Έκλεισε το βιβλίο προσφορών για το 5ετές ομόλογο – Στα 15,9 δισ. ευρώ οι προσφορές, στο 3,92% το επιτόκιο

Έκλεισε το βιβλίο προσφορών για το 5ετές ομόλογο – Στα 15,9 δισ. ευρώ οι προσφορές, στο 3,92% το επιτόκιο

Πολύ μεγάλη αποδείχθηκε η ζήτηση των επενδυτών, με τις προσφορές να φθάνουν τα 15,9 δισ. ευρώ - Στο 3,92% υποχώρησε το επιτόκιο έναντι 3,97% της αρχικής εκτίμησης

ομολογα
Ισχυρή αποδείχθηκε η ζήτηση των επενδυτών για το νέο 5ετές ομόλογο του ελληνικού δημοσίου, μέσω του οποίου προσδοκάται η άντληση ενός ποσού πέριξ των 2 – 2,5 δισ. ευρώ.

Οι προσφορές έφθασαν έως τα 15,9 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα το ύψος του επιτοκίου να «κλειδώσει» στο 3,92%. Ας σημειωθεί ότι η αρχική εκτίμηση είχε οριστεί στο mid – swap + 95 μονάδες βάσης, δηλαδή στην περιοχή του 3,97%.

Την όλη διαδικασία «έτρεξαν» οι τράπεζες Paribas, Citi, Deutsche Bank, Morgan Stanley, Nomura και η Πειραιώς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) άντλησε από 2 έως 2,5 δισ. ευρώ, καλύπτοντας το μεγαλύτερο μέρος του φετινού προγράμματος εκδόσεων.

Η σημερινή έξοδος ήταν η δεύτερη από τις αρχές του 2023, καθώς στις 17 Ιανουαρίου είχε προηγηθεί η δημοπρασία 10ετούς ομολόγου, μέσω της οποίας είχαν αντληθεί 3,5 δισ. ευρώ με επιτόκιο 4,35%

Η νέα έκδοση κρατικού χρέους επήλθε μία ημέρα μετά την προκήρυξη των βουλευτικών εκλογών της 21ης Μαΐου, κάτι που αποτυπώνει τη μέριμνα του υπουργείου Οικονομικών να αποφύγει τυχόν μελλοντικές αναταράξεις στην αγορά ομολόγων.

Κλείσιμο
Άλλωστε, αυτήν την περίοδο, η αγορά χαρακτηρίζεται από μια σχετική νηνεμία, με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου να κυμαίνεται στην περιοχή του 4,1% – 4,2%. Τα spreads (απόκλιση σε σχέση με τη γερμανική απόδοση), δε, καθορίζονται σταθερά κάτω του ψυχολογικού ορίου των 200 μονάδων βάσης.

Ας σημειωθεί ότι οι δανειακές ανάγκες της χώρας για το 2023 καθορίζονται στα 15,4 δισ. ευρώ, με τον ΟΔΔΗΧ να στοχεύει στην άντληση 7 δισ. ευρώ από τις αγορές. Τα υπόλοιπα χρήματα θα προέλθουν από άλλες πηγές (αποκρατικοποιήσεις κ.α.).

Ειδήσεις σήμερα:

Οι γέφυρες του Ρικάρντο Μοράντι: Στη Γένοβα γκρεμίστηκε, στα Σέρβια έκλεισε

Ο Ραγκούσης έχτισε βίλα με δάνειο για τρίτεκνους στην Πάρο - «Το δικαιούνταν η σύζυγός μου»

Λιάνης... όπως Μικρούτσικος: «Η Βουγιουκλάκη άνοιξε το κιμονό, μου έδειξε το στήθος της και μου λέει “πιάσ’ το”»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης