Χρηματιστήριο Αθηνών: Οριακές διακυμάνσεις για τον Γενικό Δείκτη - Προς κέρδη 3% στο 2022

Χρηματιστήριο Αθηνών: Οριακές διακυμάνσεις για τον Γενικό Δείκτη - Προς κέρδη 3% στο 2022

Ασθενείς ανοδικές τάσεις στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης - Πακέτα μετοχών αξίας 29 εκατ. ευρώ στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

xrimatistirio
«Αντίο» στο 2022 από τη ζώνη των 920 μονάδων ετοιμάζεται να πει το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο -όπως όλα δείχνουν- θα εμφανίσει σωρευτικά κέρδη της τάξης του 3%, ολοκληρώνοντας με μια «γλυκιά» επίγευση ένα έτος, το οποίο είχε σχεδόν τα πάντα: Από το ξέσπασμα ενός πολέμου στην Ευρώπη έως έναν ιστορικό πληθωρισμό και τη χειρότερη ενεργειακή κρίση των τελευταίων 10ετιών.

Από την άλλη πλευρά, οι ανθεκτικές επιδόσεις των ελληνικών εισηγμένων, σε συνδυασμό με τις «πλούσιες» επιχειρηματικές εξελίξεις και τις εντυπωσιακές επιδόσεις του ΑΕΠ, πρόσφεραν την ευκαιρία στον Γενικό Δείκτη να διαφοροποιηθεί από τις αγορές του εξωτερικού και να υπερ-αποδώσει για πρώτη φορά έπειτα από αρκετά χρόνια.

Όσον αφορά τη σημερινή τελευταία συνεδρίαση του 2022, η εικόνα είναι παρόμοια των προηγούμενων ημερών, με τους επενδυτές να ρίχνουν ρυθμούς και να ταλαντεύονται σε ένα στενό εύρος διακυμάνσεων. Ειδοποιός διαφορά αποτελούν τα πακέτα μετοχών που «πέρασαν» στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, τα οποία αντιστοιχούν στο 2,57% του μετοχικού κεφαλαίου.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά τις 11.00 το πρωί, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει μικρή άνοδο κατά 0,18% και διαμορφώνεται στις 922,52 μονάδες, κερδίζοντας 1,5 μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (920,82 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε τρεις μονάδες (από 919,05 έως 922,65 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 30 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 29 εκατ. ευρώ αφορούν τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Μικρές διακυμάνσεις στο ταμπλό

Κλείσιμο
Ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος ολοκληρώνει τη χρονιά με συνολική ετήσια απόδοση της τάξης του +10%, ακολουθεί την ευρύτερη τάση της αγοράς, καθώς βρίσκεται μόλις στο +0,12% και τις 635 μονάδες. Η μετοχή της Eurobank, ενδεικτικά, ενισχύεται κατά 0,3% και προσεγγίζει το 1,05 ευρώ, ενώ κατά 0,2% αυξάνεται και η μετοχή της Πειραιώς, η οποία διαπραγματεύεται στο 1,4 ευρώ. Οι μετοχές των Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα, δε, είναι σχεδόν αμετάβλητες στο 0,99 και στα 3,7 ευρώ, αντίστοιχα. Πιο αναλυτικά:

Alpha Bank 0% 0,997 ευρώ
Eurobank +0,33% 1,0495 ευρώ
Εθνική Τράπεζα -0,11% 3,706 ευρώ
Πειραιώς +0,25% 1,4065 ευρώ
Κέρδη 3% στο 2022

Μόλις λίγες ώρες απομένουν για τη χρηματιστηριακή λήξη του 2022 -ενός έτους, το οποίο παρότι ξεκίνησε υπό αντίξοες συνθήκες (πόλεμος, αυξημένα επιτόκια, πληθωρισμός, ενεργειακή κρίση) ετοιμάζεται να αποφέρει σωρευτικά κέρδη της τάξης του 3%.

Μια επίδοση, η οποία μπορεί να χαρακτηριστεί ως άκρως ικανοποιητική, ιδίως αν αναλογιστούμε τη «σφαγή» που έχει επέλθει στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές, με τον αμερικανικό S&P 500 να χάνει 20% και τον ευρωπαϊκό Stoxx 600 περίπου 13%.

Αυτή η διαφοροποίηση, εν πολλοίς, οφείλεται στα ανθεκτικά εταιρικά αποτελέσματα του 9μήνου και στην πληθώρα των επιχειρηματικών deals, σε συνδυασμό με τις θετικές επιδόσεις της οικονομίας (εκτιμήσεις για ανάπτυξη 6,2% το 2022).

Από την άλλη πλευρά, όπως φαίνεται από τη στασιμότητα των τελευταίων ημερών, οι αβεβαιότητες και οι προκλήσεις αναμένεται να κυριαρχήσουν εντός του 2023 -τουλάχιστον έως το α’ εξάμηνο- γεγονός το οποίο καθιστά αρκετά επιφυλακτικούς τους επενδυτές. Όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς.

Στο επίκεντρο των ανησυχιών τίθενται οι επόμενες κινήσεις των κεντρικών τραπεζών, οι οποίες ετοιμάζονται για νέες παρεμβάσεις εντός του 2023, με στόχο την αναχαίτιση του επίμονα υψηλού πληθωρισμού. Δεδομένου ότι οι σφιχτές νομισματικές συνθήκες υπονομεύουν τη δυναμική της ανάπτυξης και «φουσκώνουν» το κόστος του κρατικού δανεισμού, αυτή η εξέλιξη δύναται να «πυροδοτήσει» νέες προκλήσεις, με όλες τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για απότομο «φρένο» της ανάπτυξης το 2023.

Δεν είναι τυχαίο ότι το κόστος δανεισμού της Γερμανίας (10ετές ομόλογο), δηλαδή του ασφαλέστερου χρέους της Γηραιάς Ηπείρου, εκτοξεύεται στο όριο του 2,5%, δηλαδή στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 11 ετών (από το 2011). Παρόμοια είναι εικόνα και στις αποδόσεις των υπόλοιπων κρατικών τίτλων, με το -πάντα ευαίσθητο- 10ετές ομόλογο της Ελλάδας να αυξάνεται στο 4,5% -το υψηλότερο σημείο από τις 10 Νοεμβρίου του 2022.

Και μέσα σ’ όλα αυτά, ας μην ξεχνάμε και την πολιτική αβεβαιότητα, καθώς έχουν ήδη αρχίσει να διακινούνται τα πρώτα σενάρια για την ημερομηνία των βουλευτικών εκλογών, οι οποίες είναι πιθανό να «παγώσουν» ορισμένες σημαντικές ειδήσεις, επηρεάζοντας την πορεία της αγοράς στο α’ εξάμηνο.

Ειδήσεις σήμερα:

Άντριου Τέιτ: Συνελήφθη για sex trafficking - Μία... πίτσα και η κόντρα με την Τούνμπεργκ οδήγησε τις αρχές στα ίχνη του


Βίντεο: Πώς ο αστυνομικός έσωσε το βρέφος με ΚΑΡΠΑ - «Κοίτα τα ματάκια του, ξύπνησε», φώναξε στη μητέρα


Ο Μιχάλης Λιάπης άνοιξε μαγαζί με γλυκά του κουταλιού στο Καρπενήσι
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης