Στουρνάρας: «Σύμπλευση» με τους τραπεζίτες για τα «κόκκινα» δάνεια της νέας κρίσης

Στουρνάρας: «Σύμπλευση» με τους τραπεζίτες για τα «κόκκινα» δάνεια της νέας κρίσης

Τι είπε ο διοικητής της ΤτΕ στη Στρογγυλή Τράπεζα της AXIA Ventures για NPEs - «Ηρακλή» – Νέο «καμπανάκι» από την ΕΚΤ

stournaras
Σε «σύμπλευση» με τους τραπεζίτες που πρόσφατα επανέλαβαν την εκτίμηση πως τα «κόκκινα» δάνεια της νέας κρίσης θα είναι διαχειρίσιμα εμφανίστηκε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), κ. Γιάννης Στουρνάρας, συστήνοντας, ωστόσο, σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς – τράπεζες, αλλά και servicers – προσοχή και εγρήγορση.

Ειδικότερα, ερωτηθείς από τους συμμετέχοντες στη Στρογγυλή Τράπεζα που οργάνωσε η AXIA Ventures για την αναγκαιότητα ή μη της παράτασης της ισχύος του προγράμματος «Ηρακλή», ο κεντρικός τραπεζίτης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Για τρεις τιτλοποιήσεις (Frontier ΙΙ από την Εθνική Τράπεζα, Sunrise III από την Τράπεζα Πειραιώς και Solar, η κοινή τιτλοποίηση και των ‘4’) έχει υποβληθεί αίτηση ένταξης στο πρόγραμμα, αλλά καμία από αυτές δεν έχει ακόμα εγκριθεί από την αρμόδια επιτροπή του προγράμματος. Προσωπικά δεν θεωρώ απαραίτητη την παράταση του προγράμματος. Και οι τέσσερις σημαντικές τράπεζες έχουν επιτύχει μονοψήφιους δείκτες μη εξυπηρετούμενων δανείων και η απόσταση από το μέσο όρο της ΕΕ προβλέπεται να καλυφθεί με οργανικό τρόπο ή μέσω απευθείας πωλήσεων εκτός του Σχεδίου Ηρακλής. Παράλληλα, σε ένα βασικό σενάριο η επίδραση των νέων ΜΕΔ λόγω της επιδείνωσης της οικονομικής κατάστασης θα είναι διαχειρίσιμη. Βεβαίως, αρμόδια να αποφασίσει την παράταση ή μη του προγράμματος είναι η ελληνική κυβέρνηση».

Σύμφωνα με τον ίδιο, το χάσμα που παρατηρείται στους δείκτες ποιότητας ενεργητικού μεταξύ ελληνικών και τραπεζών της ΕΕ αναμένεται να μειωθεί σημαντικά έως το 2024. «Σε κάθε περίπτωση, θέλω να τονίσω ότι, κατά την άποψή μας, κίνδυνοι για όλες τις τράπεζες της ζώνης του ευρώ στο προσεχές διάστημα απορρέουν από τη συνδυαστική επίδραση της αύξησης των επιτοκίων και των υψηλών τιμών ενέργειας σε ορισμένους ευάλωτους δανειολήπτες, ιδίως όσους βρίσκονται ακόμα σε πορεία ανάκαμψης από την πανδημία. Για το λόγο αυτό, σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς συνιστούμε προσοχή και εγρήγορση, ώστε να αποτραπεί η δημιουργία νέας γενιάς ΜΕΔ».

Διαβάστε αναλυτικά στο newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

GNTM5: Το «golden pass» πρόλαβε να... πηδήξει από το καράβι πριν βουλιάξει - Δείτε βίντεο

ΗΠΑ: Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του για πρόεδρος το 2024


Πολωνία: Eπιβεβαιώνει επίσημα πως «πύραυλος ρωσικής κατασκευής» έπληξε την επικράτεια σκοτώνοντας δύο πολίτες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης