Τι αλλάζει με το ψηφιακό μητρώο για κάθε ακίνητο

Τι αλλάζει με το ψηφιακό μητρώο για κάθε ακίνητο

Με τη νέα εφαρμογή η Eφορία θα βλέπει οποιαδήποτε στιγμή αν το ακίνητο μισθώνεται ή υπεκμισθώνεται, αν ιδιοκατοικείται ή όχι, αλλά και να διασταυρώνει τα στοιχεία με το Κτηματολόγιο

polykatoikies
«Ψηφιακή ακτινογραφία» για κάθε ακίνητο θα έχει στη διάθεσή της σύντομα η Εφορία και θα μπορεί να βλέπει -ανά πάσα στιγμή και ανάλογα με τη χρήση- ποια πρέπει να είναι η σχέση του ακινήτου με τα δημόσια ταμεία, δηλαδή με τα τεκμήρια και τους φόρους!

Με τη νέα εφαρμογή η Εφορία θα γνωρίζει οποιαδήποτε στιγμή αν το ακίνητο μισθώνεται ή υπεκμισθώνεται, αν ιδιοκατοικείται ή αν έχει άπλώς παραχωρηθεί προς χρήση σε κάποιον συγγενή η φίλο. Οι δε ελεγκτές της Εφορίας θα μπορούν να κάνουν ευκολότερα τις διασταυρώσεις με τα αρχεία της Πολεοδομίας, του Κτηματολογίου, του ΔΕΔΔΗΕ κ.λπ. για να «τσεκάρουν» αν όντως οι φορολογούμενοι έχουν αποτυπώσει την πραγματική αξία της ακίνητης περιουσίας τους.

Ειδικοτερα, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) δημιουργεί μια νέα ηλεκτρονική βάση δεδομένων που θα περιλαμβάνει αναλυτικά στοιχεία για την αξία και τη χρήση όλων των ακινήτων των φορολογουμένων. Θα ονομάζεται Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων και θα περιλαμβάνει τα στοιχεία του ηλεκτρονικού Περιουσιολογίου, που έχει δημιουργήσει εδώ και πολλά έτη η ΑΑΔΕ, βάσει των υποβληθεισών δηλώσεων Ε9 των φυσικών και των νομικών προσώπων. Επίσης θα περιλαμβάνει και όλα τα στοιχεία για τις μισθώσεις ακινήτων, αφού σε αυτό οι μεν ιδιοκτήτες θα υποχρεούνται να δηλώνουν σε ξεχωριστά πεδία αν εκμισθώνουν τα ακίνητά τους, οι δε ενοικιαστές θα πρέπει να εμφανίζουν τα ακίνητα για τα οποία καταβάλλουν ενοίκια και να δηλώνουν και τα ποσά των μηνιαίων και ετήσιων μισθωμάτων που πληρώνουν.

Αυτόματη ενημέρωση
Το Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων θα ενημερώνεται αυτόματα κάθε φορά που θα υποβάλλεται από ιδιοκτήτη ακινήτου και θα γίνεται αποδεκτή από τον ενοικιαστή του ίδιου ακινήτου δήλωση πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης. Επίσης, το μητρώο αυτό θα ενημερώνεται αυτόματα κάθε φορά που ένας ιδιοκτήτης θα δηλώνει τη λύση της μίσθωσης ενός ακινήτου του. Τα δεδομένα αυτού του μητρώου θα διασυνδεθούν:

1) Με το ηλεκτρονικό αρχείο των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων προκειμένου τα εισοδήματα που αποκτούν οι ιδιοκτήτες από την εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας τους να προσυμπληρώνονται από την ΑΑΔΕ στα έντυπα Ε1 και Ε2 των φορολογικών τους δηλώσεων, οι δε δαπάνες των ενοικιαστών για πληρωμές μισθωμάτων να προσυμπληρώνονται κι αυτές στα δικά τους έντυπα Ε1. Ετσι, τα ποσά των φορολογητέων εισοδημάτων από ακίνητα αλλά και τα ποσά των τεκμηρίων διαβίωσης για τις κατοικίες θα υπολογίζονται αυτόματα από την ΑΑΔΕ.

Κλείσιμο
2) Με τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στο Εθνικό Κτηματολόγιο, προκειμένου να εντοπιστούν και να διορθωθούν αποκλίσεις στα περιγραφικά στοιχεία των ακινήτων που έχουν δηλωθεί από τους ιδιώτες και από το Δημόσιο. Η διασταύρωση των δύο αρχείων θα φέρει χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων αντιμέτωπους με πρόστιμα, αλλά και με αναδρομικά τεκμήρια ή και με επιστροφές ΕΝΦΙΑ.

Στην ΑΑΔΕ εκτιμούν ότι πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων δήλωσαν τα ακίνητα στο Κτηματολόγιο ώστε να τα κατοχυρώσουν ως ιδιοκτησία, αλλά δεν τα έχουν δηλώσει στην Εφορία είτε ολόκληρα είτε δεν εμφανίζουν το πραγματικό τους εμβαδόν ή την κατάσταση του ακινήτου, με στόχο την πληρωμή λιγότερων φόρων και συγκεκριμένα:

■ Να είναι μικρότερος ο ετήσιος ΕΝΦΙΑ.
■ Να ξεφεύγουν από τα τεκμήρια δαπανών διαβίωσης.
■ Να αποφύγουν κατασχέσεις για χρέη προς την Εφορία ή τις τράπεζες.

Αντίθετα, στο Κτηματολόγιο δήλωσαν ολόκληρη την περιουσία τους προκειμένου να την κατοχυρώσουν έναντι των γειτόνων ή άλλων που την επιβουλεύονται ή έναντι του Δημοσίου.

Οπου εντοπιστούν διαφορές μεταξύ των δηλωθέντων σε Εφορία και Κτηματολόγιο οι φορολογούμενοι θα κληθούν για εξηγήσεις και για να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις ώστε να ταυτιστούν τα δύο αρχεία. Εκεί, όμως, αρχίζουν τα… προβλήματα, καθώς:

■ Θα επανυπολογιστεί ο ΕΝΦΙΑ του τρέχοντος έτους αλλά και των προηγούμενων ετών, όπως και άλλοι φόροι και τέλη που βαρύνουν τα ακίνητα.
■ Θα επανυπολογιστούν και τα τεκμήρια για το τελευταίο και τα προηγούμενα έτη, με βάση τη νέα αξία της ακίνητης περιουσίας που σημαίνει την επιβολή και αναδρομικών φόρων εισοδήματος.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης