Μεταβιβάσεις ακίνητων: Δυο ρυθμίσεις «ανάσα» που ξεμπλοκάρουν χιλιάδες υποθέσεις

Μεταβιβάσεις ακίνητων: Δυο ρυθμίσεις «ανάσα» που ξεμπλοκάρουν χιλιάδες υποθέσεις

Απλούστερη και γρηγορότερη η διαδικασία έκδοσης βεβαίωσης ΤΑΠ - Μονομερής τακτοποίηση και τροποποίηση συστάσεως οριζοντίου ιδιοκτησίας - Τα οφέλη για γονικές παροχές, αγοροπωλησίες

ΑΘΗΝΑ-ΑΣΤΙΚΟΣ-ΙΣΤΟΣ-ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΕΣ
Έκδοση της βεβαίωσης Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) με διαδικασία ¨εξπρές” και λιγότερα δικαιολογητικά αλλά και τροποποιήσεις συστάσεων οριζόντιας ιδιοκτησίας με μία μόνο κίνηση, προβλέπουν δύο σημαντικές τροπολογίες που κατατέθηκαν σε νομοσχέδια που βρίσκονται στη Βουλή. Με τις δύο αυτές νομοθετικές ρυθμίσεις διευκολύνονται χιλιάδες μπλοκαρισμένες συμβολαιογραφικές πράξεις (αγοροπωλησίες και γονικές παροχές κλπ) σε όλη τη χώρα. Ανοίγει όμως και ο δρόμος για τις νέες μεταβιβάσεις αφού δεν θα αντιμετωπίσουν τα προβλήματα και τις καθυστερήσεις του παρελθόντος!

Με την επίσπευση της έκδοση βεβαίωση ΤΑΠ (πρόβλημα που ανέδειξε το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ στις 5/3/2023) λύνονται τα χέρια των ιδιοκτητών που περίμεναν πολλούς μήνες στους δήμους της χωρας για να ελεγχθεί ο φάκελος τους προκειμένου να πάρουν το πολυπόθητο χαρτί. Με τη δεύτερη ρύθμιση πολεοδομικοί χαρακτήρα, λύνεται το πρόβλημα της οριζόντιας ιδιοκτησίας ανάμεσα σε δύο ενδιαφερόμενους ιδιοκτήτες, χωρίς δηλαδή να απαιτείται συνεννόηση με όλους τους ιδιοκτήτες της πολυκατοικίας ειδικότερα:

Μονομερή τακτοποίηση και τροποποίηση συστάσεως οριζοντίου ιδιοκτησίας: Πρόκειται για πάγιο και επίμονο αίτημα της ΠΟΜΙΔΑ που ικανοποιείται από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ και και αφορά χιλιάδες "μπλοκαρισμένες" υποθέσεις. Με την διάταξη του άρθρου 232 του σχεδίου νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή με τίτλο "Μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας κλπ." δίνεται η ευχέρεια τόσο της πολεοδομικής τακτοποίησης (υπαγωγής) όσο και της τροποποίησης της σύστασης οριζοντίου ιδιοκτησίας πολυκατοικιών από τους ενδιαφερόμενους συνιδιοκτήτες που αφορά κάθε διαφορά εμβαδού μεταξύ γειτονικών ιδιοκτησιών, χωρίς να απαιτείται η σύμπραξη των υπολοίπων συνιδιοκτητών ολοκλήρου του κτιρίου, η οποία στην πράξη είναι δυστυχώς ανέφικτη. Αν και η ρύθμιση αυτή λύνει πολλά προβλήματα παραμένει σε εκκρεμότητα το άλλο αίτημα της ΠΟΜΙΔΑ να μην απαιτείται τροποποίησης της πράξης σύστασης οριζοντίου ιδιοκτησίας από τους συνιδιοκτήτες ολοκλήρου του κτιρίου και όταν η απόκλιση των πραγματικών διαστάσεων μιας οριζόντιας ιδιοκτησίας δεν υπερβαίνει το 2% από το εμβαδόν της κάτοψής της.

Ταχύτερη και ευκολότερη έκδοση βεβαίωσης ΤΑΠ: Με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή στο σχέδιο νόμου του Υπ. Δικαιοσύνης, ρυθμίζονται θέματα σχετικά με τη χορήγηση της βεβαίωσης περί μη οφειλής Τέλους Ακίνητης Περιουσίας και προσδιορίζονται τα απαιτούμενα δικαιολογητικά. Συγκεκριμενα η βεβαίωση χορηγείται κατόπιν αιτήσεως του ιδιοκτήτη ή αναζητείται αυτεπάγγελτα από τον συμβολαιογράφο ή προσκομίζεται από τον μεταβιβάζοντα. Εκδίδεται εντός 5 ημερών με βάση τα στοιχεία που τηρεί ηλεκτρονικά ο δήμος και ισχύει μέχρι το τέλος του έτους έκδοσής της. Η βεβαίωση που χορηγεί ο δήμος μπορεί να είναι και ψηφιακή και να χρησιμοποιείται και για την ηλεκτρονική μεταβίβαση του ακινήτου.
Ο δήμος ζητά ως δικαιολογητικά για τη χορήγηση της βεβαίωσης μόνον:

• α) για την περίπτωση ηλεκτροδοτούμενου ακινήτου, φωτοτυπία τελευταίου λογαριασμού ρεύματος μαζί με το αποδεικτικό εξόφλησής του και Πιστοποιητικό Πληρότητας Ταυτότητας Κτιρίου/Διηρημένης Ιδιοκτησίας, και

Κλείσιμο
• β) για την περίπτωση μη ηλεκτροδοτούμενου ακινήτου, βεβαίωση διακοπής ηλεκτροδότησης από τον Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕ.ΔΔΗ.Ε), με ημερομηνία διακοπής, Πιστοποιητικό Πληρότητας Ταυτότητας Κτιρίου/Διηρημένης Ιδιοκτησίας και υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη για τη μη χρήση του ακινήτου.
Η βεβαίωση εκδίδεται για τα τετραγωνικά μέτρα που αναφέρονται στο Πιστοποιητικό Πληρότητας Ταυτότητας Κτιρίου/Διηρημένης Ιδιοκτησίας.


Ειδήσεις σήμερα:

Χρήστος Νικολαΐδης κατά Κανάκη: Τηλεαρτίστα, έγινες εκατομμυριούχος ως διασκεδαστής

Survivor All Star: Ο Ασημακόπουλος συμπλήρωσε το καρέ του τάκου - Δείτε βίντεο

Απεργία για τα Τέμπη: Πώς θα κινηθούν Μετρό, ΗΣΑΠ, Τραμ - Τι ισχύει για σχολεία, φαρμακεία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης