Δημόσιο: «Κόφτης» στα κονδύλια ενέργειας για τους σπάταλους φορείς – Τι θα γίνει με τον φωτισμό στους Δήμους

Δημόσιο: «Κόφτης» στα κονδύλια ενέργειας για τους σπάταλους φορείς – Τι θα γίνει με τον φωτισμό στους Δήμους

Με έκτακτη τροπολογία θα προβλεφθούν τα κίνητρα για την παροχή επιπλέον ενισχύσεων από το ΥΠΟΙΚ

odofotismos
Το «μπαλάκι» στους… ενεργειακά υπεύθυνους του Δημοσίου –που στην περίπτωση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες – «πετάει» η κυβέρνηση: τους ενισχύει με ένα κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό για να καλύψουν ένα μέρος από το αυξημένο κόστος ρεύματος, τους δίνει και “μπόνους” αν πετύχουν εξοικονόμηση ενέργειας, αλλά τους βάζει «πλαφόν» στην κρατική χρηματοδότηση και αν ξεπεράσουν τα κονδύλια που έχουν, πρέπει από αλλού «να βρουν να κόψουν» για να πληρώσουν.

Ή, αλλιώς, να αυξήσουν τα τέλη που πληρώνουν οι δημότες.

Με βάση το σχέδιο που παρουσίασε η κυβέρνηση για εξοικονόμηση ρεύματος 10% το 2022, εκτιμάται ότι περίπου 20.000-25.000 διοικητικοί και τεχνικοί υπεύθυνοι, θα αναλάβουν να παρακολουθούν 212.000 “ρολόγια” (δηλαδή συνδέσεις σε κτήρια), λογαριασμούς, καταναλώσεις, ρυθμίσεις και συντηρήσεις ενεργοβόρων μηχανημάτων κλπ. Από το Ιούλιο θα αναρτούν στοιχεία στην ειδική πλατφόρμα που θα ανοίξει και θα ελέγχονται, για όσες ενέργειες πρέπει να κάνουν: από τις βεβαιώσεις του συντηρητή καυστήρα ή κλιματιστικών του κτιρίου του οποίου έχουν οριστεί ως υπεύθυνοι, ή αν ανοίγουν τα παράθυρα το βράδυ όταν φεύγει το προσωπικό και αν τα κλείνουν το πρωί που εργάζονται με ανοικτά κλιματιστικά, μέχρι τους λογαριασμούς ρεύματος που πλήρωναν και πληρώνουν κάθε μήνα.

Ωστόσο, υπάρχει ελαστικότητα για τους υπευθύνους, καθώς ο στόχος μείωσης 10% δεν θα είναι οριζόντιος και θα εξετάζεται κατά περίπτωση, για να μη ανακύψουν αδικίες.

Κλείσιμο
Από την άλλη, οι ενεργειακοί υπεύθυνοι θα πρέπει να δίνουν οδηγίες και να ελέγχουν για τη σωστή χρήση των χώρων και των συσκευών, όπως π.χ. να μη μένουν ανοικτά τα φώτα, τα αιρκοντίσιον, τα καλοριφέρ ή οι υπολογιστές όταν φύγουν οι υπάλληλοι κλπ.

Επισήμως τουλάχιστον, δεν τίθεται «οριζόντια» εντολή να μην πέσει ο θερμοστάτης κάτω από 26 ή 27 βαθμούς κελσίου. Με την έννοια ότι αναλόγως των συνθηκών ή της χρήσης του κτιρίου, μπορεί να πρέπει να κριθεί αναγκαίο και αποδοτικό να λειτουργεί για ψύξη πχ στους 24 ή 25 βαθμούς. Σε καμία περίπτωση όμως οι υπεύθυνοι δεν θα πρέπει να επιτρέπουν να μένουν τα κλιματιστικά «κολλημένα» πχ στους 20 βαθμούς.

Διαβάστε αναλυτικά στο newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα

Ωμές απειλές Ερντογάν και στα ελληνικά: Η ακραία πρόκληση στο twitter και το «τελεσίγραφο» της Σμύρνης

Μητσοτάκης: Προσκλητήριο εθνικής συσπείρωσης και μήνυμα σταθερότητας ενόψει Συνόδου Θεσσαλονίκης

Έκκληση Ζελένσκι σε Μακρόν για βαρέα όπλα – Oριακές μάχες στο Ντονμπάς, 100 Ουκρανοί σκοτώνονται κάθε μέρα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης