Τα ραντεβού Κωστόπουλου - Λάτση που έφεραν το deal

Τα ραντεβού Κωστόπουλου - Λάτση που έφεραν το deal

Επίσημες ανακοινώσεις σήμερα από Alpha και Eurobank – Κρίσιμα θέματα η απομείωση των ομολόγων, οι προνομιούχες μετοχές του Δημοσίου και τα καταστήματα

Τα ραντεβού Κωστόπουλου - Λάτση που έφεραν το deal
Δυο καθοριστικά ραντεβού που έγιναν το ένα στην Ελβετία και το δεύτερο στο κρατίδιο του Κατάρ μεταξύ των κ.κ. Λάτση και Κωστόπουλου φαίνεται ότι ήταν αρκετά για να πειστούν οι δυο μεγαλοτραπεζίτες ότι έπρεπε υπό το βάρος των αρνητικών εξελίξεων στην Ελλάδα (έλεγχοι από την Black Rock, μεγάλη πτώση των μετοχών, ενδεχομένη προσφυγή στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με κρατικοποίηση κλπ.) να συμμαχήσουν μεταξύ τους και να δημιουργήσουν τη μεγαλύτερη τράπεζα στην Ελλάδα.   

Όλα αυτά, με τον καθοριστικό, βεβαίως, ρόλο του Κατάρ το οποίο θα είναι και ο μεγαλύτερος μέτοχος του νέου σχήματος με ποσοστό κοντά στο 20%. Δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος θα είναι η οικογένεια Λάτση και τρίτος η οικογένεια Κωστοπούλου. Μάλιστα ο κ. Γιαννης Κωστόπουλος θα έχει και την πλήρη ευθύνη του νέου σχήματος.
Αναλυτικά, πρόεδρος θα αναλάβει ο κ. Γιάννης Κωστόπουλος, με διευθύνοντες συμβούλους τους κ.κ. Νίκο Νανόπουλο (διευθύνων σύμβουλος της Eurobank) και Δημήτρη Μαντζούνη  (διευθύνων σύμβουλος της   Alpha). Στη νέα ηγετική ομάδα θα συμμετέχουν  οι γενικοί διευθυντές της Alpha  κ.κ. Φιλάρετος, Θεοδωρίδης, Αρώνης  και οι αναπληρωτές διευθύνοντες σύμβουλοι της Eurobank  κ.κ. Καραμούζης, Μπαλλής και Κολακίδης.

Η πορεία της νέας υπερτράπεζας, παρά το γεγονός ότι θα έχει στη διάθεση της τα πολύτιμα κεφάλαια (υπολογίζονται σε περίπου 1 δισ. ευρώ σε πρώτη φάση) των Καταριανών δεν θα είναι ανέφελη, καθώς θα έχει να αντιμετωπίσει κυρίως τρία ζητήματα:

1. Το haircut των ομολόγων που έχει στο χαρτοφυλάκιό, της εξαιτίας της συμμετοχής της στο rollover του ελληνικού χρέους. Το ύψος των ελληνικών ομόλογων αγγίζει το θηριώδες νούμερο των 12-13 δισ. ευρώ. Άρα πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η απομειωση θα κυμανθεί μεταξύ του 1,2 έως 2 δισ. ευρώ (δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί).  

Κλείσιμο
2. Την αποπληρωμή των προνομιούχων μετοχών  που έχει το ελληνικό δημόσιο στην κατοχή του ύψους πέριξ των 2 δισ. ευρώ. Βέβαια το χρονικό περιθώριο λήγει το 2013 ενώ σε κάθε περίπτωση η νέα τράπεζα θα πρέπει να καταβάλλει στο ελληνικό δημόσιο 200 εκατ. ευρώ σε τόκους κάθε χρόνο.

3. Το κλείσιμο πολλών καταστημάτων

Οι τυπικές ανακοινώσεις θα γίνουν σήμερα, αφού συνεδριάσουν τα διοικητικά συμβούλια των δύο τραπεζών, ενώ για τις 2 μετά το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί κοινή συνέντευξη τύπου από τις διοικήσεις. Μετά, δε, το κλείσιμο της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, οι δύο τράπεζες θα ανακοινώσουν τα αποτελέσματά τους για το 6μηνο.

Σε ό,τι αφορά τη σχέση ανταλλαγής, πληροφορίες του Reuters μιλούν για 7 μετοχές Eurobank για κάθε 5 μετοχές Alpha Bank.

Η νέα τράπεζα θα είναι η μεγαλύτερη στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, με ενεργητικό 150 δισ. ευρώ, καταθέσεις 80 δισ. ευρώ, 8 εκατομμύρια πελάτες και 2000 καταστήματα σε Ελλάδα και Ανατολική Ευρώπη (περισσότερες από 10 χώρες).
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης