Ανάλυση του Reuters: Χρονιά των φαρμάκων αδυνατίσματος το 2023 - Πού να αναζητήσουν ευκαιρίες οι επενδυτές

Ανάλυση του Reuters: Χρονιά των φαρμάκων αδυνατίσματος το 2023 - Πού να αναζητήσουν ευκαιρίες οι επενδυτές

Είμαστε πριν από το άνοιγμα μιας νέας, τεράστιας αγοράς πολλών δισεκατομμυρίων, αλλά το πεδίο είναι ακόμη ρευστό, αναφέρει η ανάλυση του ειδησεογραφικού πρακτορείου

ozempic_arthro
Το 2023, που φεύγει σε λίγες ημέρες, ήταν η χρονιά του ενθουσιασμού για τα φάρμακα που υπόσχονται -και σε μεγάλο βαθμό το υλοποιούν- απώλεια βάρους σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Το Wegovy της Novo Nordisk, το οποίο είναι γνωστό ως Ozempic όταν χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του διαβήτη, και το Zepbound της Eli Lilly είναι οι πρώτες αποτελεσματικές θεραπείες για την παχυσαρκία, τονίζει το Reuters σε ανάλυσή του.

Είναι τα λεγόμενα φάρμακα GLP-1, τα οποία αναπτύχθηκαν για τη θεραπεία του διαβήτη αλλά στη συνέχεια ανακαλύφθηκε ότι προκαλούν απώλεια βάρους. Για την ώρα τα παίρνουν ελάχιστοι: η Novo Nordisk δήλωσε τον Νοέμβριο ότι λιγότεροι από 1 εκατομμύριο Αμερικανοί έπαιρναν το Wegovy.

Για τις φαρμακοβιομηχανίες το μέλλον φαίνεται λαμπρό. Τα φάρμακα μπορούν να ανοίξουν μια αγορά πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων σε όλο τον κόσμο – άλλωστε η παχυσαρκία είναι μία από τις ασθένειες της εποχής μας. Πάνω από το 40% των ενήλικων Αμερικανών είναι παχύσαρκοι, γεγονός που συνεπάγεται περισσότερους από 100 εκατομμύρια δυνητικούς χρήστες για τα φάρμακα μόνο στις ΗΠΑ.

Κλείσιμο
Οι αναλυτές της Morgan Stanley εκτιμούν ότι οι πωλήσεις των φαρμάκων για την απώλεια βάρους μπορεί να φθάσουν τα 77 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2030, με πάνω από 50 δισεκατομμύρια δολάρια στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ωστόσο, ακόμη και αυτό εξακολουθεί να αφορά λιγότερους από 15 εκατομμύρια Αμερικανούς ενώ ορισμένοι από αυτούς μπορεί να δυσκολευτούν να συνεχίσουν τη λήψη των φαρμάκων και να διατηρήσουν το βάρος τους.

Παρά ταύτα, οι παρενέργειες δεν είναι αμελητέες και η πιθανότητα ορισμένοι ασφαλιστικοί φορείς και κυβερνήσεις να διστάσουν μπροστά στο υψηλό κόστος για κάθε ασθενή. Σε αυτό το πλαίσιο και οι επενδυτές θα καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι η παχυσαρκία δεν θα θεραπευτεί σύντομα.

Εν τω μεταξύ, συνεχίζει το Reuters, το 2023 είδαμε ένα ξεπούλημα μετοχών εταιρειών που τροφίμων ή ιατρικών υπηρεσιών, οι οποίες επηρεάζονται έμμεσα από τα νέα φάρμακα για το αδυνάτισμα.

Ο γίγαντας τροφίμων Kraft Heinz σημείωσε πτώση 17% τους πρώτους 11 μήνες του έτους, η Yum Brands (η διαχειρίστρια εταιρεία των KFC και Taco Bell) επίσης σημείωσε πτώση, όπως και η Resmed, η οποία κατασκευάζει συσκευές για την υπνική άπνοια, η οποία επηρεάζει κυρίως τους παχύσαρκους έχασε περισσότερο από το ένα τέταρτο της αξίας της.

Υπάρχουν και άλλες παράπλευρες απώλειες από τα φάρμακα GLP-1. Η Zimmer Biomet, κατασκευάστρια ιατρικών συσκευών, είδε τη μετοχή της να πέφτει περίπου 10%, επειδή τα δύο τρίτα των εσόδων προέρχονται από την πώληση εμφυτευμάτων ισχίου και γόνατος. Η μικρότερη ανταγωνίστρια Smith & Nephew επίσης υπέστη πλήγμα. Αυτό διότι οι υπέρβαροι άνθρωποι έχουν τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν αρθρίτιδα στα γόνατά τους.

Το συμπέρασμα του Reuters είναι ότι το πεδίο είναι ακόμη ρευστό. Είμαστε μπροστά στο άνοιγμα μιας μεγάλης αγοράς, αλλά αυτό μπορεί να αργήσει, ενώ τα σημεία που μπορεί να προβληματίσουν τους επενδυτές θα παραμένουν πολλά.

Κερδισμένοι όμως μπορεί να βγουν αυτοί που αναζητούν στα ταμπλό των χρηματιστηρίων ευκαιρίες από τη «πάχυνση» της χρηματιστηριακής αξίας των φαρμακευτικών κολοσσών και το «αδυνάτισμα» όσων επηρεάζονται από αυτές.



Ειδήσεις σήμερα:

«Ο συνάδελφος έχει εκσφενδονιστεί» - Συγκλονιστικές συνομιλίες στον ασύρματο μετά την αιματηρή καταδίωξη στον Ασπρόπυργο

Διώρυγα του Σουέζ: Η τέλεια καταιγίδα απειλεί το παγκόσμιο εμπόριο μετά τις επιθέσεις των Χούτι σε πλοία - Φόβος για αυξήσεις τιμών

Πόλεμος στο Ισραήλ: Η Χαμάς δημοσιοποίησε βίντεο με τρεις ομήρους που παρακαλούν να τους αφήσουν ελεύθερους
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης