«Παράθυρο» χαλάρωσης των δεσμεύσεων για πλεονάσματα και το 2023 λόγω ύφεσης

«Παράθυρο» χαλάρωσης των δεσμεύσεων για πλεονάσματα και το 2023 λόγω ύφεσης

Τη Δευτέρα στο Eurogroup οι αποφάσεις - Κίνδυνος να μπει «πάγος» στα σχέδια της κυβέρνησης για μόνιμη κατάργηση φόρων

Eurogroup
Πολιτικός κίνδυνος ενόψει για τις μόνιμες φοροελαφρύνσεις που θέλει να εξαγγείλει η κυβέρνηση. Στην Ευρώπη έχει στηθεί «μεγάλο παζάρι» με τις αποφάσεις για την επαναφορά ή μη των αυστηρών δημοσιονομικών στόχων. Τα «κακά νέα» είναι ότι διεθνώς απλώνεται και πάλι ο τρόμος για την απειλή της ύφεσης και του στασιμοπληθωρισμού. Τα «καλά νέα» είναι πως ανοίγει έτσι «παράθυρο» για χαλάρωση των δεσμεύσεων για πλεονάσματα -αντί για νέα λιτότητα- το 2023.

Η άλλη όψη του νομίσματος όμως είναι ότι, αν η «ρήτρα διαφυγής» από τις δεσμεύσεις για πλεονάσματα ισχύσει και για το 2023 (δηλαδή για 4η συνεχόμενη χρονιά αφότου ξέσπασε η πανδημία το 2020) τότε μετατίθεται για το 2024 -και βλέπουμε- το πολιτικό αφήγημα της μόνιμης κατάργησης και εισφορών που επεβλήθησαν επί Μνημονίων.

Οι αποφάσεις θα ληφθούν στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας. Σύμφωνα με όλες τις ως τώρα πληροφορίες, η εισήγηση της Κομισιόν θα είναι υπέρ της διατήρησης για έναν ακόμα χρόνο της δημοσιονομικής χαλάρωσης. Και αυτό γιατί, ενώ η πλευρά των Βορειοευρωπαίων ανησυχεί για τον υψηλό πληθωρισμό και ζητά περιοριστικά μέτρα λιτότητας προκειμένου να «μαζευτούν» τα χρέη και να συγκρατηθεί η καταναλωτική ζήτηση για να πέσουν οι τιμές, η πλευρά των Νοτιοευρωπαίων τρέμει τον κίνδυνο νέας ύφεσης. Μετά και την παράταση επί τρίμηνο του πολέμου στην Ουκρανία και καθώς παρήλθε άπρακτη και η ημερομηνία- ορόσημο της 9ης Μαΐου, όλο και περισσότεροι βλέπουν πλέον σαν πρώτο κίνδυνο την ύφεση, βάζοντας πιο πίσω την βάσανο του πληθωρισμού.

Για χώρες με υψηλό χρέος όπως η Ελλάδα όμως, άλλες πληροφορίες λένε ότι εξετάζεται να μπει και «κόφτης» δαπανών και ελλειμμάτων. Με άλλα λόγια, να μπει φρένο στις δαπάνες που σχεδιάζει να κάνει η κυβέρνηση.

Διαβάστε αναλυτικά στο newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Νέα επαφή Αμερικανών – Ρώσων, μετά το σχέδιο Ντράγκι για ειρήνη, αλλά και κόντρα για την επισιτιστική κρίση

Καιρός: Ηλιοφάνεια και άνοδος της θερμοκρασίας σήμερα - Πού θα βρέξει

Οι θαυμαστές του Τζόνι Ντεπ στρέφονται εναντίον της κόρης του επειδή δεν τον υποστηρίζει δημόσια
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης