Στο κάδρο οι ηλεκτροπαραγωγοί με έκτακτο χαράτσι €400 εκατ. στο φυσικό αέριο για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας

Στο κάδρο οι ηλεκτροπαραγωγοί με έκτακτο χαράτσι €400 εκατ. στο φυσικό αέριο για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας

Σε ΔΕΗ, Protergia, Ήρων και Elpedison το βάρος για ενίσχυση των πόρων που θα διατεθούν για επιδοτήσεις - Τα σενάρια και οι σχεδιασμοί του νέου ειδικού τέλους των 10 ευρώ/MWh

ilektroparagogoi
Με νέο ειδικό τέλος 10 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα, το οποίο θα επιβληθεί στους τέσσερις ισχυρούς ηλεκτροπαραγωγούς της χώρας, ΔΕΗ, Protergia, Ήρων και Elpedison, σχεδιάζει να διευρύνει η κυβέρνηση τα μέτρα για τις επιδοτήσεις και την κλιμακωτή χρέωση που ανακοίνωσε χθες.

Η δυσκολία του φετινού χειμώνα να στηριχθούν οι καταναλωτές από τα βάρη των ανατιμήσεων και η ανάγκη να δημιουργηθεί ένας εναλλακτικός μηχανισμός άντλησης εσόδων που θα διατεθεί για ενίσχυση της επιδοματικής πολιτικής, βάζει ξανά στο κάδρο την ηλεκτροπαραγωγή.

Μετά το μέτρο της φορολόγησης των υπερκερδών, από το οποίο η κυβέρνηση ακόμη δεν έχει καταφέρει να εισπράξει έσοδα, το ΥΠΕΝ βάζει στο στόχαστρο την κατανάλωση φυσικού αερίου για άντληση πρόσθετων πόρων που υπολογίζονται σε ετήσια βάση περί τα 400 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για έσοδα που υπολογίζονται με βάση την κατανάλωση φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή που πέρσι ανήλθε σε 48 εκατομμύρια μεγαβατώρες (φέτος υπολογίζεται να πέσει κατά 15% στις 40,8 εκ. μεγαβατώρες), το οποίο αν πολλαπλασιαστεί με το νέο ειδικό τέλος των 10 ευρώ, βάζει στο τραπέζι τα πρόσθετα έσοδα.

Στελέχη του κλάδου με τα οποία συνομίλησε χθες το newmoney, εξέφραζαν την απορία τους για το νέο «χαράτσι», δηλώνοντας έκπληκτοι και αιφνιδιασμένοι. Παρά το γεγονός ότι επί του παρόντος δεν υπάρχουν αντιδράσεις, αρμόδια στελέχη εκτιμούν ότι μένει να αποσαφηνιστούν ορισμένες λεπτομέρειες για να βγουν ασφαλή συμπεράσματα ωστόσο βάζουν θέματα νομιμότητας και μετακύλισης του κόστους στους καταναλωτές.

Κλείσιμο
Για παράδειγμα αν και αρμόδιες κυβερνητικές πηγές δεν το επιβεβαιώνουν αλλά ούτε και το διαψεύδουν, υπάρχουν πληροφορίες που δεν αποκλείουν το νέο ειδικό τέλος που θα επιβαρύνει τους ηλεκτροπαραγωγούς να ισοδυναμεί με τροποποίηση του μηχανισμού ανάκτησης των υπερκερδών στην πηγή που έχει εφαρμόσει από το καλοκαίρι το ΥΠΕΝ.

Διαβάστε περισσότερα στο www.newmoney.gr


Ειδήσεις σήμερα:

Δεν αντάλλαξαν ούτε βλέμμα Μητσοτάκης - Ερντογάν στη δεξίωση του Μπάιντεν στη Νέα Υόρκη


Πόλεμος στην Ουκρανία: Αναβρασμός στη Ρωσία και διεθνής συναγερμός μετά την «επιστράτευση» Πούτιν

Γιώργος Καπουτζίδης: «Αρένα» το Twitter για την fake υποψηφιότητά του με τη ΝΔ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης