Αλογοσκούφης: Συλλογική η οικονομική πολιτική

Αλογοσκούφης: Συλλογική η οικονομική πολιτική

Τη συλλογική ευθύνη της Νέας Δημοκρατίας στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής αλλά και την ανθεκτικότητα της εθνικής οικονομίας στις διεθνείς πιέσεις υπογράμμισε εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης. Ο ίδιος επιχείρησε να καταδείξει την κυβέρνηση ως συμμέτοχη στις προσπάθειες μετά και τις βολές που δέχτηκε για την πλιτική που ακολουθεί και τις αντιδράσεις των Ελλήνων για τα μέτρα που έρχονται.  

Παράλληλα, συνάντηση μ

Αλογοσκούφης: Συλλογική η οικονομική πολιτική

Τη συλλογική ευθύνη της Νέας Δημοκρατίας στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής αλλά και την ανθεκτικότητα της εθνικής οικονομίας στις διεθνείς πιέσεις υπογράμμισε εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης. Ο ίδιος επιχείρησε να καταδείξει την κυβέρνηση ως συμμέτοχη στις προσπάθειες μετά και τις βολές που δέχτηκε για την πλιτική που ακολουθεί και τις αντιδράσεις των Ελλήνων για τα μέτρα που έρχονται.  

Παράλληλα, συνάντηση με τον πρωθυπουργό κ. Κωνσταντίνο Καραμανλή είχαν σήμερα το μεσημέρι ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος και η διοικητική επιτροπή του Επιμελητηρίου, αποτελούμενη από τους κυρίους Ελευθέριο Κούρταλη, α’ αντιπρόεδρο, Γιάννη Γρανίτσα, β’ αντιπρόεδρο, Αλεξάνδρα Πάλλη-Γιαννακοπούλου, γενική γραμματέα, και Νίκο Σοφιανό, οικονομικό επόπτη. Ο κ. Μίχαλος παρέδωσε στον πρωθυπουργό υπόμνημα με τις εκτιμήσεις και τις προτάσεις του ΕΒΕΑ για την ελληνική οικονομία εν όψει της ΔΕΘ, το οποίο σήμερα απέστειλε και στους άλλους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων που εκπροσωπούνται στο ελληνικό Κοινοβούλιο και στην Ευρωβουλή. Το υπόμνημα που κατατέθηκε έχει ως εξής:  

1.  Κανένας νέος φόρος εις βάρος των επιχειρήσεων, των μισθωτών και των συνταξιούχων. Αντιθέτως, ανάλογα και με τη βελτίωση των δημοσίων εσόδων από τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και τον περιορισμό της φοροδιαφυγής θα πρέπει να σχεδιαστεί νέα μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης σε επιχειρήσεις, μισθωτούς και συνταξιούχους.  

2.  Βελτίωση των κατώτατων συντάξεων ΙΚΑ και ΟΓΑ, στο πλαίσιο πολιτικών για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.

3.  Ανακατανομή των κρατικών δαπανών με στόχο τη στήριξη των οικονομικά αδύναμων τάξεων και των ΜμΕ που κυρίως πλήττονται από την οικονομική κρίση.

4.  Προώθηση απόφασης για τη ρύθμιση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων μέσω εθελούσιας περαίωσης για τα έτη 2000-2006.

5.  Ρύθμιση ληξιπροθέσμων χρεών προς το Δημόσιο.

6.  Κατάργηση του αναχρονιστικού ΚΒΣ.

7.  Ενοποίηση των υφιστάμενων ελεγκτικών φορέων για αποτελεσματικότερο έλεγχο της αγοράς και περιορισμό του παρεμπορίου.

Κλείσιμο

8.  Ριζική αλλαγή του τρόπου παρέμβασης στην αγορά της Επιτροπής Ανταγωνισμού με στόχο την καταπολέμηση του πληθωρισμού.

9.  Αμεση εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας για την ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων, με βάση αναλογιστικές μελέτες. Αξιοποίηση της περιουσίας των Ταμείων και πλήρης έλεγχος των φαρμακευτικών δαπανών.

10.                   Προσαρμογή του εργασιακού νομικού πλαισίου στα ευρωπαϊκά δεδομένα, ειδικά σε ό,τι αφορά το κόστος των απολύσεων.

11.                   Δραστική μείωση του χρόνου και του κόστους ίδρυσης Α.Ε., ΕΠΕ και Ο.Ε. , Ε.Ε.

12.Αξιολόγηση των φορέων στήριξης των ΜμΕ και ενεργοποίηση νέων φορέων υψηλών επιχειρηματικών κινδύνων.

13.                   Απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων με κατάργηση της ενιαίας υποχρεωτικής αμοιβής από διάφορες επαγγελματικές ομάδες και απελευθέρωση των κλειστών αγορών με διαμόρφωση ίσων όρων ανταγωνισμού ανάμεσα σε κρατικές και ιδιωτικές επιχειρήσεις.

14.                   Αύξηση του ποσοστού των πόρων του ΕΣΠΑ 2007-2013 που προβλέπονται για τις ΜμΕ και ενίσχυση των πόρων για επιχορηγήσεις νέων επενδύσεων μέσω του αναπτυξιακού νόμου.

15.                   Παροχή κινήτρων στις επιχειρήσεις για επενδύσεις στις νέες τεχνολογίες, αγορά τεχνογνωσίας και εξασφάλιση πιστοποίησης ISO για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους.

16.                   Αύξηση των δαπανών για τη δημόσια παιδεία και ταυτόχρονη απελευθέρωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης από το κρατικό μονοπώλιο, με στόχο την αισθητή βελτίωση του εκπαιδευτικού συστήματος.

17.                   Αναβάθμιση των προγραμμάτων ενδοεπιχειρησιακής κατάρτισης του εργατικού δυναμικού στις νέες τεχνολογίες και σε νέες ειδικότητες. Πληρέστερη διασύνδεση της εκπαίδευσης (δευτεροβάθμιας, τεχνικής - επαγγελματικής, τριτοβάθμιας, μεταπτυχιακής) με την αγορά εργασίας.

18.                   Εντατικοποίηση των προγραμμάτων επανακατάρτισης και διά βίου εκπαίδευσης, με προτεραιότητα στις νέες τεχνολογίες και στις ειδικότητες με αυξημένη ζήτηση στην αγορά εργασίας.

19.                   Εκπαίδευση για τη διάδοση του επιχειρηματικού πνεύματος και την καλλιέργεια σύγχρονης επιχειρηματικής νοοτροπίας. Υποδεικνύεται η γενική εισαγωγή σχετικών μαθημάτων και άλλων εκπαιδευτικών διαδικασιών (π.χ. mini companies, βιωματική εκπαίδευση, συνεργασίες με επιχειρήσεις, μαθηματικοί - σπουδαστικοί διαγωνισμοί κ.λπ.) με αξιοποίηση και προσαρμογή της διεθνούς εμπειρίας. Παράλληλη πρόβλεψη για εκπαίδευση και επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, με δεδομένο ότι τα κενά που διαπιστώνονται σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο είναι σημαντικά και κρίσιμης σημασίας.

20.                   Συνεργασία δημοσίου - ιδιωτικού τομέα για την προώθηση της χρηματοδότησης της έρευνας: θεσμικό πλαίσιο για χορηγίες σε κρατικά πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα, ενίσχυση των προσπαθειών κατοχύρωσης πνευματικών δικαιωμάτων και εφευρέσεων.

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης