Eurostat: Βουτιά στο 2,4% έκανε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα το Σεπτέμβριο

Eurostat: Βουτιά στο 2,4% έκανε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα το Σεπτέμβριο

Τι δείχνουν τα τελικά στοιχεία της Eurostat για τον πληθωρισμό σε Ελλάδα και Ευρωζώνη - Επιβεβαιώνονται οι αρχικές, πολύ ενθαρρυντικές, εκτιμήσεις

plithorismos
Τις αρχικές -πολύ ενθαρρυντικές- επιδόσεις για τον πληθωρισμό του Σεπτεμβρίου σε Ελλάδα και Ευρωζώνη επιβεβαίωσε η Eurostat, καταδεικνύοντας τη σημαντική αποκλιμάκωση του κύματος ανατιμήσεων κατά τον πρώτο μήνα του φθινοπώρου.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης, ο ετήσιος εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτήστην Ελλάδα ανήλθε στο +2,4% έναντι +3,5% τόσο τον Αύγουστο όσο και τον Ιούλιο.

Η αρχική εκτίμηση της Eurostat ήταν επίσης 2,4%.
eurost1
Κλείσιμο

Η εν λόγω επίδοση αποτελεί τη χαμηλότερη από τον Σεπτέμβριο του 2021, απέχοντας παρασάγγας από το ιστορικό ρεκόρ του 12,1% (Σεπτέμβριος του 2022).

Υπενθυμίζεται ότι, σε μη εναρμονισμένο επίπεδο, δηλαδή με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα επιβραδύνθηκε στο 1,6% τον Σεπτέμβριο έναντι 2,7% τον Αύγουστο και 2,5% τον Ιούλιο.

Σε μηνιαίο επίπεδο, βέβαια (δηλαδή η μεταβολή των τιμών σε σχέση τον Αύγουστο του 2023), ο σχετικός δείκτης της Eurostat για την Ελλάδα αυξήθηκε στο +1,9%, το υψηλότερο σε όλη τη ζώνη του ευρώ.

Οι τιμές στην Ευρωζώνη

Την ίδια ώρα, οι τιμές στην Ευρωζώνη «φρέναραν» στο 4,3% τον Σεπτέμβριο, υποχωρώντας αισθητά σε σχέση με το 5,2% του Αυγούστου.

Η επίδοση του 4,3%, η οποία επιβεβαιώνει την αρχική εκτίμηση, αποτελεί τη χαμηλότερη από τον Οκτώβριο του 2021, δηλαδή πριν το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Όσον αφορά τον δομικό δείκτη, ο οποίος εξαιρεί τις τιμές σε τρόφιμα, ενέργεια, αλκοόλ και καπνό, η τελική μέτρηση της Eurostat έδειξε ότι υπήρξε επιβράδυνση στο 4,5%, έναντι 5,3% τον Αύγουστο και 5,5% τον Ιούλιο, απομακρυνόμενος από το ιστορικό υψηλό του 5,7%.

Οι τιμές στα τρόφιμα, από την πλευρά τους, αποκλιμακώθηκαν στο 8,8% (9,7% τον Αύγουστο), ενώ στην ενέργεια κατεγράφη περαιτέρω πτώση στο -4,7% (-3,3% τον Αύγουστο). Οι τιμές στις υπηρεσίες, τέλος, υποχώρησαν ελαφρώς στο 4,7% από 5,5% προηγουμένως, και στα μη βιομηχανικά προϊόντα στο 4,2% από 4,7%.

Σε μηνιαίο επίπεδο, πάντως, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη ανήλθε στο 0,3%, με τον δομικό δείκτη να καθορίζεται στο 0,2% και τον ενεργειακό δείκτη στο 1,4%.
Euro_area_components

«Ανάσα» σε Γερμανία, άνοδος στην Ισπανία

Όσον αφορά τις επιμέρους χώρες – μέλη του ευρώ, χαμηλότερο πληθωρισμό σε σχέση με την Ελλάδα (σε ετήσιο επίπεδο), είχαν μόνο η Ολλανδία (-0,3%) και το Βέλγιο (0,7%). Αντίθετα, οι υψηλότερες τιμές καταγράφηκαν στη Σλοβακία (9%), στην Κροατία (7,4%) και στη Σλοβενία (7,1%).

Στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, ο ετήσιος πληθωρισμός ανήλθε στο 4,3% από 6,4% τον Αύγουστο, ενώ στη Γαλλία έμεινε σταθερός στο 5,7%. Στην Ιταλία, αντίθετα, επιταχύνθηκε στο 5,6% από 5,5% τον Αύγουστο. Αισθητή άνοδο εμφάνισε και στην Ισπανία, από 2,4% στο 3,3%.

Ειδήσεις σήμερα:

Νίκος Ανδρουλάκης: «Κλείνει την πόρτα» σε συμφωνία κορυφής για την «προοδευτική συμμαχία» ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ

Αίας Μανθόπουλος: Η πολυτάραχη προσωπική ζωή του «ζεν πρεμιέ» που αναζητούσε απεγνωσμένα την αγάπη

Επίδομα θέρμανσης: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα myΘέρμανση
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης