Φορολογικές δηλώσεις 2023: Εκπνέει η προθεσμία - Μέχρι πότε η υποβολή

Φορολογικές δηλώσεις 2023: Εκπνέει η προθεσμία - Μέχρι πότε η υποβολή

Λιγοστεύουν οι ημέρες ακόμα στη διάθεσή τους για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων 2023

forologikesdiloseis-forologikes
Οι φορολογούμενοι πολίτες έχουν μόλις δέκα ημέρες στη διάθεσή τους μέχρι και την 31η Αυγούστου, οπότε και εκπνέει η προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων 2023.

Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε στις 25 Ιουλίου την παράταση της προθεσμίας για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων κατά έναν μήνα. Έτσι, ενώ η αρχική προθεσμία ήταν μέχρι τις 31 Ιουλίου, πλέον έχει ορισθεί για τις 31 Αυγούστου.

Ωστόσο, έως την ίδια ημερομηνία, δηλαδή έως τις 31 Αυγούστου, θα πρέπει να καταβληθούν οι δύο πρώτες από τις οκτώ δόσεις για την εξόφληση του φόρου. Για τις επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικά βιβλία, ο φόρος εισοδήματος καταβάλλεται σε έξι μηνιαίες δόσεις αρχής γενομένης από τον Σεπτέμβριο.

Υπενθυμίζεται ότι η έκπτωση 3% εξακολουθεί να ισχύει για όσους καταβάλουν εφάπαξ το φόρο έως τις 31 Ιουλίου.

Για τις επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικά βιβλία ο φόρος εισοδήματος καταβάλλεται σε έξι μηνιαίες δόσεις αρχής γενομένης από τον Σεπτέμβριο.

Μηδενικό εκκαθαριστικό για έναν στους δύο

‘Oπως προκύπτει από τα στοιχεία των δηλώσεων ένας στους δύο φορολογούμενους έχει μηδενικό εκκαθαριστικό. Επίσης οι επτά στους δέκα δεν θα πληρώσουν επιπλέον φόρο, κάτι που σημαίνει ότι το χέρι στην τσέπη θα βάλει ένας στους τρεις.

Για όσους φορολογούμενους προκύψει χρεωστικό εκκαθαριστικό έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν το φόρο με διάφορους τρόπους και σε περισσότερες από 8 δόσεις που παρέχει το υπουργείο Οικονομικών.

Η νομοθεσία παρέχει τη δυνατότητα στους οφειλέτες του δημοσίου να κάνουν χρήση της πάγιας ρύθμισης του υπουργείου Οικονομικών, ενώ όσοι μπορούν να πληρώσουν εφάπαξ θα έχουν και έκπτωση.

Ο φετινός φόρος εισοδήματος μπορεί να αποπληρωθεί:

Εφάπαξ καταβολή. Αν ο λογαριασμός της Εφορίας εξοφληθεί ολόκληρος μέχρι τις 31 Ιουλίου, ο φορολογούμενος θα εξασφαλίσει έκπτωση 3%.


Πάγια ρύθμιση. Η πάγια ρύθμιση προσφέρει έως 24 δόσεις οι οποίες όμως είναι έντοκες. Το επιτόκιο φτάνει στο 4,5% για τις 12 δόσεις και πάνω από το 6% για τις 24 δόσεις. Για την ένταξη στη ρύθμιση” δεν χρειάζεται να έχει καταστεί ληξιπρόθεσμη καμία δόση της οφειλής του εκκαθαριστικού. Η αίτηση για την υπαγωγή στη ρύθμιση πρέπει να συμπληρωθεί και να υποβληθεί ηλεκτρονικά μαζί με σχετική υπεύθυνη δήλωση.

Ειδήσεις σήμερα:

Φωτιά στην Αλεξανδρούπολη: Σε πλοίο στο λιμάνι ασθενείς του νοσοκομείου μετά την εκκένωση, σε τέντες τα σοβαρά περιστατικά - Δείτε βίντεο

Εφορία: Οι 5 +1 προθεσμίες που λήγουν στον τέλος Αυγούστου

Meteo: Οι δασικές πυρκαγιές κάλυψαν με καπνό τον ουρανό της Ελλάδας - Δείτε εικόνα από δορυφόρο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης