ΟΔΔΗΧ: «Ψήφος εμπιστοσύνης» των αγορών για το 5ετές ομόλογο - Στα ύψη οι προσφορές με υψηλή ποιότητα επενδυτών

ΟΔΔΗΧ: «Ψήφος εμπιστοσύνης» των αγορών για το 5ετές ομόλογο - Στα ύψη οι προσφορές με υψηλή ποιότητα επενδυτών

Η έκδοση προσέλκυσε προσφορές που τελικά ξεπέρασαν τα 19,1 δισ. ευρώ - Στο 3,875% το επιτόκιο - Ευρεία γεωγραφική κατανομή των κεφαλαίων

omologo
Πολύ ισχυρή ζήτηση από επενδυτές και μεγάλο ενδιαφέρον, τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό, προσέλκυσε η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές μέσω της έκδοσης 5ετούς ομολόγου, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το βράδυ ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ).

Σε μία απόδειξη της εμπιστοσύνης των αγορών προς την Ελλάδα, η έκδοση προσέλκυσε προσφορές που τελικά ξεπέρασαν τα 19,1 δισεκατομμύρια ευρώ, υπερκαλύπτοντας κατά πολύ τα 2,5 δισεκ. που αντλήθηκαν. Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος για το ελληνικό χρέος, που αντανακλά τη φερεγγυότητα που έχει οικοδομήσει η χώρα μας, μόλις τις πρώτες 2,5 ώρες μετά το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών είχαν υποβληθεί προσφορές άνω των 13,1 δισεκ. ευρώ.

Παρά την αναταραχή που επικρατεί ευρύτερα στις αγορές και τις πιέσεις που ασκεί στο κόστος δανεισμού η αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το «κουπόνι» του νέου ελληνικού 5ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 3,875%.

Σε μία ακόμα ένδειξη της μεταστροφής που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια, το χάσμα ανάμεσα στο χθεσινό κόστος δανεισμού της Ελλάδας και στο αντίστοιχο της Γερμανίας -που αποτελεί σημείο αναφοράς για τις χώρες της ευρωζώνης- ήταν μειωμένο κατά 75% σε σύγκριση με τις αρχές του 2019, επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Ένα ακόμα θετικό στοιχείο ήταν η ποιότητα των επενδυτών. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΔΔΗΧ, το 44% ήταν τράπεζες και το 36% ήταν διαχειριστές κεφαλαίων, που σημαίνει ότι οκτώ στους δέκα ήταν υψηλού επιπέδου παράγοντες της αγοράς. Η συμμετοχή θεσμικών επενδυτών μεγάλου κύρους, όπως κεντρικές τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία, διαμορφώθηκε στο 8%, ενώ επιθετικοί και κερδοσκοπικοί επενδυτές όπως τα hedge funds αντιστοιχούσαν μόνο στο 6%.

Η έκδοση του 5ετούς ομολόγου προσέλκυσε κεφάλαια από ευρεία γεωγραφική κατανομή. Τη μερίδα του λέοντος (33%) πήραν εγχώριοι αγοραστές, όμως τοποθετήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία ανήλθαν στο 23%, από την Ισπανία και την Πορτογαλία στο 10%, από την Ιταλία στο 7% και από το μπλοκ Γερμανίας, Ελβετίας και Αυστρίας προήλθε ακόμα 7%, ενώ επενδυτές από τις Ηνωμένες Πολιτείες αντιστοιχούσαν στο 6%.

Κλείσιμο
omologo-charts

Δείτε εδώ την ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ.



Ειδήσεις σήμερα:

Γενικά αίθριος σήμερα ο καιρός με άνοδο της θερμοκρασίας

Ο Μητσοτάκης «σημαδεύει» την πρώτη κάλπη και ξεκινά σχεδόν καθημερινές περιοδείες

Σήμερα στον ανακριτή ο επιθεωρητής του ΟΣΕ για το δυστύχημα στα Τέμπη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης