Ο «σκοτεινός στόλος» δεξαμενόπλοιων που μεταφέρει ρωσικό πετρέλαιο αυξήθηκε στα 320 πλοία

Ο «σκοτεινός στόλος» δεξαμενόπλοιων που μεταφέρει ρωσικό πετρέλαιο αυξήθηκε στα 320 πλοία

Τα «ηλικιωμένα» πλοία πωλούνται έως και 3 ½ φορές παραπάνω σε σύγκριση με την αξία που έχουν εάν πωλούνταν για παλιοσίδερα-scrap

oil_tanker
Μεγάλης ηλικίας δεξαμενόπλοια τα οποία έχουν πωληθεί για έως και τρεισήμισι φορές την αξία που θα είχαν ως παλιοσίδερου εντάσσονται στον ταχέως αυξανόμενο «σκοτεινό στόλο» που παρακάμπτει τις ναυτιλιακές κυρώσεις στον πετρελαϊκό τομέα όπως η Ρωσία. Κρύβονται πίσω από δαιδαλώδεις εταιρικές δομές και ανοικτά νηολόγια για να αποκρύψουν τα νέα τους οικονομικά οφέλη.

Ανάλυση των πωλήσεων που αναφέρθηκαν στην αγορά τις τελευταίες οκτώ εβδομάδες αποκαλύπτει ότι σχεδόν όλα τα δεξαμενόπλοια ηλικίας 15 ετών και άνω που βγήκαν προς πώληση κατέληξαν να ανήκουν ή να διαχειρίζονται από ανώνυμες ναυτιλιακές εταιρείες στην Ινδία, τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τις Σεϋχέλλες. Ο «σκοτεινός στόλος» αποτελείται ήδη από 320 δεξαμενόπλοια.

Πολλά από αυτά πλέουν τώρα προς τη Ρωσία για να φορτώσουν το πρώτο τους φορτίο μετά την αγορά. Όλα τα 18 ετών τύπου aframaxes κλάσης πάγου έχουν μετονομαστεί και εγγραφεί στο νηολόγιο των Νήσων Κουκ.

Η ζήτηση για «ηλικιωμένα» δεξαμενόπλοια λόγω των κυρώσεων για μεταφορά ρωσικού, βενεζουελάνικου και ιρανικού πετρέλαιο έχει ανέβασε τις τιμές των μεταχειρισμένων πλοίων κατά 50%.

Διαβάστε αναλυτικά στο newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Ο Κρις Σταμούλης ξανά στον τάκο του Survivor All Star και ο «ηγέτης» που... κρύβεται - Δείτε βίντεο

Grammy 2023: Η Μπιγιονσέ έγραψε ιστορία κατακτώντας το 32ο της μουσικό βραβείο

Σεισμός 7,7 Ρίχτερ: Πάνω από 500 οι νεκροί σε Τουρκία και Συρία - Είχε διάρκεια 1 λεπτό
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης