Δύσκολη η εύρεση φοιτητικής κατοικίας με προσιτό ενοίκιο στην Αθήνα

Δύσκολη η εύρεση φοιτητικής κατοικίας με προσιτό ενοίκιο στην Αθήνα

Άνω των 400€/μήνα το 70% των διαθέσιμων φοιτητικών κατοικιών  - Σε δυσεπίλυτο «γρίφο» εξελίσσεται η εύρεση φοιτητική στέγης για τους επιτυχόντες των Πανελλαδικών - Έρευνα του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates

enoikia-foittitikistegi
Εντός του Ιουνίου ολοκληρώνονται οι πανελλαδικές εξετάσεις, ενώ Τετάρτη ή Πέμπτη 29 Ιουνίου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η έκδοση βαθμολογιών στα μαθήματα Γενικής Παιδείας και Τετάρτη 5 ή Πέμπτη 6 Ιουλίου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η έκδοση βαθμολογιών στα ειδικά μαθήματα.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, μέχρι Δευτέρα 17 Ιουλίου θα έχουν διορία οι υποψήφιοι να υποβάλλουν το Μηχανογραφικό τους και το διάστημα 27-28 Ιουλίου αναμένεται να ανακοινωθούν οι βάσεις εισαγωγείς στα πανεπιστήμια της χώρας.

Αρκετοί γονείς, μετά την ανακοίνωση των βαθμολογιών και μη περιμένοντας της βάσεις εισαγωγείς, για να προλάβουν το «καλό» και ενδεχομένως το οικονομικότερο φοιτητικό σπίτι, θα ξεκινήσουν το «σαφάρι» αναζήτησης.

Τα τελευταία χρόνια η αναζήτηση ποιοτικού ακινήτου αποτελεί μια δύσκολη διαδικασία μετά την ραγδαία αύξηση των ζητούμενων τιμών μίσθωσης, αλλά και την αυξανόμενη δυναμική του κλάδου της βραχυχρόνιας μίσθωσης λόγω τουρισμού.

Δεν είναι λίγοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε περιοχές που άλλοτε χαρακτηρίζονταν «φοιτητικές», να επιλέγουν πλέον να εγγράφουν τα ακίνητα τους σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, αλλάζοντας τον χάρτη της φοιτητικής κατοικίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Κουκάκι, ο Νέος Κόσμος, αλλά και πολλές περιοχές του Ιστορικού κέντρου.

Σχεδόν κάθε χρόνο,  η εύρεση φοιτητικής κατοικίας με προσιτό ενοίκιο αποτελεί «τζόκερ». Η φετινή χρονιά, αποτελεί τη δυσκολότερη χρονιά από το σύνολο των προηγούμενων τεσσάρων ετών. Ο προϋπολογισμός των 300€/μήνα ως έξοδο για το μίσθωμα φοιτητικής κατοικίας, δεν αποτελεί απλά «Όνειρο Θερινής Νυκτός», δεν υπάρχουν διαθέσιμα ακίνητα με ζητούμενο μίσθωμα 300€/μήνα, ακόμη και σε περιοχές των Δυτικών Προαστίων ή/και του Πειραιά που τα προηγούμενα χρόνια αναφέραμε ότι καταγράφουν μια μικρή διαθεσιμότητα.

Σύμφωνα με την διαθεσιμότητα κατοικιών κατάλληλα για φοιτητές που προκύπτει από ιστοσελίδες ακινήτων, καταγράφεται αύξηση των διαθέσιμων ακινήτων στα υψηλότερα μισθώματα και συρρίκνωση στα οικονομικότερα. Η αύξηση της διαθεσιμότητας φοιτητικών κατοικιών στα υψηλότερα ζητούμενα μισθώματα, «αντανακλά» μια αύξηση των ζητούμενων τιμών που ενδεχομένως να αγγίζει το 12%-16% σε σχέση με πέρυσι.

Μηδενική διαθεσιμότητα φοιτητικών κατοικιών με μίσθωμα έως 300€

Πέρυσι, την ίδια χρονική στιγμή, σύμφωνα με έρευνα του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates, η διαθεσιμότητα φοιτητικών κατοικιών με ζητούμενο μίσθωμα έως 300€, ήταν 10%. Τη φετινή χρονιά, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα που προκύπτουν από τις αναρτημένες αγγελίες ακινήτων σε ιστοσελίδες, η αναζήτηση φοιτητικής κατοικίας άνω του 1ου ορόφου έως 50τμ με ζητούμενο μίσθωμα έως 300€ στην Αθήνα και ιδιαίτερα στις φοιτητικές περιοχές καταγράφεται σχεδόν μηδενική.

Συγκεκριμένα, στις περιοχές του κέντρου των Αθηνών, οι κατοικίες άνω του 1ου ορόφου έως 50τμ που διατίθενται με ζητούμενο μίσθωμα έως 300€, αποτελούν μόλις το 4,64% (12,47% το 2022) επί του συνόλου των διαθέσιμων προς μίσθωση κατοικιών άνω του 1ου ορόφου έως 50τμ.

Παρόμοια εικόνα καταγράφεται και στις περιοχές των Δυτικών Προαστίων, όπου μόλις το 5,2% των κατοικιών άνω του 1ου ορόφου έως 50τμ διατίθενται με μίσθωμα έως 300€ τη φετινή χρονιά, έναντι του 14,29% πέρυσι.

Στις περιοχές των Νοτίων Προαστίων, η διαθεσιμότητα φοιτητικών κατοικιών με ζητούμενο μίσθωμα έως 300€ είναι σχεδόν μηδενική (1,62%), ενώ στον Πειραιά μόλις το 7,14%.

Αθήνα κέντρο: 7 στα 10 διαθέσιμα προς μίσθωση ακίνητα έχουν ζητούμενο μίσθωμα άνω των 400€/μήνα

Σύμφωνα με τα δεδομένα που προκύπτουν από τους παρακάτω πίνακες , ο ενδιαφερόμενος φοιτητής που θα επιλέξει να αναζητήσει κατοικία στο κέντρο της Αθήνας, θα πρέπει να γνωρίζει ότι τη φετινή χρονιά το 71,4%, δηλαδή, 7 στις 10 κατοικίες έως 50τμ, έχουν ζητούμενο μίσθωμα άνω των 400€. Το μεγαλύτερο πλήθος των κατοικιών (80%), είναι κατασκευής έως το 1980, δηλαδή τουλάχιστον 43ετών. Αξίζει να αναφέρουμε, ότι τη φετινή χρονιά 4 στις 10 κατοικίες έχουν ζητούμενο μίσθωμα από 501€ έως 600€, όταν πέρυσι ήταν μόλις 1 στις 10 κατοικίες. Ανάλογα με το ζητούμενο μίσθωμα και τη περιοχή, το ακίνητο ενδέχεται να είναι μερικώς ή/και ολικώς ανακαινισμένο.



Κλείσιμο
enoikia_pinakes___1_


Αθήνα Δυτικά Προάστια : 6 στα 10 διαθέσιμα προς μίσθωση ακίνητα έχουν ζητούμενο μίσθωμα άνω των 400€/μήνα

Σύμφωνα με τα δεδομένα που προκύπτουν από τους παρακάτω πίνακες, ο ενδιαφερόμενος φοιτητής που θα επιλέξει να αναζητήσει κατοικία στα Δυτικά Προάστια της Αττικής και κυρίως στο Αιγάλεω ή/και στο Περιστέρι, η διαθεσιμότητα φοιτητικών κατοικιών με ζητούμενο μίσθωμα έως 300€ είναι σχεδόν μηδενική με ελάχιστες εξαιρέσεις σε ακίνητα μη ανακαινισμένα κατασκευής του 1970. Αξίζει να αναφέρουμε ότι περιμετρικά του Μπαρουτάδικου στο Αιγάλεω, έχουν κατασκευαστεί τα τελευταία χρόνια δώματα (πρώην πλησταριά) 15τμ-20τμ, 3ου και 4ου ορόφου χωρίς ασανσέρ που διατίθενται με ζητούμενο μίσθωμα 200€-250€.
Παράλληλα, σύμφωνα με τον παρακάτω πίνακα, τη φετινή χρονιά, μειώθηκε η διαθεσιμότητα κατοικιών κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες με ζητούμενο μίσθωμα 351€-400€, 401€-450€ και 451€-500€.


enoikia_pinakes___2_


Αθήνα Νότια Προάστια: 7 στα 10 διαθέσιμα προς μίσθωση ακίνητα έχουν ζητούμενο μίσθωμα άνω των 400€/μήνα

Σύμφωνα με τα δεδομένα που προκύπτουν από τους παρακάτω πίνακες, ο ενδιαφερόμενος φοιτητής που θα επιλέξει να αναζητήσει κατοικία στα Νότια Προάστια της Αττικής και κυρίως στη Καλλιθέα ή/και Ζωγράφου, η διαθεσιμότητα φοιτητικών κατοικιών με ζητούμενο μίσθωμα έως 300€ είναι μηδενική.
Τη περυσινή χρονιά, μόλις το 2,52% των διαθέσιμων κατοικιών έως 50τμ άνω του 1ου ορόφου είχαν ζητούμενο μίσθωμα από 501€ έως 600€. Φέτος, σχεδόν 3 στις 10 κατοικίες έχουν ζητούμενο μίσθωμα από 501€ έως 600€, γεγονός που καταδεικνύει την μικρή διαθεσιμότητα ακινήτων με οικονομικότερο ζητούμενο μίσθωμα.



enoikia_pinakes___3_


Πειραιάς : 7 στα 10 διαθέσιμα προς μίσθωση ακίνητα έχουν ζητούμενο μίσθωμα άνω των 400€/μήνα

Σύμφωνα με τα δεδομένα που προκύπτουν από τους παρακάτω πίνακες, ο ενδιαφερόμενος φοιτητής που θα επιλέξει να αναζητήσει κατοικία στον Πειραιά με ζητούμενο μίσθωμα έως 350€, θα πρέπει να γνωρίζει ότι οι περισσότερες κατοικίες που διατίθενται προς μίσθωση, είναι κατοικίες 21τμ-30τμ ολικώς ανακαινισμένες και σε μεγάλο ποσοστό επιπλωμένες με το σύνολο των οικοσυσκευών.
Παράλληλα, τη φετινή χρονιά, 5 στις 10 κατοικίες, έχουν ζητούμενο μίσθωμα από 451€ έως 600€, όταν πέρυσι το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 2 στις 10 κατοικίες. Ουσιαστικά, καταγράφεται αύξηση της διαθεσιμότητας στα υψηλότερα ζητούμενα μισθώματα και συρρίκνωση στα οικονομικότερα.

enoikia_pinakes___4_



Ειδήσεις σήμερα:

Φθινοπωρινή τριήμερη κακοκαιρία με πολλές βροχές - Καταιγίδες από αύριο και στην Αττική


Βίντεο: Σύρος βρήκε τον αδελφό που πίστευε ότι ήταν νεκρός μετά το ναυάγιο στην Πύλο

Ο bisexual γιος του Χιου Χέφνερ κάνει στριπτίζ στο Onlyfans για να αγοράζει... κάρτες Pokemon

----------------

Εκλογές 2023

Οδηγός εκλογών 2023: Πώς ψηφίζω - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση
 
Εκλογές 2023: Όλες οι ειδήσεις για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση, τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών, τα exit polls.
 
Αποτελέσματα εκλογών 2023: Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης