Φυσικό αέριο: Στα €90 για την κάθε μεγαβατώρα η οριζόντια ενίσχυση - Οι ανακοινώσεις Σκρέκα

Φυσικό αέριο: Στα €90 για την κάθε μεγαβατώρα η οριζόντια ενίσχυση - Οι ανακοινώσεις Σκρέκα

Το μέτρο αφορά σε 700.000 οικιακούς καταναλωτές ανεξαρτήτως εισοδήματος, μεγέθους κατοικίας ή παρόχου, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας το πρωί της Τετάρτης

natural-gas-home
Την οριζόντια επιδότηση ύψους 90 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα στο φυσικό αέριο αλλά και ένα ειδικό τέλος για ηλεκτροπαραγωγούς που χρησιμοποιούν το αέριο ως πρώτη ύλη για την παραγωγή ηλεκτρισμού ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, το πρωί της Τετάρτης

Κατά την παρουσίαση του νέου, κλιμακωτού συστήματος, που θα ισχύσει για την επιδότηση στο ρεύμα, ο υπουργός αναφέρθηκε εκτενώς και στην οριζόντια επιδότηση που θα ισχύσει για το φυσικό αέριο.

Σε ό,τι αφορά τα οικιακά τιμολόγια και τα νοικοκυριά, ο υπουργός κ. Σκρέκας είπε ότι «η ΔΕΠΑ Εμπορίας σε συνεργασία με τους υπόλοιπους παρόχους θα δώσει μια οριζόντια επιδότηση που θα ανέλθει σε 90 ευρώ ανά θερμική MWh για όλους τους οικιακούς καταναλωτές, και για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης, απορροφώντας πάνω από το 50% της αύξησης. Το μέτρο αφορά σε 700.000 οικιακούς καταναλωτές ανεξαρτήτως εισοδήματος, μεγέθους κατοικίας ή παρόχου».

Ο υπουργός επισήμανε ότι «η επιδότηση του φυσικού αερίου από την κυβέρνηση σε όλους τους εμπορικούς καταναλωτές και στη βιομηχανία, ανεξαρτήτως μεγέθους, τζίρου και αριθμού εργαζομένων, για τον Οκτώβριο, θα φτάσει στα 40 ευρώ ανά θερμική Mwh».

Κλείσιμο
«Η κυβέρνηση συνεχίζει να εφαρμόζει την πολιτική θωράκισης των καταναλωτών από τις εξαιρετικά δυσμενείς επιπτώσεις του ενεργειακού πολέμου που έχει κηρύξει η Ρωσία στην Ευρώπη. Για την αντιμετώπιση των συνεπειών του πολέμου αυτού, τη στήριξη των ευάλωτων συμπολιτών μας και για την ενεργειακή θωράκιση της χώρας μας, εισάγουμε ένα ειδικό τέλος ύψους 10 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα που θα επιβληθεί στις εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής για τις ποσότητες του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται αποκλειστικά και μόνο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας», υπογράμμισε στη συνέχεια ο υπουργός.

Όπως είπε, καταλήγοντας, «τα έσοδα από το ειδικό τέλος θα κατευθύνονται στο ταμείο ενεργειακής μετάβασης και θα έχουν στόχο, πρώτον, την υποστήριξη ευάλωτων νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση των αυξημένων τιμών του φυσικού αερίου, δεύτερον, την υποστήριξη επενδύσεων σε εναλλακτικά καύσιμα όπως το βιομεθάνιο και το πράσινο υδρογόνο και, τρίτον, την υποστήριξη τροποποιήσεων και επεκτάσεων, όπου χρειάζεται, υποδομής του συστήματος φυσικού αερίου, που είναι απαραίτητες για την αντικατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου και την ενίσχυση της δυνατότητας εισαγωγών από άλλες πηγές. Μαζί θα τα καταφέρουμε και σε αυτή τη μάχη».

Οι τρεις κλίμακες επιδότησης ρεύματος για τα νοικοκυριά

- Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 κιλοβατώρες απορροφούμε το 90% της αύξησης με την επιδότηση να φτάνει τα 436 ευρώ/μεγαβατώρα και αυτό αφορά το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα

- Για μηνιαία κατανάλωση από 501 έως 1.000 κιλοβατώρες απορροφούμε το 80% της αύξησης με επιδότηση 386 ευρώ/μεγαβατώρα. Αν έναν νοικοκυριώο μειώσει κατά 15% τη μέση ημερήσια κατανάλωσηγ του σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή τότε η επιδότηση αυξάνεται κατά 50 ευρώ τη μεγαβατώρα

- Για μηνιαία κατανάλωση άνω των 1.001 κιλοβατώρων η απορρόφηση είναι της τάξης του 70% και η επιδότηση ανέρχεται στα 336 ευρώ/μεγαβατώρα και αφορά το 2% των νοικοκυριών. Και εδώ υπάρχει η επιδότηση 50 ευρώ για μείωση κατανάλωσης 15% σε σχέση με το 2021.

Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο αποορροφούμε σχεδόν το 100% των αυξήσεων πρόσθεσε ο Κώστας Σκρέκας.

Η επιδότηση στο ρεύμα για επαγγελματίες και αγρότες

Για τα επαγγελματικά τιμολόγια ο Κώστας Σκρέκας ανακοίνωσε επιδότηση στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Οκτώβριο:

- Για παροχή ισχύος έως 35 KVA η επιδότηση για τις πρώτες 2.000 κιλοβατώρες για τον μήνα Οκτώβριο ανέρχεται στα 398 ευρώ/μεγαβατώρα απορροφώνας το 80% της αύξησης.
- Για όσους ξεπερνούν τις 2.000 κιλοβατώρες ανά μηνα η επιδότηση ανέρχεται σε 230 ευρώ/μεγαβατώρα.

Για τους αγρότες η επιδότηση για τον Οκτώβριο θα είναι οριζόντια και ανέρχεται στα 436/μεγαβατώρα.

Συνολικά το ποσό για την επιδότηση στο ρεύμα για τον Οκτώβριο ανέρχεται στα 1,1 δισ. ευρώ.



Ειδήσεις σήμερα:

Ο Πούτιν ανακοίνωσε μερική επιστράτευση στη Ρωσία - «Δεν μπλοφάρω για τα πυρηνικά»

Τραγωδία στην Τρίπολη: Νεκρός 15χρονος μετά από βόλτα με ποδήλατο

Βροχές από το μεσημέρι στην Αττική, υποχωρεί η θερμοκρασία σε όλη τη χώρα - Πού θα εκδηλωθούν καταιγίδες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης