Φορολογικές δηλώσεις: Τελειώνει ο χρόνος και έρχεται η... διπλή δόση

Φορολογικές δηλώσεις: Τελειώνει ο χρόνος και έρχεται η... διπλή δόση

Πότε επιβάλλεται πρόστιμο σε εκπρόθεσμες και τροποποιητικές δηλώσεις - Ποιοι μπορούν να την υποβάλουν μέχρι το τέλος του χρόνου - Στα 1.453 ευρώ ο μέσος φόρος

forologikes-dilwseis

Λιγότερο από 3 ημέρες έχουν στη διάθεση τους περίπου 300.000 φορολογούμενοι που δεν έχουν πατήσει, ακόμα, το κουμπί για να στείλουν στο Taxis την φορολογική δήλωση τους. Όσοι υποβάλουν εκπρόθεσμα την φορολογική δήλωση, δηλαδή μετά τη λήξη της προθεσμίας το μεσημέρι (15:00) της Πέμπτης 31 Αυγούστου, απειλούνται με πρόστιμα που κυμαίνονται από 100 έως 500 ευρώ. Όμως, δεν θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμα, όσοι υποβάλλουν εκπρόθεσμα αρχική και τροποποιητική φορολογική δήλωση εφόσον ο φόρος δεν υπερβαίνει τα 100 ευρώ. Επίσης δεν επιβάλλεται πρόστιμο και σε περίπτωση που με την υποβολή της εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης δεν επέρχεται αλλαγή στο ύψος της φορολογητέας ύλης (π.χ. διορθώνεται κάποιο λάθος στα στοιχεία ταυτότητας του φορολογούμενου ή στα στοιχεία των προστατευόμενων μελών της οικογένειας του φορολογούμενου).

Διπλή δόση και χωρίς έκπτωση
Οι δηλώσεις που έχουν ανεβεί στο Taxis ανέρχονται σε 6,2 εκατ. σε σύνολο 6,5 εκατ. που υποβλήθηκαν πέρυσι. Όσοι φορολογούμενοι υποβάλλουν τις δηλώσεις τους στο τέλος του μηνός και έχουν χρεωστικό εκκαθαριστικό, θα πρέπει να πληρώσουν διπλή δόση (Αυγούστου και Ιουλίου) και χωρίς την έκπτωση του 3% για την εφάπαξ εξόφληση καθώς ίσχυε μόνο για τους φορολογούμενους που πλήρωσαν σε μια δόση το συνολικό ποσό του φόρου έως τις 31 Ιουλίου 2023. Μέχρι στιγμής πάντως το 35% των φορολογουμένων παραλαμβάνει χρεωστικό εκκαθαριστικό από την Εφορία. και ο μέσος φόρος καθώς έχει «πετάξει» στα 1.453 ευρώ από 1.226 ευρώ πέρυσι.

Τι θα ισχύσει για όσους υποβάλουν εκπρόθεσμα τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας
Για τους φορολογούμενους που θα υποβάλουν εκπρόθεσμα τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος με χρεωστικό εκκαθαριστικό, ισχύουν τα εξής:

1. Εάν από την αρχική εμπρόθεσμη δήλωση το εκκαθαριστικό ήταν μηδενικό ή πιστωτικό και από την τροποποιητική δήλωση προκύψει πληρωμή επιπλέον φόρου μέχρι 100 ευρώ τότε δεν θα επιβληθεί κανένα πρόστιμο εκπρόθεσμης υποβολής.

2. Εάν από την αρχική εμπρόθεσμη δήλωση είχε προκύψει μηδενικό ή πιστωτικό ποσό φόρου και από την εκπρόθεσμη τροποποιητική προκύψει επιπλέον φόρος άνω των 100 ευρώ, τότε επιβάλλεται πρόστιμο:

- 100 ευρώ εάν ο φορολογούμενος δεν είναι ελεύθερος επαγγελματίας ή επιχειρηματίας.

- 250 ευρώ εάν ο φορολογούμενος είναι ελεύθερος επαγγελματίας ή επιχειρηματίας και τηρεί απλογραφικά βιβλία.

- 500 ευρώ εάν ο φορολογούμενος είναι επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας και τηρεί διπλογραφικά βιβλία.

3. Εάν από την εκπρόθεσμη τροποποιητική δήλωση προκύψει αύξηση του φόρου μεγαλύτερη των 100 ευρώ, τότε επιβάλλεται πρόστιμο:

- 100 ευρώ εάν ο φορολογούμενος δεν είναι ελεύθερος επαγγελματίας ή επιχειρηματίας.

- 250 ευρώ εάν ο φορολογούμενος είναι ελεύθερος επαγγελματίας ή επιχειρηματίας και τηρεί απλογραφικά βιβλία

- 500 ευρώ εάν ο φορολογούμενος είναι επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας και τηρεί διπλογραφικά βιβλία.

Φορολογικές Δηλώσεις χωρίς πρόστιμα μπορούν να υποβάλουν μέχρι το το τέλος του έτους:

  • Εισοδήματα παλαιότερων ετών: Μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, συνταξιούχοι, και άλλες κατηγορίες φορολογούμενων οι οποίοι εισέπραξαν μέσα στο 2022 αναδρομικά ανεξάρτητα από το χρόνο που ανάγονται, θα πρέπει να υποβάλλουν έως το τέλος Δεκεμβρίου 2023 τροποποιητικές δηλώσεις. H τροποποιητική δήλωση υποβάλλεται για κάθε έτος που αφορούν τα αναδρομικά. Ο υπόχρεος μπαίνει στον λογαριασμό του στην ψηφιακή πύλη myAADE και επιλέγει τα έτη στα οποία ανάγονται τα αναδρομικά που εισέπραξε το 2022. Για παράδειγμα για τα αναδρομικά που αφορούν το φορολογικό έτος 2019 θα επιλέξει ως έτος υποβολής δήλωσης το έτος 2020. Αμέσως μετά την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης εκδίδεται νέο εκκαθαριστικό σημείωμα με το ποσό του φόρου, ο οποίος πρέπει να καταβληθεί εφάπαξ μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου 2024. Οι δηλώσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά από το φορολογικό έτος 2015 και εφεξής, ενώ για το φορολογικό έτος 2014 και προηγούμενα υποβάλλονται στη Δ.Ο.Υ.

  • Εισοδήματα φορολογούμενων που απεβίωσαν: Μέχρι τέλος του έτους θα πρέπει οι κληρονόμοι να υποβάλουν χειρόγραφα στην Εφορία τις φορολογικές δηλώσεις φορολογούμενων που απεβίωσαν το 2022.

  • Αλλαγή κατοικίας: Όσοι κατά το προηγούμενο έτος μετέφεραν την κατοικία τους στο εξωτερικό θα πρέπει να υποβάλλουν φορολογική δήλωση μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2023.


Ειδήσεις σήμερα:

Σε εξέλιξη για 11η μέρα η φωτιά στον Έβρο, αναζωπυρώσεις και στη Ροδόπη - Ενεργές καύσεις σε Πάρνηθα και Βοιωτία


Πυροβολισμοί σε Άγιο Παντελεήμονα και Μενίδι– Δύο τραυματίες


Απαγχονίστηκαν τρεις καταδικασθέντες για την πολύνεκρη επίθεση του ISIS στη Βαγδάτη το 2016
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης