Χρηματιστήριο Αθηνών: Πτώση με… άρωμα εκλογών - Απώλειες έως 3,5% στις τράπεζες

Χρηματιστήριο Αθηνών: Πτώση με… άρωμα εκλογών - Απώλειες έως 3,5% στις τράπεζες

Στα όρια των 1.020 μονάδων επέστρεψε ο Γενικός Δείκτης, καθώς η προκήρυξη των βουλευτικών εκλογών επιδείνωσε την επενδυτική ψυχολογία

xrimatistirio
Κοντά στις στηρίξεις των 1.020 μονάδων έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς η προκήρυξη των βουλευτικών εκλογών της 21ης Μαΐου επανέφερε στο προσκήνιο τις ανησυχίες για τον κίνδυνο πολιτικής αβεβαιότητας. Κι όλα αυτά, ενώ το κλίμα στο εξωτερικό παραμένει άκρως επιφυλακτικό, εν μέσω της γενικευμένης χρηματοπιστωτικής αναταραχής.

Οι τράπεζες τέθηκαν στο επίκεντρο των πωλητών, με τις Πειραιώς, Eurobank και Alpha Bank να χάνουν έως 3,5%. Στα υπόλοιπα blue chips, η μετοχή της ΔΕΗ «έπεσε» κάτω των 7,5 ευρώ, ενώ αρνητικά πρόσημα εμφάνισαν και οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Coca – Cola, Viohalco, Autohellas, ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ, Motor Oil. Μεγάλες απώλειες, επίσης, παρατηρήθηκαν στον ΟΛΘ.

Πιο αναλυτικά, παρά το θετικό ξεκίνημα στο πρώτο 60λεπτο, ο Γενικός Δείκτης εντέλει σημείωσε αξιοσημείωτη πτώση κατά 1,19% και διαμορφώθηκε στις 1.023,44 μονάδες, χάνοντας τουλάχιστον 12 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (1.035,72 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε 22μονάδες (από 1.019,70 έως 1.041,64 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται μόλις στα 70,3 εκατομμύρια ευρώ.

Οι εκλογές επηρεάζουν τους επενδυτές
Η προκήρυξη των βουλευτικών εκλογών για τις 21 Μαΐου επαναφέρει στο προσκήνιο τις ανησυχίες για τον κίνδυνο πολιτικής αβεβαιότητας στην Ελλάδα, δεδομένου ότι τα δημοσκοπικά ευρήματα δεν προμηνύουν τον σχηματισμό μιας σταθερής και αυτοδύναμης κυβέρνησης από την πρώτη Κυριακή.

Αυτή η εκτίμηση, εφόσον επιβεβαιωθεί και στην κάλπη, είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει σε δεύτερες εκλογές ή στον σχηματισμό μιας κυβέρνησης συνεργασίας. Ένα σενάριο, το οποίο σε κάθε περίπτωση δεν εντάσσεται στα «αγαπημένα» των αγορών, οι οποίες φοβούνται τη μεταρρυθμιστική επιβράδυνση.

Πέραν των πολιτικών εξελίξεων, στο επίκεντρο της προσοχής παραμένουν και οι τραπεζικές ανησυχίες στο εξωτερικό, οι οποίες έχουν υπονομεύσει αισθητά την επενδυτική εμπιστοσύνη. Κι αυτό αντανακλάται κυρίως στην εξασθένηση του ημερήσιου συναλλαγματικού τζίρου.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Μάρτιος, του οποίου διανύουμε την τελευταία εβδομάδα, έχει επιφέρει μεγάλη «ζημιά» στην ετήσια επίδοση του Γενικού Δείκτη, ο οποίος έχει χάσει περίπου 10% στον μήνα, περιορίζοντας στο +10% τα σωρευτικά κέρδη του 2023.

Από την άλλη πλευρά, τα άκρως θετικά εταιρικά αποτελέσματα έρχονται να παράσχουν ορισμένα «αντίβαρα» στην πτώση, επιβεβαιώνοντας τις προσδοκίες για ισχυρές οικονομικές επιδόσεις. Σήμερα, μετά το τέλος της συνεδρίασης, μεγέθη θα ανακοινώσει και η Sarantis.

Κλείσιμο
Την ίδια ώρα, η κινητικότητα που παρατηρείται σε αρκετούς οικονομικούς κλάδους, ενισχύει τις προσδοκίες για νέα επιχειρηματικά deals, τα οποία αναμφίβολα μπορούν να βελτιώσουν την εικόνα της αγοράς και να αναθερμάνουν το ενδιαφέρον των αγοραστών.

Στο μεταξύ, το ελληνικό δημόσιο αναμένεται να βγει στις αγορές την Τετάρτη, προχωρώντας στην έκδοση 5ετούς ομολόγου. Στόχος είναι η άντληση των εναπομεινάντων 3,5 δισ. ευρώ, τα οποία απαιτούνται για την ολοκλήρωση του φετινού προγραμματισμού του ΟΔΔΗΧ (7 δισ. ευρώ).

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές

Στο εξωτερικό, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 εμφανίζει μικρές μεταβολές στο -0,12% και τις 444 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX, ο βρετανικός FTSE 100, ο γαλλικός CAC 40 και ο ιταλικός FTSE MIB παρουσιάζουν μεταβολές έως +/- 0,20%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Dow Jones είναι σχεδόν σταθερός στις 32.480 μονάδες.

Όσον αφορά την αγορά πετρελαίου, οι τιμές κυμαίνονται σε σταθεροποιητικό έδαφος, καθώς οι αναλυτές αποτιμούν τις επιπτώσεις της τρέχουσας τραπεζικής κρίσης. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ διαμορφώνονται στο +0,07% και τα 72,8 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη καθορίζονται στο +0,13% και τα 78,2 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, ενισχύεται στο +0,56% και τα 1.965 δολάρια ανά ουγγιά.

Διαβάστε περισσότερα οικονομικά νέα στο Newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Για 5 χρόνια ζούσε τον εφιάλτη στα χέρια του λυράρη ο ανήλικος στο Ηράκλειο


28χρονη τρανς σκότωσε έξι άτομα σε σχολείο στο Νάσβιλ - Δείτε βίντεο της επίθεσης

Survivor All Star: «Βόμβα» με την αποβολή των Γκότση και Πιλίδη, στον τάκο ακόμα δύο «Μπλε» - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης