Πόσα χρήματα δίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση στους Παλαιστινίους και πού πηγαίνουν

Πόσα χρήματα δίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση στους Παλαιστινίους και πού πηγαίνουν

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πληρώνει μισθούς και συντάξεις δημοσίων υπαλλήλων της Παλαιστινιακής Αρχής - Παροχές ακόμα και σε μετρητά

eu-ramala
To Φεβρουάριο του 2023 μία πολυπληθής αντιπροσωπεία υψηλόβαθμων αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης έφτασε στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης.

Επρόκειτο να επισφραγίσει το επιτυχές αποτέλεσμα μακρών διαπραγματεύσεων με την Παλαιστινιακή Aρχή για το επόμενο πακέτο οικονομικής στήριξης.

Στην πανηγυρική τελετή για την υπογραφή της σχετικής συμφωνίας, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε την παροχή συνολικά 300 εκατομμυρίων ευρώ, από τον προϋπολογισμό του 2022, για την στήριξη της Παλαιστινιακής Αρχής.

«Τα έργα και οι παρεμβάσεις μας καλύπτουν σχεδόν όλες τις πτυχές της παλαιστινιακής ζωής. Μια αποτελεσματική Παλαιστινιακή Αρχή που καθοδηγείται από τις αρχές της δημοκρατικής διακυβέρνησης και του κράτους δικαίου αποτελεί βασικό στοιχείο για τη σταθερότητα, την ειρήνη και την ασφάλεια» είχε δηλώσει σε εκείνη την τελετή ο εκπρόσωπος της ΕΕ, Sven Kühn von Burgsdorff.

Πού, ακριβώς, θα πήγαιναν αυτά τα χρήματα;

Κλείσιμο
H συμφωνία Παλαιστινιακής Αρχής – Ευρωπαϊκής Ένωσης προβλέπει:

– 114,2 εκατομμύρια ευρώ για τις πληρωμές των μισθών και των συντάξεων των δημοσίων υπαλλήλων, τα κοινωνικά επιδόματα και τα νοσοκομεία της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.

– 30 εκατομμύρια ευρώ για την αύξηση του πόσιμου νερού στη Γάζα

– 27 εκατομμύρια ευρώ για τη στήριξη των πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων για την απόκτηση πράσινης ανταγωνιστικότητας, έξυπνων αγροτικών πρακτικών για το κλίμα, για την ενσωμάτωση της περιβαλλοντικής πολιτικής και την ανάπτυξη της πράσινης οικονομίας

– 12 εκατομμύρια ευρώ για την αντιμετώπιση αναγκών του παλαιστινιακού πληθυσμού στην Ανατολική Ιερουσαλήμ (σε τομείς που κυμαίνονται από την εκπαίδευση έως την υγεία, την κοινωνική ένταξη και την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα)

– 8 εκατομμύρια ευρώ για τη βελτίωση της πρόσβασης σε κοινωνικές και δημόσιες υποδομές στην περιοχή Area C

– 5 εκατομμύρια ευρώ για την πρόσβαση στη δικαιοσύνη και σε συνθήκες για δίκαιη δίκη, νομική βοήθεια, νομική και δικαστική εξειδίκευση και για τη συμμετοχή των πολιτών για την ενίσχυση του κράτους δικαίου στην Παλαιστίνη

– 3 εκατομμύρια ευρώ για την υποστήριξη της παλαιστινιακής πολιτιστικής κληρονομιάς και την προώθηση μιας πιο βιώσιμης δημιουργικής οικονομίας.

Τα ποσά αυτά προστίθενται στην ήδη εκταμιευθείσα οικονομική στήριξη ύψους 97 εκατομμυρίων ευρώ που παρείχε η Ευρωπαϊκή Ένωση προς την Υπηρεσία Αρωγής του ΟΗΕ, UNRWA, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τον πόλεμο στην Ουκρανία στις τιμές τροφίμων και ενέργειας.

Επίσης, το 2022, η ΕΕ χορήγησε πάνω από 26,5 εκατομμύρια ευρώ σε ανθρωπιστική βοήθεια σε ευάλωτους Παλαιστίνιους. Από το ποσό αυτό, τα 2 εκατομμύρια ευρώ προήλθαν από εξωτερικές συνεισφορές από την Ιταλία, την Ισπανία, τη Φινλανδία και τη Γαλλία.

Όπως παραδέχεται και η ίδια η Κομισιόν, μέρος από αυτά τα ποσά δίνεται σε μετρητά στις ίδιες τις οικογένειες των Παλαιστινίων.

Τα υπόλοιπα χορηγούνται μέσω «εταίρων» στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη (oPt), υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών, του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου και ΜΚΟ.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Έτοιμο το Ισραήλ για πόλεμο σε Βορρά και Νότο - Φόβοι για «Ανατολικό Μέτωπο» με τζιχαντιστές στη Συρία ή το Ιράν

Έκτακτο ΚΥΣΕΑ για την «έκρηξη» στη Μέση Ανατολή: Οι εκτιμήσεις και τα σενάρια για ασφάλεια και μεταναστευτικό

Σοβαρό τροχαίο στη Βούλα - Αυτοκίνητο με 23χρονη «καρφώθηκε» σε δέντρο στη Βουλιαγμένης
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης