Μεταβιβάσεις ακινήτων: Δύο «αγκάθια» στην βελτιωμένη διαδικασία έκδοσης βεβαίωσης ΤΑΠ

Μεταβιβάσεις ακινήτων: Δύο «αγκάθια» στην βελτιωμένη διαδικασία έκδοσης βεβαίωσης ΤΑΠ

Προβλήματα στα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα που μισθώνονται - Ταλαιπωρία στον ΔΕΔΔΗΕ για όσους έκοψαν το ρεύμα

ktiria_athina
Δύο προβλήματα στη νέα διαδικασία έκδοσης βεβαίωσης μη οφειλής ΤΑΠ από τους δήμους, εντοπίζουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων, μέσω της ΠΟΜΙΔΑ. Θεωρούν πως η τροπολογία στο σχέδιο νόμου του Υπ. Δικαιοσύνης που ψηφίστηκε στη Βουλή βελτιώνει μεν την η διαδικασία (έκδοση σε 5 ημέρες με λιγότερα δικαιολογητικά και μεγαλύτερη χρονική διάρκεια ισχύος) όμως η διαταξης έχει δύο σημεία στα οποία χρειάζεται άμεση βελτίωση για να μην μπλοκαριστούν εκ νεου οι μεταβιβάσεις ακινήτων στους Δήμους:

1. Στα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, όπου η σύνδεση του ρεύματος είναι πάντοτε στο όνομα του αποχωρήσαντος ενοικιαστή, είναι πρακτικά αδύνατον για τους ιδιοκτήτες να έχουν στη διάθεσή τους αντίγραφο του τελευταίου λογαριασμού, και μάλιστα και του αποδεικτικού εξόφλησής του, αν πράγματι έχει εξοφληθεί, γιατί τόσο ο ίδιος ο ενοικιαστής έχει εξαφανιστεί ή αρνείται να δώσει αντίγραφο, ώστε να μην αποκαλυφθεί το μέγεθος των οφειλών του, όσο και όλοι οι πάροχοι αρνούνται να τους το χορηγήσουν, καθόσον κατά την ομόφωνη άποψή τους αποτελεί «προσωπικό δεδομένο» (!!!) του ενοικιαστή και πελάτη τους!!! Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, για να μην «μπλοκαριστούν» οι μεταβιβάσεις μισθωμένων ακινήτων από την παραπάνω αιτία, στη διάταξη αυτή πρέπει να προστεθεί επειγόντως ότι: «Οι πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος υποχρεούνται να παραδίδουν αντίγραφο του τελευταίου λογαριασμού ρεύματος στους ιδιοκτήτες ενοικιαζομένων ακινήτων στα οποία παρέχουν ρεύμα, προκειμένου να εκδοθεί βεβαίωση μη οφειλής ΤΑΠ, εφόσον τους προσκομιστεί η δήλωση λύσης της τελευταίας μίσθωσης στην Εφαρμογή Δήλωσης Στοιχείων Μισθώσεων Ακινήτων της ΑΑΔΕ».

2. Στα μη ρευματοδοτούμενα ακίνητα η υποχρέωση προσκόμισης «βεβαίωσης διακοπής ηλεκτροδότησης από τον Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ), με ημερομηνία διακοπής» αποτελεί, σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες «κραυγαλέα διατήρηση της γραφειοκρατικής ταλαιπωρίας των ιδιοκτητών, να κλείσουν "ραντεβού" με τους αρμόδιους υπαλλήλους του ΔΕΔΔΗΕ για να λάβουν τη σχετική βεβαίωση, τη στιγμή που σήμερα όλοι σχεδόν οι Δήμοι διαθέτουν άμεση διαδικτυακή πρόσβαση στα στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ». Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ πρέπει να τροποποιηθεί η διάταξη αυτή και στο σημείο αυτό να αναφέρει ότι: «Η διακοπή ηλεκτροδότησης και ο χρόνος της βεβαιώνονται από τον αρμόδιο δημοτικό υπάλληλο παραλαβής της αίτησης έκδοσης του ΤΑΠ βάσει των στοιχείων της βάσης δεδομένων του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ), στα οποία έχει άμεση πρόσβαση ο οικείος Δήμος».
Ειδήσεις σήμερα:

Όσκαρ 2023: Μεγάλος νικητής το «Everything Everywhere All at Once» - Το «Elvis» δεν πήρε ούτε ένα Όσκαρ

Survivor All Star: Στον τάκο ξανά ο Ασημακόπουλος, απείλησε με αποχώρηση – Δείτε βίντεο

Προστασία όλων των καταθέσεων της Silicon Valley Bank ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης