NASA: Τα φτωχά δεδομένα αποτελούν προκλήσεις, λένε οι ερευνητές που μελετούν τις θεάσεις UFO

NASA: Τα φτωχά δεδομένα αποτελούν προκλήσεις, λένε οι ερευνητές που μελετούν τις θεάσεις UFO

Η 16μελής επιτροπή παρουσίασε χθες τα ευρήματα στην πρώτη δημόσια συνάντησή της - Το μικρό ποσοστό που αξίζει διερεύνησης και ο... φούρνος μικροκυμάτων - Η τελική έκθεση αναμένεται αυτό το καλοκαίρι

nasa-mak
Η αλήθεια είναι εκεί έξω — αλλά θα χρειαστεί να ψάξουμε περισσότερο. Οι επιστήμονες στην πρώτη δημόσια συνάντηση της NASA την Τετάρτη (31/5) σχετικά με «μη αναγνωρισμένα ανώμαλα φαινόμενα» - πιο κοινά αποκαλούμενα UFO (ΑΤΙΑ, Αγνώστου Ταυτότητας Ιπτάμενα Αντικείμενα) - θέλησαν να δώσουν μια πιο αυστηρή επιστημονική προσέγγιση με στόχο να διευκρινιστεί η προέλευση εκατοντάδων μυστηριωδών θεάσεων.

Η διαστημική υπηρεσία ανακοίνωσε πέρυσι ότι αναλύει παρατηρήσεις στον ουρανό που δεν μπορούν να αναγνωριστούν ως εναέρια ή φυσικά φαινόμενα - ένα θέμα που έχει γοητεύσει από καιρό το κοινό, αλλά «σνομπάρεται» από την επιστήμη.

Μια ανεξάρτητη ομάδα 16 επιστημόνων που μίλησε για την μεγάλη έρευνά τους για τα άγνωστα φαινόμενα, αναφέρθηκε στην ανάγκη να βρεθούν καλύτερα δεδομένα, για το bullying που δέχονται από την κοινή γνώμη και για τις «βαρετές εξηγήσεις» που έχουν πολλές από τις θεάσεις και αναμένεται να αναφέρει τα ευρήματά της σε μια έκθεση έως τα τέλη Ιουλίου.

«Τα τρέχοντα υπάρχοντα δεδομένα και οι αναφορές αυτοπτών μαρτύρων από μόνες τους δεν επαρκούν για να παράσχουν οριστικά στοιχεία», δήλωσε ο αστροφυσικός Ντέιβιντ Σπέργκελ, πρόεδρος της μελέτης, σε δηλώσεις που μεταδόθηκαν ζωντανά.

«Ένα από τα διδάγματα που αντλήσαμε είναι η ανάγκη για περισσότερα δεδομένα και δεδομένα υψηλής ποιότητας, δηλαδή μετρημένα με καλά βαθμονομημένα όργανα, πολλαπλές παρατηρήσεις και υπάρχει ανάγκη για επιμέλεια δεδομένων υψηλής ποιότητας», πρόσθεσε.

Κλείσιμο


Δεν υπάρχουν πειστικά στοιχεία ότι τα ΑΤΙΑ έχουν σχέση με εξωγήινους

Ο Ντάνιελ Έβανς, ο βοηθός αναπληρωτής διαχειριστής για την έρευνα στη Διεύθυνση Επιστημονικής Αποστολής της NASA, είπε ότι δεν υπάρχουν πειστικά στοιχεία ότι οι αναφορές για UFO έχουν σχέση με εξωγήινους. Αν και δεν αποκλείεται η εξωγήινη προέλευση, η ανεξάρτητη ομάδα συγκλήθηκε για να αντιμετωπίσει ευρύτερες ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια, είπε.

«Θα μπορούσαν να υπάρξουν πολύ σοβαροί κίνδυνοι για τον εναέριο χώρο των ΗΠΑ, καθώς δεν γνωρίζουμε απαραίτητα τι υπάρχει στον ουρανό μας σε μια δεδομένη στιγμή», δήλωσε ο Έβανς και σημείωσε επίσης ότι ο ορισμός των UAPs, όπως αναφέρονται στην κυβερνητική γλώσσα, επεκτάθηκε πρόσφατα: Αντί να καλύπτει μόνο «μη αναγνωρισμένα εναέρια φαινόμενα», ο χαρακτηρισμός αναφέρεται τώρα σε «μη αναγνωρισμένα ανώμαλα φαινόμενα» προκειμένου να περιλαμβάνει μυστηριώδεις υποθαλάσσιες συναντήσεις και παράξενες θεάσεις στα πιο απομακρυσμένα μέρη της ατμόσφαιρας του πλανήτη - μια περιοχή γνωστή ως "κοντό διάστημα".

Οι συζητήσεις για πιθανές θεάσεις UFO έχουν συγκεντρώσει αυξημένη προσοχή τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα καθώς το Κογκρέσο και οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ προσπάθησαν να δημοσιοποιήσουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με άγνωστα ιπτάμενα αντικείμενα και δεδομένα από αναφερόμενα περιστατικά.



Το ενδιαφέρον για αυτές τις συναντήσεις έχει επίσης αυξηθεί λόγω των πρόσφατων μυστηριωδών ιπτάμενων αντικειμένων που εντοπίστηκαν στον αμερικανικό εναέριο χώρο, συμπεριλαμβανομένου ενός κινεζικού κατασκοπευτικού μπαλονιού που εντοπίστηκε πάνω από τη Μοντάνα τον Φεβρουάριο.

Τα μέλη του κοινού θα μπορούν να υποβάλουν σχόλια στη NASA σχετικά με τις πληροφορίες που παρουσιάστηκαν στη συνάντηση της Τετάρτης.

Το μικρό ποσοστό που αξίζει διερεύνησης και ο... φούρνος μικροκυμάτων

Ο Σον Κίρκπατρικ, διευθυντής του Γραφείου Επίλυσης Ανωμαλιών Παντός Τομέα του Υπουργείου Άμυνας, είπε κατά τη διάρκεια της ακρόασης ότι οι περισσότερες αναφορές για μη αναγνωρισμένα εναέρια φαινόμενα έχουν «κοσμικές» εξηγήσεις. Από το 1996, είπε, το γραφείο του έχει λάβει περισσότερες από 800 αναφορές για αγνώστων στοιχείων ιπτάμενων αντικειμένων, αλλά εκτιμάται ότι μόνο το 2% έως 5% παρουσιάζει «ανώμαλα χαρακτηριστικά» που απαιτούν περαιτέρω ανάλυση, όπως μοντελοποίηση, προσομοίωση ή φυσική δοκιμή.

Η συντριπτική πλειοψηφία των αναφορών που εξέτασε η ειδική ομάδα έχει «βαρετές εξηγήσεις», είπε ο Κίρκπατρικ, είναι θεάσεις ασυνήθιστων σφαιρών ή στρογγυλών σφαιρών και οι περισσότερες έχουν εντοπιστεί σε υψόμετρα όπου συνήθως πετούν αεροσκάφη.



Για παράδειγμα ερευνητές στην Αυστραλία προσπαθούσαν να βρουν άκρη με ένα παλμό ακτινοβολίας από το Διάστημα μέχρι να αντιληφθούν ότι οφειλόταν σε έναν... φούρνο μικροκυμάτων. Η εξήγηση δόθηκε ήλθε όταν παρατήρησαν ότι τα περίεργα σήματα καταγράφονταν την ώρα του φαγητού, οπότε οι αισθητήρες έπιαναν τη λειτουργία του φούρνου που ζέστανε το κολατσιό των επιστημόνων.

Παρέμβαση στο πάνελ της επιτροπής έκανε και ο αστροναύτης Σκοτ Κέλι, που έχει περάσει μήνες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, αλλά και πάνω από 15.000 ώρες πτήσης. Παρέθεσε και αυτός ένα περιστατικό που είχε διασκεδαστική εξήγηση. Σε πτήση στην παραλία της Βιρτζίνια ένας από τους συναδέλφους του «ήταν πεπεισμένος πως πετούσαμε δίπλα σε ένα UFO. Γυρίσαμε πίσω, το είδαμε και τελικά ήταν ένα μπαλόνι... με τον Μπαρτ Σίμπσον».

Σε άλλη περίπτωση, πολεμικό αεροσκάφος είχε εντοπίσει μια σειρά από περίεργες τελείες να κινούνται στον ουρανό. Τελικά ήταν ένα εμπορικό αεροσκάφος που κατευθυνόταν σε μεγάλο αεροδρόμιο για να προσγειωθεί.

Αλλά πρόσθεσε ότι «χωρίς επαρκή δεδομένα, δεν είμαστε σε θέση να καταλήξουμε σε αξιόπιστα συμπεράσματα που πληρούν τα υψηλότερα επιστημονικά πρότυπα που θέσαμε για επίλυση».

Η επιτροπή δέχεται bullying

Ο Ντέιβιντ Σπέργκελ, πρόεδρος της επιτροπής, είπε ότι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στη διεξαγωγή έρευνας για τα άγνωστα ιπτάμενα φαινόμενα (Unidentified Aaerial Phenomena, UAP) είναι η πεποίθηση της κοινής γνώμης για το θέμα.

«Έχουμε μια κοινότητα ανθρώπων που είναι απόλυτα πεπεισμένοι για την ύπαρξη UFO και έχουμε μια κοινότητα ανθρώπων που πιστεύουν ότι η αντιμετώπιση αυτής της ερώτησης είναι γελοία», είπε ο Σπέργκελ. «Και νομίζω ότι ως επιστήμονες, ο τρόπος για να προσεγγίσετε τις ερωτήσεις είναι να ξεκινήσετε λέγοντας «Δεν ξέρουμε» και μετά συλλέγετε δεδομένα και προσπαθείτε να βαθμονομήσετε καλά τα δεδομένα σας».

«Ακόμα δεν έχουμε βρει ζωή πέρα από τη Γη... αλλά ψάχνουμε», πρόσθεσε ο πρόεδρος της επιτροπής.




Στην εναρκτήρια ομιλία της στην ακρόαση, η επικεφαλής της επιστήμης της NASA, Νίκολα Φοξ είπε ότι τα μέλη της ομάδας των 16 ατόμων έχουν αντιμετωπίσει παρενόχληση στο διαδίκτυο για τη συμμετοχή τους στην εργασία.

"Η παρενόχληση οδηγεί μόνο σε περαιτέρω στιγματισμό του πεδίου των UAP, εμποδίζοντας σημαντικά την επιστημονική πρόοδο και αποθαρρύνοντας άλλους να μελετήσουν αυτό το σημαντικό θέμα", είπε, προσθέτοντας ότι αυτή η παρενόχληση "παρακωλύει επίσης το δικαίωμα του κοινού στη γνώση".

Η Φοξ εξήγησε ότι το πάνελ της NASA δημιουργήθηκε για να βοηθήσει στη χάραξη ενός οδικού χάρτη για τη χρήση των εργαλείων της επιστήμης για την αξιολόγηση και την κατηγοριοποίηση της φύσης των μη αναγνωρισμένων ιπτάμενων αντικειμένων.

Οι εμπειρογνώμονες χρησιμοποίησαν μη διαβαθμισμένα δεδομένα από πολιτικούς και κυβερνητικούς φορείς για να ενημερώσουν τα ευρήματα που παρουσιάστηκαν στη δημόσια συνάντηση, είπε και πρόσθεσε, ότι οι υπάρχουσες αναφορές αυτόπτων μαρτύρων είναι συχνά θολές και δεν παρέχουν πειστικά στοιχεία για ανάλυση.

Ο Σον Κίρκπατρικ είπε ότι οι μελλοντικές έρευνες θα ωφεληθούν από περισσότερα όργανα που θα μπορούσαν να εντοπίσουν ασυνήθιστα φαινόμενα και να εντοπίσουν την προέλευσή τους. Η έκθεση που πρόκειται να δημοσιευτεί αυτό το καλοκαίρι πιθανότατα θα περιγράφει πιο συγκεκριμένες συστάσεις για τέτοια εργαλεία.



Ειδήσεις σήμερα:

Εκλογές 2023 - ΠΑΣΟΚ: Έμπλεξαν... τις γραμμές τους με τους φόρους - Οι δηλώσεις και οι ανασκευές

Ηράκλειο: Τα πρώτα λόγια της 33χρονης που εγκατέλειψε τα τρία παιδιά της - «Τους είπα να καθίσουν λίγο μόνα»

Πέθανε ο Θεόδωρος Πάγκαλος: Ο μεγάλος αιρετικός - «Ρώτησε κανείς την αγελάδα πώς αισθάνεται που χύνει το γάλα»;

----------------

Εκλογές 2023

Οδηγός εκλογών 2023: Πως ψηφίζω - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση
 
Εκλογές 2023: 
Όλες οι ειδήσεις για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση, τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών, τα exit polls.
 
Αποτελέσματα εκλογών 2023: 
Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης