στοιχεία της ΕΕΕΠ, υπάρχει το εντυπωσιακό στοιχείο πως η αγορά τυχερών παιχνιδιών αναπτύσσεται με μέσο ρυθμό 20% την τελευταία 5ετία, αποτέλεσμα εν πολλοίς της έκρηξης του online betting. Η αγορά πέρυσι έκλεισε με μικτά έσοδα (GGR) 2,59 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 10% έναντι του 2022, ενώ τα συνολικά πονταρίσματα (total gaming revenue) έφτασαν πέρυσι στα 36 δισ. ευρώ, αλλά δεν είναι ενδεικτικό μέγεθος διότι περιλαμβάνονται κέρδη και bonus παικτών που ανακυκλώνονται, δηλαδή επαναποντάρονται.

Νέα ημερομηνία πλειστηριασμού για το σήμα της Ελευθεροτυπίας

-Αναβολή πήρε ο πλειστηριασμός για τα σήματα της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ και αντί για 26 Φεβρουαρίου, που ήταν αρχικά προγραμματισμένος, θα γίνει τη Δευτέρα 4 Μαρτίου. Ο πλειστηριασμός αφορά τα σήματα «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ», «ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» και τον ιστότοπο «WWW.ENET.GR» και θα πραγματοποιηθεί στο κατάστημα του Πρωτοδικείου Αθηνών. Η τιμή εκποίησης ορίστηκε στις 568.000 ευρώ, με τιμή πρώτης προσφοράς 378.666,64 ευρώ, σύμφωνα με την έκθεση αποτίμησης της εταιρείας GRANT THORNTON.

Εκστρατεία αναβάθμισης του διεθνούς κύρους στο ΚΑΡΕΛΙΑ

-Ούτε ως μακρινή σκέψη έχει περάσει από το μυαλό των διοικούντων της ΚΑΡΕΛΙΑΣ η πιθανότητα να περάσει η βιομηχανία στις νέες μορφές ατμίσματος και θέρμανσης των καπνικών προϊόντων. «Εμείς καπνό παράγουμε και καπνό θα συνεχίσουμε να πουλάμε», εξηγούν τα στελέχη και επισημαίνουν τις αυξημένες πωλήσεις είτε με τη μορφή ακριβών πούρων, είτε τσιγάρα, στριφτό κ.λπ. Αυτό που προβληματίζει τη διοίκηση της ΚΑΡΕΛΙΑΣ -και γι’ αυτό σχεδιάζει ειδική καμπάνια- είναι η ενίσχυση του διεθνούς κύρους του Ομίλου, στις αγορές που δραστηριοποιείται. Γιατί χρειάζεται η καμπάνια; Δεν γνωρίζω, αλλά υποθέτω ότι για να σχεδιάζει να ξοδέψει χρήματα κάτι πρέπει να έχει στο μυαλό του ο Ανδρέας Καρέλιας. Προς το παρόν, η εταιρία απολαμβάνει αύξηση 11% στα ταμειακά της διαθέσιμα παρά τις επενδύσεις ύψους 4, 5 εκατ. ευρώ -χωρίς δανεισμό- που ολοκλήρωσε πέρυσι.

Το retail ψώνισε INTRALOT

-Για την υπερκάλυψη της ομολογιακής έκδοσης των 130 εκατ. ευρώ της INTRALOT δεν υπήρχε αμφιβολία, καθώς τα μηνύματα είχαν έρθει από τις παρουσιάσεις που έγιναν στο Λονδίνο και στη συνέχεια στην Αθήνα. Το ερωτηματικό ήταν ο βαθμός συμμετοχής των ιδιωτών επενδυτών. Τελικά όμως το 77% των ομολογιών που εκδόθηκαν πήγαν σε ιδιώτες επενδυτές, με τις σχετικές αιτήσεις να ξεπερνούν τις 5 χιλιάδες. Συνολικά προσφέρθηκαν 202 εκατ. ευρώ, με τη ζήτηση από ιδιώτες επενδυτές να ανέρχεται στα 142 εκατ. ευρώ και των θεσμικών στα 60 εκατ. ευρώ, ενώ το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 6%. Επόμενο βήμα τώρα, οι τελικές υπογραφές για το κοινοπρακτικό δάνειο των 100 εκατ. και νεότερα για ανανεώσεις συμβολαίων σε ΗΠΑ και Ασία.

Μια εβδομάδα γεμάτη συμβολισμούς

-Η τελευταία εβδομάδα Φεβρουαρίου έχει τα τελευταία χρόνια ταυτιστεί με δυσάρεστα γεγονότα. Σαν σήμερα, πριν από 4 χρόνια, στις 26 Φεβρουαρίου 2020 εντοπίσθηκε το πρώτο κρούσμα CoViD στην Ελλάδα, όπου έναν μήνα αργότερα οδήγησε στο lockdown και σ’ ένα πρωτοφανές δημοσιονομικό πακέτο στήριξης 24 δισ. € (14% ΑΕΠ). Τέτοιες μέρες πριν από 2 χρόνια ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ενώ πριν από έναν χρόνο είχαμε το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη. Διεθνώς, η τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου καταγράφει το νέο ιστορικό ρεκόρ Παγκοσμίου Χρέους, το οποίο μέσα στο 2023 αυξήθηκε κατά περισσότερο από 15 τρισ. δολάρια κι έφτασε στα 313 τρισεκατομμύρια. Το 55% της αύξησης του παγκοσμίου Χρέους προήλθε από τις λεγόμενες ώριμες αγορές, κυρίως από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τη Γερμανία. Ο πληθωρισμός όμως αύξησε το ονομαστικό ΑΕΠ αυτών των χωρών με αποτέλεσμα -σύμφωνα με το IIF- το κλάσμα του Παγκόσμιου Χρέους ως προς το ΑΕΠ να μειώνεται κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες -για 3η διαδοχική χρονιά- και να φτάνει στο 330% του Παγκόσμιου ΑΕΠ 2023. Το δυσθεώρητο Χρέος, η ακρίβεια, η γεωπολιτική αστάθεια και τα πρωτοφανώς υψηλά επιτόκια ωστόσο, ουδόλως φοβίζουν τις χρηματιστηριακές αγορές που κάνουν πάρτι, με τα διαγράμματα των χρηματιστηριακών δεικτών σε ΗΠΑ, Γερμανία και Ιαπωνία να βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Το Χρηματιστήριο διορθώνει αλλά μόνο για τους μικρούς…

-Mέσα σ’ ένα ενθουσιώδες παγκόσμιο χρηματιστηριακό σκηνικό, το Χρηματιστήριο της Αθήνας -πρωταθλητής αποδόσεων του 2023- απολαμβάνει την πολυτέλεια των ήσυχων, αναίμακτων διορθώσεων που δεν αλλάζουν τη συνολική εικόνα της αγοράς. Το Χρηματιστήριο βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 13 ετών, αξίζει σήμερα 98 δισ. Ευρώ, ο Γενικός Δείκτης κερδίζει +9,29% για το 2024, ο δείκτης των 25 «βαρύτερων μετοχών» FTSE 25 κερδίζει φέτος +9,92%, ο Τραπεζικός +16%, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης +6,5%. Συμπέρασμα: Όποιος έχει χαρτοφυλάκιο με «βαριά» χαρτιά σήμερα δεν αισθάνεται τη διόρθωση που υπογείως πραγματοποιείται στο υπόλοιπο ταμπλό. Η προσοχή της αγοράς φυσικά είναι στραμμένη στη διάθεση των μετοχών της Τρ. Πειραιώς. Στην υπόλοιπη αγορά, η μετοχή με την υψηλότερη απόδοση φέτος είναι η Real Consulting +24%, η EUROBANK και η ΙΝΤΡΑΚΑΤ ακολουθούν με +18% και αμέσως μετά έρχονται η ΕΛΧΑ και η LAVIPHARM (ενισχυμένη με φαρμακευτική κάνναβη) με +16. Οι μερισματικές αποδόσεις και η μεγάλη δημόσια εγγραφή της Τρ. Πειραιώς μπορούν να συντηρήσουν το ανοδικό κλίμα στο Χρηματιστήριο, αν δεν πέσει ξαφνικά ο ουρανός στο κεφάλι της αγοράς.

Στη Γερμανία τα πρωτοσέλιδα θυμίζουν Ελλάδα του 2010…

-Μια ματιά στα πρωτοσέλιδα των κυριακάτικων γερμανικών εφημερίδων αρκεί για να διαπιστώσει κάποιος την πραγματική αγωνία για την πορεία της οικονομίας της. Ο υπουργός Οικονομικών Χάμπεκ, σε διαδοχικές συνεντεύξεις του, αναζητά δικαιολογίες στην αδύναμη ζήτηση του παγκόσμιου εμπορίου, τα υψηλά επιτόκια και το ενεργειακό κόστος, λες και αυτά ισχύουν μόνον για τη Γερμανία και όχι για τον υπόλοιπο κόσμο. Οι Γερμανοί οικονομολόγοι μιλούν ήδη για μια Ευρωζώνη δύο ταχυτήτων, με τη Γερμανία στη δεύτερη ταχύτητα. Υπάρχει μια παροιμία στη Γερμανία -"Geliefert wie bestellt"- που είναι κάτι ανάλογο με τη δική μας «όπως έστρωσες, έτσι θα κοιμηθείς». Γεγονός πάντως είναι πως οι 14 κύκλοι κυρώσεων που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση στη Ρωσία ουδόλως επηρέασαν την οικονομική ισχύ του Πούτιν. Μόλις την περασμένη Πέμπτη, η Ρωσία εξήγαγε σε μία μόνο μέρα, 42,5 δισ. κυβικών μέτρων ακριβού φυσικού αερίου στην Ευρώπη, αφού η απαγόρευση εισαγωγών στην ΕΕ ισχύει μόνο για το ρωσικό πετρέλαιο.

Πηγή: newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης