Κομισιόν: Μεγαλύτερα πλεονάσματα και άλματα ανάπτυξης στην Ελλάδα - Και στο βάθος… παροχές

Κομισιόν: Μεγαλύτερα πλεονάσματα και άλματα ανάπτυξης στην Ελλάδα - Και στο βάθος… παροχές

Διπλάσια ανάπτυξη το 2024 σε σχέση με την Ευρωζώνη εκτιμά για την Ελλάδα η Κομισιόν - Πλεόνασμα-έκπληξη 2,5 δισ. ευρώ ανακοίνωσε το ΓΛΚ

anaptiksi_xr
Χρόνο με το χρόνο η Ελλάδα τα πάει καλύτερα σχεδόν σε όλα τα μέτωπα, σύμφωνα με τις εαρινές οικονομικές προβλέψεις της Κομισιόν. Η πρόοδος αυτή προκύπτει όχι μόνο με βάση το 2019, ούτε με ό,τι ίσχυε στην πενταετία 2014 – 2018, αλλά και σε σύγκριση με τις χώρες της Ευρωζώνης συνολικά.

Την ίδια στιγμή το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ανακοίνωσε πρωτογενές πλεόνασμα–έκπληξη, ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, αντί για έλλειμμα 869 εκατομμυρίων όπως προβλεπόταν στο α΄τετράμηνο. Και η Κομισιόν προβλέπει ακόμα μεγαλύτερο πρωτογενές πλεόνασμα για φέτος, της τάξεως του 1,9% του ΑΕΠ (δηλαδή σχεδόν 4 δισεκατομμύρια ευρώ) όταν ο στόχος – δέσμευση της χώρας στις Βρυξέλλες είναι για πλεόνασμα 0,7% ή 1,5 δισ. ευρώ. Η διαφαινόμενη υπέρβαση κατά 2,5 δισ. ευρώ αφήνει περιθώρια και για νέες παροχές μετά τις εκλογές, όπως αποκάλυψε την Κυριακή το business stories από το Πρώτο ΘΕΜΑ.

Τι προβλέπει η Κομισιόν

komision-pinakas
(Πηγή: Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εαρινές προβλέψεις 2023)


Τα στοιχεία είναι συγκεκριμένα:

1) χθές η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι προβλέπει πως η Ελλάδα θα φτάσει φέτος σε ανάπτυξη 2,4%, διπλάσια από όση προβλέπει η ΕΕ ότι θα έχει ολόκληρη την Ευρωζώνη φέτος (μόλις 1,1%). Η προηγούμενη πρόβλεψη της Κομισιόν για τη χώρα μας τον περασμένο Νοέμβριο, έκανε λόγο για ανάπτυξη μόλις 1% εφέτος. Εν σχέσει με 6 μήνες πριν δηλαδή, την υπερδιπλασιάζει στο 2,4%!

Η νέα πρόβλεψη για ανάπτυξη 2,4% είναι καλύτερη και από την πρόβλεψη της κυβέρνησης στο τρέχοντα Προϋπολογισμό για ανάπτυξη 1,7%, αλλά και από την εκείνη που πριν μισό μήνα περιέλαβε στο Πρόγραμμα Σταθερότητας που απέστειλε στις Βρυξέλλες το υπουργείο Οικονομικών.

Κλείσιμο
Ωστόσο η δραστική πτώση της τιμής του φυσικού αερίου, δημιουργεί και νέα δεδομένα: η Αθήνα θεωρεί συντηρητικές πλέον και αυτές ακόμα τις προβλέψεις της Κομισιόν! Και αυτό διότι όταν το υπουργείο Οικονομικών προέβλεπε ανάπτυξη 1,7% με βάση τον προϋπολογισμό, η τιμή του φυσικού αερίου ήταν στα 135 ευρώ/MWh και για το 2023 προβλεπόταν μέση τιμή 120 ευρώ ετησίως. Ωστόσο η τιμή έχει κατρακυλήσει στα 35 ευρώ, ενώ και η εγχώρια κατανάλωση έχει μειωθεί κατά 33%! Αυτό σημαίνει ότι ενώ αναμενόταν φέτος ότι 6-7 δισ. ευρώ θα «έφευγαν» από τη χώρα και τις τσέπες όλων μας, για να καταναλωθούν 50-55 εκατομμύρια MWh προς 120 ευρώ η κάθε μία, τελικά το κόστος μπορεί να είναι περίπου 4 ή και 5 δισεκατομμύρια μικρότερο! Και αυτό σημαίνει ότι δεν θα χαθεί αλλά θα «περισσέψει» 2% επιπλέον ΑΕΠ, που θα παραμείνει στη χώρα.

Αξιωματούχος της κυβέρνησης εκτιμούσε ότι και μόνο για τον λόγο αυτό –με βάση τα δεδομένα έως το α΄5μηνο της χρονιάς- η ανάπτυξη θα φτάσει ή θα ξεπεράσει και το 3%, αντί για 1,7% ή 2,3% που προέβλεπε η κυβέρνηση –και αντί 2,4% που προβλέπουν οι Βρυξέλλες.

2) η ανάπτυξη αυτή έρχεται ως συνέχεια εκείνης που είχε και το 2022 η Ελλάδα. Πέρυσι πέτυχε σχεδόν 50% υψηλότερη ανάπτυξη έναντι της Ευρωζώνης, ύψους 5,9% έναντι 3,5% στο σύνολο των κρατών-μελών του ευρώ.

3) το «άλμα» ανάπτυξης συνδέεται με την «έκρηξη» επενδύσεων που γίνονται στη χώρα. Το 2022 η αύξηση των επενδύσεων στην Ελλάδα ήταν τριπλάσια έναντι της Ευρωζώνης! Η τάση συνεχίζεται και στα επόμενα χρόνια, ενώ ειδικά φέτος μπορεί να είναι και …εξαπλάσιες (με ρυθμούς +6% στην Ελλάδα έναντι 1% και 2,1% στην Ευρωζώνη το 2023 και 2024 αντίστοιχα).

Με βάση όλα τα παραπάνω, παρότι η χώρα εξέρχεται από μια τριετία διεθνών οικονομικών κρίσεων και καταστροφών, στο υπουργείο Οικονομικών αναθεωρούν και πάλι τις προβλέψεις τους για την πορεία ανάπτυξης της χώρας τη φετινή χρονιά. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Απρίλιο τα φορολογικά έσοδα είχαν υπέρβαση σχεδόν 5%, παρότι ο πληθωρισμός έκανε απότομη «βουτιά» στο 3%. Εξέλιξη που όπως τονίζει και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, φαίνεται να συνδέεται με την ταχεία πορεία ανάπτυξης στο α΄τρίμηνο του 2023.

Στον αντίποδα, η Κομισιόν εντοπίζει ως «αχίλλειο πτέρνα» της Ελληνικής οικονομίας την αύξηση στο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της χώρας: ως η πιο ενεργειακά εξαρτημένη από εισαγωγές καυσίμων οικονομία της ΕΕ, το 2022 η Ελλάδα «κάηκε» από την εισαγόμενη ακρίβεια. Είχε πληθωρισμό 9,3% έναντι 8,4% στην Ευρωζώνη (δηλαδή 10% μεγαλύτερη ακρίβεια). Και επειδή ακριβώς ήταν «εισαγόμενη», το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών «βούλιαξε» με έλλειμμα 11,8% το 2022, όταν η Ευρωζώνη είχε πλεόνασμα.

Ωστόσο η εξέλιξη αυτή συνδέεται άμεσα με τις εισαγωγές πανάκριβου ρωσικού αερίου και καυσίμων το 2022. Αν δεν έχανε τόσο συνάλλαγμα σε εισαγωγές καυσίμων, «το 2022 η ανάπτυξη δεν θα ήταν 5,9% αλλά …9%» εξηγούν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών.

Ήδη όμως, στο α΄πεντάμηνο η τάση αυτή αντιστρέφεται θεαματικά αφού, όπως ήδη αναφέρθηκε, οι διεθνείς τιμές πέφτουν 70% έναντι των προβλεπομένων για φέτος, ενώ και η εγχώρια ζήτηση για αέριο μειώνεται κατά 1/3. Αυτό σημαίνει ότι μπαίνει από το «φρένο» στα ελλείμματα και επέρχεται βελτίωση του ισοζυγίου, πολύ μεγαλύτερη από όση προβλέπει η ΕΕ στις εαρινές προβλέψεις της.

Λόγω ανάπτυξης, το δημόσιο χρέος μειώνεται θεραματικά τα τελευταία χρόνια, πέφτοντας από 180% του ΑΕΠ που είχε «κολλήσει» για χρόνια, στο 160% φέτος ή και προς το 150% τα επόμενα χρόνια. Ωστόσο η μείωση στα δημοσιονομικά ελλείμματα είναι σταθερή αλλά σταδιακή, καθώς ήδη η χώρα επέστρεψε από το 2022 ήδη (αντί το 2023 που σχεδιαζόταν) σε πρωτογενή πλεονάσματα.

Ειδήσεις σήμερα:

Μητσοτάκης: «Δεν μπορώ να καταπιώ τις επιθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ στη γυναίκα μου – Με τον Ανδρουλάκη έχουμε μεγάλες διαφορές»

Δείτε βίντεο: Η Αυλωνίτου του ΣΥΡΙΖΑ ζητάει από την κουζίνα της να... τηγανίσουν τον Μητσοτάκη

Survivor All Star: Ο πρώτος υποψήφιος προς αποχώρηση και το… παραβάν - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης