Χρηματιστήριο Αθηνών: «Αλύγιστο» με νέο υψηλό 9ετίας

Χρηματιστήριο Αθηνών: «Αλύγιστο» με νέο υψηλό 9ετίας

Ο Γενικός Δείκτης όχι μόνο «άντεξε» στις πιέσεις, αλλά πλησίασε και τις 1.260 μονάδες

xrimatistirio_xr
Σε νέο υψηλό 9ετίας έφθασε το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο όχι μόνο «άντεξε» στην πίεση για ρευστοποίηση των πρόσφατων κερδών, αλλά κατάφερε στο τελευταίο ημίωρο να προσεγγίσει ακόμη και τις 1.260 μονάδες. Έτσι, η ελληνική αγορά διεύρυνε το +35% της φετινής χρονιάς, σε μία από τις καλύτερες επιδόσεις παγκοσμίως.

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Τέρνα Ενεργειακή βρέθηκαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, μετά το deal για την τραπεζική χρηματοδότηση της First Sentier. Από εκεί και πέρα, Jumbo και Πειραιώς ενισχύθηκαν προς υψηλότερα επίπεδα, ενώ η Mytilineos «έπιασε» το ιστορικό υψηλό των 30 ευρώ. Αντίθετα, οι Eurobank, Εθνική και ΟΤΕ διόρθωσαν ελεγχόμενα.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε ήπια άνοδο κατά 0,60% και διαμορφώθηκε στις 1.258,17 μονάδες (υψηλό ημέρας), κερδίζοντας 7,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (1.250,61 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε πέντε μονάδες (από 1.245,02 έως 1.258,17 μονάδες).

Ο τζίρος των συναλλαγών, την ίδια στιγμή, κυμάνθηκε στα 163,5 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων σχεδόν το 50% αφορούσε τρεις μετοχές. Επρόκειτο για τις Alpha Bank, Epsilon Net και Jumbo, οι οποίες από κοινού διακίνησαν περισσότερα από 81 εκατ. ευρώ.

Μικρές μεταβολές στις τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης, διαφοροποιούμενος ελαφρώς από την υπόλοιπη αγορά, συσσώρευσε γύρω από τα πρόσφατα υψηλά 7,5 ετών, με αποτέλεσμα να τερματίσει στο -0,30% και τις 1.017 μονάδες.

Η μετοχή της Πειραιώς, ενδεικτικά, ενισχύθηκε στο +1,3% και τα 2,95 ευρώ, συνεχίζοντας σε υψηλά 2ετίας, ενώ η μετοχή της Alpha Bank, η οποία χθες έκανε ράλι 4%, αυξήθηκε ελαφρώς στο +0,2% και το 1,54 ευρώ. Η μετοχή της Eurobank, αντίθετα, διαπραγματεύτηκε στο -1,6% και το 1,50 ευρώ, με τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας να μειώνεται στο -0,3% και τα 6,09 ευρώ. Πιο αναλυτικά:

- Alpha Bank +0,26% 1,54 ευρώ

- Eurobank -1,61% 1,50 ευρώ

- Εθνική Τράπεζα -0,36% 6,09 ευρώ

Κλείσιμο
- Πειραιώς +1,37% 2,95 ευρώ

Τι συνέβη στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,32% και 3.054 μονάδες), η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ξεπέρασε το όριο των 14,2 ευρώ και αναρριχήθηκε σε νέο ιστορικό υψηλό, μετά τις πληροφορίες του newmoney για την εξασφάλιση της χρηματοδότησης εκ μέρους της First Sentier. Μια εξέλιξη, η οποία φέρνει πιο κοντά την πώληση της Τέρνα Ενεργειακή στους Αυστραλούς. Γι’ αυτόν τον λόγο, είδαμε και τη μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή να αυξάνεται στο +2,6% και τα 20,7 ευρώ.

Την ίδια στιγμή, η μετοχή της Mytilineos έκανε μίνι άλμα στο +2% και «έπιασε» το όριο των 30 ευρώ (νέο ιστορικό υψηλό). Η μετοχή της Jumbo, από την πλευρά της, διευρύνθηκε κατά 1,2% και ανέκτησε τα 24 ευρώ, εν μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών (πακέτα) αξίας τουλάχιστον 15,1 εκατ. ευρώ. Κέρδη άνω του 1% παρουσίασαν και οι Lamda Development, Titan, Ελλάκτωρ, ΕΥΔΑΠ, Motor Oil. Στον αντίποδα, η μετοχή του ΟΤΕ υποχώρησε κατά 1% και αναδιπλώθηκε στα 14,8 ευρώ.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+1% και 1.868 μονάδες), η μετοχή της Πλαστικά Θράκης ξεχώρισε στο +8% και τα 4,5 ευρώ, χάρη στο αισιόδοξο report της Eurobank Equities. H μετοχή της ΕΧΑΕ, δε, διευρύνθηκε κατά 2% και συνέχισε την πορεία άνω των 5 ευρώ, ενώ η μετοχή της Αλουμύλ παρέμεινε σε τροχιά ανόδου (+2,7% και 2,6 ευρώ). Από εκεί και πέρα, η Τεχνική Ολυμπιακή ενισχύθηκε κατά 5%, η Ideal κατά 3% και η Cenergy κατά 0,8%

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 70 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 30 μετοχές σημείωσαν κάμψη, ενώ 27 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 84,9 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 400 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τετάρτη.

Ας σημειωθεί ότι στις 15.10, μέσω ενός πακέτου αξίας 30,4 εκατ. ευρώ, η Εθνική Τράπεζα απέκτησε το 7,5% των μετοχών της Epsilon Net στην τιμή των 7,4 ευρώ, κατ’ εφαρμογή της πρόσφατης συμφωνίας των δύο πλευρών. Η μετοχή της Epsilon έκλεισε στο +0,2% και τα 8,1 ευρώ.

Οι 5 μετοχές που ξεχώρισαν

- Η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ τερμάτισε σε νέο ιστορικό υψηλό, υπερβαίνοντας και τα 14,2 ευρώ, μετά τις πληροφορίες του newmoney για την εξασφάλιση της χρηματοδότηση του deal μεταξύ First Sentier και Τέρνα Ενεργειακής. Στο 1,4 εκατ. ευρώ ο ημερήσιος τζίρος, με τη μεταβολή του 2023 να υπερβαίνει το 30%.

- Η μετοχή της Alpha Bank παρέμεινε στην περιοχή του 1,5 ευρώ και διατηρήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας 3ετίας. «Πέρασαν» τέσσερα πακέτα αξίας άνω των 10 εκατ. ευρώ σε τιμές 1,53 (x2) και 1,523 (x2) ευρώ. Στο +54% τα κέρδη από τις αρχές του έτους.

- Η μετοχή της ΕΧΑΕ, μετά την πρόσφατη διόρθωση, συνέχισε την ανοδική πορεία, φθάνοντας στις παρυφές των 5,2 ευρώ. Στο +65% τα φετινά κέρδη, με το υψηλό έτους να βρίσκεται στα 5,30 ευρώ. Κοντά στα 2 εκατ. ευρώ ο τζίρος της ημέρας.

- Η μετοχή του ΟΤΕ διόρθωσε ελαφρώς από τα πρόσφατα υψηλά 3μηνου (14,9 ευρώ). Στα 10,9 εκατ. ευρώ ο ημερήσιος τζίρος, με το ισοζύγιο του 2023 να καθορίζεται στο +1,5%.

- Η μετοχή της Πλαστικά Θράκης εντυπωσίασε στη σημερινή συνεδρίαση, κάνοντας ράλι 8% και φθάνοντας στα 4,5 ευρώ. Ώθηση από το report της Eurobank Equities, η οποία βλέπει μεγάλα περιθώρια ανόδου έως τα 8,5 ευρώ.

Οι υψηλότεροι ημερήσιοι τζίροι

- Alpha Bank +0,26% 32,5 εκατ. ευρώ

- Epsilon +0,25% 30,6 εκατ. ευρώ

- Jumbo +1,18% 19,5 εκατ. ευρώ

- Πειραιώς +1,37% 12,8 εκατ. ευρώ

- ΟΤΕ -1% 10,9 εκατ. ευρώ

- Eurobank -1,61% 8,7 εκατ. ευρώ

 - Εθνική Τράπεζα -0,36% 6,5 εκατ. ευρώ

- Mytilineos +2,15% 6,2 εκατ. ευρώ

- ΟΠΑΠ 0% 5,8 εκατ. ευρώ

- ΔΕΗ +0,40% 5,0 εκατ. ευρώ

Συσσώρευση μετά τα διαδοχικά ρεκόρ

Μετά τα διαδοχικά υψηλά 9ετίας, η Λεωφόρος Αθηνών επέλεξε να «κατεβάσει» ρυθμούς, ενόσω οι επενδυτές έσπευσαν να κατοχυρώσουν ένα μέρος των εντυπωσιακών κερδών της τελευταίας περιόδου. Ωστόσο, ακόμη και σήμερα, δεν έλειψαν τα επιλεγμένα στηρίγματα, τα οποία διατήρησαν τον Γ.Δ. στην περιοχή των 1.250 μονάδων.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, η ελληνική αγορά εξακολουθεί να βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2014, με τους επενδυτές να δηλώνουν άκρως ενθουσιασμένοι για τις μεσο-μακροπρόθεσμες προοπτικές.

Η προσδοκία για μια αυτοδύναμη κυβέρνηση στις επαναληπτικές κάλπες της 25ης Ιουνίου, η προοπτική ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας αλλά και η δυναμική της ελληνικής οικονομίας (ανάπτυξη 2,1% στο α’ τρίμηνο) αποτελούν τους βασικούς παράγοντες αυτού του ανοδικού story.

Το βράδυ της Παρασκευής, ο οίκος Fitch θα δημοσιεύσει το καθιερωμένο report για την ελληνική αξιολόγηση, η οποία αυτήν την στιγμή βρίσκεται ένα «σκαλί» κάτω από την επενδυτική βαθμίδα. Βέβαια, έχοντας την εκκρεμότητα των εκλογών, το σενάριο της αναβάθμισης δεν συγκεντρώνει (προς το παρόν) πολλές πιθανότητες. Ωστόσο, οι αναλυτές αισιοδοξούν για μια αλλαγή του outlook από «σταθερό» σε «θετικό».

Στο μεταξύ, τα εταιρικά αποτελέσματα του α’ τριμήνου έρχονται να επιβεβαιώσουν το θετικό momentum για την πλειονότητα των εισηγμένων. Δεν είναι τυχαίο ότι η κερδοφορία όσων εταιρειών έχουν ήδη ανακοινώσει αποτελέσματα ξεπερνάει το 1 δισ. ευρώ.

Μην ξεχνάμε, πάντως, ότι οι αποτιμήσεις -παρά το φετινό ράλι- παραμένουν σχετικά χαμηλές (σε μονοψήφια επίπεδα το P/E), με αποτέλεσμα αρκετοί αναλυτές να «βλέπουν» μεγάλα περιθώρια ανόδου σε πολλούς τίτλους, ιδίως της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, οι οποίες έχουν μείνει ελαφρώς πιο πίσω σε σχέση με τα blue chips.

Η εικόνα στο εξωτερικό

Στο εξωτερικό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 είναι σχεδόν αμετάβλητος στις 460 μονάδες, καθώς οι διακυμάνσεις στον γερμανικό DAX, στον βρετανικό FTSE 100 και στον γαλλικό CAC 40 δεν ξεπερνούν το +/- 0,3%. Πάντως, ο ιταλικός FTSE MIB ενισχύεται κατά 1,01%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Dow Jones είναι σταθερός στα επίπεδα των 33.630 μονάδων.

Όσον αφορά την αγορά εμπορευμάτων, οι τιμές του πετρελαίου παραμένουν σταθερές, ενόσω οι επενδυτές ζυγίζουν τα επίπεδα προσφοράς και ζήτησης. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ διαμορφώνονται στο +0,06% και τα 72,5 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη καθορίζονται στο +0,04% και τα 76,9 δολάρια ανά βαρέλι. Τέλος, η τιμή του χρυσού ανέρχεται στο +1,08% και τα 1.979 δολάρια ανά ουγγιά.

Πηγή: newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Χριστίνα Σούζη: Το πρώτο μήνυμα της από το νοσοκομείο μετά το τροχαίο ατύχημα στην Κηφισίας

«Όσο θα σωπαίνουμε, αυτά θα συμβαίνουν» λέει ο 22χρονος καρατέκα που έσωσε την 17χρονη στη Φρεαττύδα

Χόρχε Μέσι, ο πατέρας του Λιονέλ που καθορίζει εδώ και τρεις δεκαετίες την καριέρα του γιου του

----------------

Εκλογές 2023

Οδηγός εκλογών 2023: Πως ψηφίζω - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση
 
Εκλογές 2023: Όλες οι ειδήσεις για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση, τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών, τα exit polls.
 
Αποτελέσματα εκλογών 2023: Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης