Οικογένεια Τσαντίλη: O «εμφύλιος» και η κρίση έφεραν την παρακμή και τα... σφυριά

Οικογένεια Τσαντίλη: O «εμφύλιος» και η κρίση έφεραν την παρακμή και τα... σφυριά

Η πασίγνωστη επιχειρηματική οικογένεια, που έλαμψε επί δεκαετίες στον χώρο των υφασμάτων, ξανά αντιμέτωπη με τους πλειστηριασμούς - Τα δύο παρακλάδια της και το «παρών» της νεότερης γενιάς

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
tsantilis-mak
Η ιστορία της θα μπορούσε να αποτελέσει σενάριο κινηματογραφικής ταινίας, με πλούσια πλοκή, ανατροπές, σασπένς, αλλά αδιευκρίνιστο τέλος. Η οικογένεια Τσαντίλη, άλλωστε, κατά την πολύχρονη διαδρομή της στο επιχειρηματικό στερέωμα άφησε ανεξίτηλο στίγμα, με μακρά περίοδο δόξας, μετά σταδιακής πτώσης, παράλληλα με εσωτερικές διαμάχες και στη συνέχεια με αρκετές μικρές «εστίες» που προσπαθούν να αναζωπυρώσουν μια σπουδαία παρακαταθήκη του παρελθόντος. Κάτι λογικό εάν αναλογιστεί κανείς ότι στο DNA της νεότερης γενιάς της οικογένειας είναι γραμμένη μια διαδρομή άνω των 100 ετών.

Το «σχίσμα»

Μετά, βέβαια, από τον «εμφύλιο πόλεμο» προ 15ετίας, με αφετηρία την αποχώρηση του Δημήτρη Τσαντίλη από την επιχείρηση και την περιπετειώδη μεταβίβαση του ποσοστού του στους αδελφούς του Αλέξη και Γιάννη, μια υπόθεση που έφτασε ακόμη και στα δικαστήρια, προκλήθηκε σοβαρό «ρήγμα».

Ετσι δημιουργήθηκαν δύο παρακλάδια, το ένα του Δημήτρη Τσαντίλη, με τη σύζυγό του Σοράγια και τα παιδιά τους και το δεύτερο, των Αλέξη και Γιάννη Τσαντίλη, με τους δικούς τους διαδόχους, αλλά και της μητέρας τους Φανής.
tsantilis-3
Σοράγια και Δημήτρης Τσαντίλης
Κλείσιμο
Κοινό, ωστόσο, ήταν το βαρύ πλήγμα της οικονομικής κρίσης που οδήγησε στη σταδιακή κατάρρευση του κραταιού κάποτε ομίλου με τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην αγορά υφασμάτων και ένδυσης. Στο σήμερα, το ένα παρακλάδι της οικογένειας βρίσκεται αντιμέτωπο ξανά με την περιπέτεια των πλειστηριασμών. Και τούτο καθώς, όπως αποκαλύπτει το «ΘΕΜΑ», για την ερχόμενη Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2024 έχει προγραμματιστεί ομάδα πέντε ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για εμπορικό ακίνητο στο Θησείο, το οποίο, λόγω θέσης, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και «φιλέτο».

Πρόκειται για το γωνιακό ισόγειο κατάστημα που βρίσκεται πάνω στην πλατεία Ασωμάτων στο Θησείο, καθώς και για κάποιες αποθήκες του. Το κατάστημα αυτό ανήκε στη Nέο Mετροπόλ Ανώνυμος Εμπορική Εταιρεία Ετοίμων Ενδυμάτων, Νεωτερισμών, Επίπλων και Σίτισης, ένα από τα εταιρικά οχήματα με τα οποία δραστηριοποιήθηκε η οικογένεια Τσαντίλη στην αγορά.
tsantilis-2
Αλέξης Τσαντίλης
Το ακίνητο στο Θησείο

Στο σφυρί αναμένεται να βγει (εκτός εάν μέχρι τις 18 Ιανουαρίου μεσολαβήσουν κινήσεις αναστολής), κατ’ αρχάς η πλήρης κυριότητα της οριζόντιας ιδιοκτησίας-καταστήματος του ισογείου, επιφάνειας 75 τ.μ., το οποίο αποτελείται από μια ενιαία αίθουσα που επικοινωνεί με εσωτερική κλίμακα με τον άνωθεν αυτού εσωτερικό εξώστη (πατάρι), επιφάνειας 56,23 τ.μ.

Η παραπάνω ιδιοκτησία βρίσκεται στο ισόγειο πολυκατοικίας, κτισμένης σε οικόπεδο εκτάσεως 292,90 τ.μ., επί της οδού Ερμού και της πλατείας Αγίων Ασωμάτων. Σύμφωνα με την εξωτερική αυτοψία, διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για γωνιακό κτίριο επαγγελματικής χρήσης συνήθους κατασκευής και μέτριας εξωτερικής συντήρησης, που κατά τα διαθέσιμα στοιχεία κατασκευάστηκε το 1958. Μαζί θα βγει η πλήρης κυριότητα τεσσάρων οριζόντιων ιδιοκτησιών, ήτοι τεσσάρων αποθηκών, που βρίσκονται στο υπόγειο της εν λόγω πολυκατοικίας και οι οποίες, με βάση σχετική έκθεση εκτίμησης, είναι ενοποιημένες.

Οι τιμές πρώτης προσφοράς έχουν οριστεί για το ισόγειο κατάστημα στα 211.000 ευρώ, για την αποθήκη 1, εμβαδού 75 τ.μ., στα 30.250 ευρώ, για την αποθήκη 2, εμβαδού 42 τ.μ., στα 17.300 ευρώ, για την αποθήκη 3, εμβαδού 64 τ.μ., στα 25.800 ευρώ και για την αποθήκη 4, εμβαδού 55 τ.μ., στα 22.200 ευρώ.

Ετσι, η συνολική τιμή εκκίνησης διαμορφώνεται στις 306.550 ευρώ, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι το ακίνητο αποκτήθηκε από την εταιρεία Νέο Μετροπόλ το 2007. Σύμφωνα με τη χαρακτηριστική περιγραφή από την έκθεση εκτίμησης, «σήμερα η περιοχή του Θησείου αποτελεί γνωστό νυχτερινό στέκι κατάμεστο με καφενεία, καφετέριες και μπαρ, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού». Εκτελεστός τίτλος είναι διαταγή πληρωμής του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών από το 2016 και επισπεύδουσα των πλειστηριασμών η doValue Greece, για λογαριασμό της Cairo No 3 Finance DAC.

Οπως σημειώνεται, η κατάσχεση επιβλήθηκε για 100.000 ευρώ, ενώ στα εμπράγματα βάρη περιλαμβάνονται:

■ Προσημείωση υπέρ της Alpha Bank, για 264.123 ευρώ, εγγραφείσα στις 28.11.2001 και τραπείσα μερικώς σε υποθήκη για ποσό 170.773 ευρώ στις 23.9.2022, κατά των Αλεξίου Τσαντίλη, Δημητρίου Τσαντίλη και Ιωάννη Τσαντίλη.
■ Προσημείωση υπέρ της Ανάπτυξη ΣΜΕ ΙΙ ΑΠΣ Λίμιτεδ, για 300.000 ευρώ, εγγραφείσα στις 16.6.2010.
■ Υποθήκη υπέρ της Poseidon Financial Investor Activity Company για 170.773 ευρώ, εγγραφείσα στις 23.9.2022, κατά των Αλεξίου Τσαντίλη, Δημητρίου Τσαντίλη και Ιωάννη Τσαντίλη.
■ Η αναγκαστική κατάσχεση που οδηγεί στον πλειστηριασμό.
tsantilis-1
Το εμβληματικό ακίνητο στην πλατεία Ασωμάτων, στο Θησείο, όπου κάποτε μεγαλούργησε η οικογένεια

Η Νέα Μετροπόλ

Η Νέα Μετροπόλ Α.Ε., σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιευμένα αποτελέσματά της για τη χρήση του 2015, τα οποία υπέγραφαν ο Ιωάννης Τσαντίλης ως πρόεδρος και ο Αλέξιος Τσαντίλης ως διευθύνων σύμβουλος, είχε μηδενικό κύκλο εργασιών, όπως και τη χρήση του 2014. Η διοίκηση σημείωνε ότι «η οικονομική θέση της εταιρείας δεν θεωρείται ικανοποιητική», ωστόσο δήλωνε «σχετικώς αισιόδοξη για τη μελλοντική πορεία της», αναφέροντας ότι «σκοπός είναι η επέκταση των δραστηριοτήτων της, η επίτευξη νέων στόχων και η αξιοποίηση των δυνατοτήτων της»…

Η τελευταία χρήση που εμφάνισε έσοδα ήταν του 2013, δηλαδή προ δεκαετίας, όταν κατέγραψε κύκλο εργασιών 160.772 ευρώ, έναντι 348.253 ευρώ της προηγούμενης και τελικό ζημιογόνο αποτέλεσμα.

Στο τελευταίο εκλεγμένο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας, το οποίο συγκροτήθηκε το 2016, συμμετείχαν ο Αλέξης Τσαντίλης, ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, η Φανή Τσαντίλη (μητέρα των Αλέξη, Γιάννη και Δημήτρη Τσαντίλη) ως αντιπρόεδρος και ο Ιωάννης Τσαντίλης ως μέλος.

Ωστόσο, στις 5 Νοεμβρίου 2019, ο Ιωάννης Τσαντίλης απέστειλε με δικαστικό επιμελητή προς τον Αλέξη Τσαντίλη επιστολή, με την οποία δήλωνε την παραίτησή του από μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας. Με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών στις 24 Φεβρουαρίου 2023, στη Νέο Μετροπόλ Α.Ε. διορίστηκε προσωρινή διοίκηση.
tsantilis-4
Το κατάστημα ρούχων και αξεσουάρ της Μυρίνας Τσαντίλη στην οδό Σκουφά
Aπό το ζενίθ στο ναδίρ

Ολα αυτά δεν θυμίζουν σε τίποτα τη μεγαλειώδη διαδρομή της οικογένειας στον επιχειρηματικό στίβο. Με αφετηρία το 1919, ο Ιωάννης Τσαντίλης, με καταγωγή από το χωριό Ισαρη Αρκαδίας, μαζί με τον θείο του, Κωνσταντίνο, άνοιξαν το πρώτο κατάστημα υφασμάτων στο κέντρο της Αθήνας. Λίγα χρόνια αργότερα, το 1925, ο Ιωάννης Τσαντίλης ανεξαρτητοποιείται και εγκαινιάζει το δικό του κατάστημα στη γωνία Αιόλου 20 και Μητροπόλεως, που έγινε αμέσως γνωστό λόγω της ποιότητας του εμπορεύματος με λαϊκά υφάσματα, όπως νήματα, αλατζάδες, φλοκάτες, ποπλίνες κ.ά.

Τα παιδιά του, ο Παναγιώτης (Τάκης) και η Μαίρη Τσαντίλη, μεγάλωσαν περισσότερο μέσα στο μαγαζί παρά στο σπίτι τους στην Πλάκα, αρχικά στη Μνησικλέους και Διογένους και μετά στη Νικοδήμου 30. Ετσι, μετά τον πόλεμο, το 1949, σαν «έτοιμοι από καιρό», αναλαμβάνουν τα ηνία από τον πατέρα τους που έφυγε από τη ζωή το 1954.

Ο Τάκης Τσαντίλης ασχολήθηκε με τα διοικητικά και η Μαίρη έφερε με τις ιδέες της φρέσκο αέρα, συνδέοντας με τα υφάσματά της τη λαϊκή παράδοση με τις νεωτερικές τάσεις της εποχής. Παράλληλα, εισήγαγαν για πρώτη φορά υφάσματα γνωστών οίκων του εξωτερικού. Σε σύντομο χρονικό διάστημα το όνομα «Τσαντίλης» έγινε αυτό που θα λέγαμε σήμερα «talk of the town», με τους εμπορικούς ορίζοντες να διευρύνονται.

Το κατάστημα εξελίσσεται σε πόλο έλξης για τις κυρίες της υψηλής αθηναϊκής κοινωνίας, αλλά και σε καλλιτεχνικό στέκι, καθώς οι άνθρωποι της τέχνης και του θεάτρου συρρέουν για να ντύσουν τις παραστάσεις τους, τα σκηνικά και τα κοστούμια, με τα πολύχρωμα ποιοτικά υφάσματα του Τσαντίλη. Ανάμεσά τους οι Φωκάς, Τσαρούχης, Μόραλης, Βασιλείου, Χατζηκυριάκος Γκίκας κ.ά.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, οι τρεις γιοι του Τάκη Τσαντίλη και της Φανής Κανελλοπούλου, μιας δυναμικής γυναίκας με καίριο ρόλο στην ανάπτυξη της επιχείρησης, ο Γιάννης, ο Δημήτρης και ο Αλέξης, μεγαλώνουν και αυτοί ανάμεσα στα τόπια και στα άλλα υλικά που φάνταζαν παραμυθένια στα μάτια τους.

Με το πέρασμα των χρόνων και καθώς ενηλικιώνονται μαθαίνουν τα μυστικά της αγοράς δίπλα στον πατέρα τους, ο οποίος πιστώνεται σε κυρίαρχο βαθμό τη γιγάντωση της φίρμας. Το 1970 η εταιρεία εισέρχεται δυναμικά στον χώρο του έτοιμου ενδύματος, απολαμβάνοντας τεράστια αποδοχή και με τον Τάκη Τσαντίλη να ποντάρει στο ανοδικό ρεύμα, αναπτύσσεται σε αλυσίδα με πολλά καταστήματα, ιδιαίτερα στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και στη Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα κ.α.

Το 1993, όταν ο πατριάρχης της οικογένειας και της επιχείρησης φεύγει από τη ζωή, το τιμόνι αναλαμβάνουν οι τρεις γιοι του, που ύστερα από μια ατυχή επένδυση σε ιδιωτική αεροπορική εταιρεία, ανοίγουν τον δικό τους βηματισμό.
tsantilis-5
Η μπουτίκ της Σοράγιας Τσαντίλη στην Κηφισιά
Κρίση με 22 καταστήματα

Τη δεκαετία του 2000 ο όμιλος Τσαντίλη, μέσω συνεργασιών με βαριά διεθνή ονόματα της γυναικείας μόδας, εδραιώνει την κυριαρχία του, γεγονός που εκτοξεύει τους τζίρους και τα κέρδη, με την αλυσίδα να φτάνει τα 22 καταστήματα. Ολα αυτά βέβαια μέχρι η οικονομική κρίση να σκοτεινιάσει τον ουρανό… Εκτοτε ξεκίνησε η περικοπή του δικτύου, αρχικά με το κλείσιμο των καταστημάτων στη Σταδίου, μέσω του οποίου είχε γίνει «άνοιγμα» και στο ανδρικό κοινό, στη Βουκουρεστίου, στο «Golden Hall» και το Χαλάνδρι.

Διατηρήθηκε, ωστόσο, μια σημαντική παρουσία, με flagship store το κατάστημα της Κανάρη, στο Κολωνάκι. Η πορεία, όμως, ήταν περαιτέρω καθοδική, κάτι που σε συνδυασμό με τον ενδοοικογενειακό εμφύλιο για το μοίρασμα της περιουσίας οδήγησε το «οικοδόμημα» σε τροχιά κατάρρευσης. Με τις σφοδρές αντιπαραθέσεις γύρω από τα ποσοστά, τις μεταβιβάσεις και τις πληρωμές, οι Τσαντίληδες έγιναν ξανά «talk of the town», αλλά αυτή τη φορά με αρνητικό τρόπο.

Στο επίκεντρο, όπως προαναφέρθηκε, βρέθηκε η προσπάθεια του Δημήτρη Τσαντίλη να αποχωρήσει πουλώντας το ποσοστό του στα αδέλφια του αντί 6 εκατ. ευρώ, ποσό που συμφωνήθηκε ότι θα αποπληρώνεται με δόσεις. Ολα αυτά όμως το 2007, δηλαδή όταν ήδη ζύγωναν τα σύννεφα της κρίσης.

Στο πλαίσιο τής τότε συμφωνίας είχε ενταχθεί και η απόφαση να πωληθεί η εμβληματική βίλα του Τάκη Τσαντίλη στη Φιλοθέη, εκτιμώμενης αξίας τότε (το 2007) στα 12 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, κι αυτή κατέληξε στις τράπεζες για να περάσει, σύμφωνα με πληροφορίες, προ δεκαετίας στον επιχειρηματία Θόδωρο Δουζόγλου αντί 6 εκατ. ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, μέσα από την ολισθηρή περιπέτεια, το όνομα και οι δραστηριότητες της πανίσχυρης κάποτε φίρμας σκόρπισαν σε… μικρά κομμάτια.

Το σημερινό «παρών»

Ετσι, τα παρακλάδια της οικογένειας καθώς και η νεότερη, η τέταρτη γενιά της, δίνουν σήμερα συνέχεια στο brand, καθένας από το δικό του «μετερίζι».

Η Σοράγια Τσαντίλη, σύζυγος του Δημήτρη Τσαντίλη, μαζί με τους γιους της, και κυρίως με τον Μάξιμο, λειτουργούν την επιχείρηση Tsantilis («M DUE») με δύο μπουτίκ. Η μία στην Αθήνα επί των οδών Περικλέους και Φωκιανού και η δεύτερη, όπου καθημερινά δίνει το «παρών» η Σοράγια Τσαντίλη, στην οδό Κολοκοτρώνη της Κηφισιάς.
tsantilis-6
tsantilis-7
Η τέταρτη γενιά της επιχειρηματικής οικογένειας: Μύρινα, Φανή, Μορίς και Μάξιμος Τσαντίλης
Ο Μάξιμος Τσαντίλης έχει σπουδάσει Οικονομικά στο φημισμένο Bocconi και μετά τη θητεία του σε άλλες εταιρείες, από το 2018 εργάζεται στην οικογενειακή επιχείρηση. Ο αδελφός του Μορίς, με σπουδές στα πανεπιστήμια του Westminster και του Queen Mary στο Λονδίνο, αφού θήτευσε σε διάφορους μεγάλους ομίλους, (PwC, Deloitte, Moore Global) σήμερα είναι στρατηγικός αναλυτής στη Vodafone.

Στο άλλο παρακλάδι, τα παιδιά του Γιάννη Τσαντίλη, ο Παναγιώτης και η Φανή, δραστηριοποιούνται επίσης στον χώρο της μόδας και των υφασμάτων μέσω της Tsantilis Fabrics (ΠΙΑΦ ΤΣΑΝΤ ΙΚΕ). Η Φανή Τσαντίλη, μάλιστα, έχει δημιουργήσει τα τελευταία χρόνια και το δικό της brand Fani Tsantili Designs.

Τέλος, η μικρότερη από τους απογόνους, η Μυρίνα Τσαντίλη, κόρη του Αλέξη Τσαντίλη, ο οποίος από το 1993 ανέλαβε διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, και της Τερέζας Θεοδωροπούλου, έχει τη δική της παρουσία. Αφού σπούδασε στο Μιλάνο, στο περίφημο Istituto Marangoni και στο Παρίσι Fashion Business, άνοιξε τη δική της μπουτίκ ρούχων και αξεσουάρ, αρχικά στο κατάστημα της οδού Κανάρη στο Κολωνάκι και στη Γλυφάδα, ενώ τώρα πλέον στην οδό Σκουφά.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης