Γραφείο Προϋπολογισμού: Όχι στα οριζόντια μέτρα για τα καύσιμα - Ναι σε στοχευμένα για τη στήριξη των ευάλωτων

Γραφείο Προϋπολογισμού: Όχι στα οριζόντια μέτρα για τα καύσιμα - Ναι σε στοχευμένα για τη στήριξη των ευάλωτων

Μεγαλύτερη αναγκαιότητα προκύπτει για μέτρα στήριξης αναφορικά με το ηλεκτρικό ρεύμα, το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο θέρμανσης, λέει ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού Φραγκίσκος Κουτεντάκης

koutentakis
«Ύμνος» στην δημοσιονομική πειθαρχία και υπευθυνότητα από το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, αλλά και «καμπανάκι» για αυτοσυγκράτηση και πολιτική συναίνεση μπροστά στις τεράστιες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η χώρα. Με απλά λόγια η Έκθεση που υπογράφεται από τον κύριο Φραγκίσκο Κουτεντάκη και την Επιστημονική ομάδα του Γραφείου τονίζει ότι «η δημοσιονομική ασφάλεια της χώρας απαιτεί μια ελάχιστη πολιτική συναίνεση»

Τα «σενάρια πολέμου» που εκπόνησε η επιστημονική ομάδα του Γραφείου Προϋπολογισμού προβλέπουν ανάπτυξη 2,75% για φέτος ("ήπιο" σενάριο) ή και μόλις 2,21% (το δυσμενές) , ενώ για τον εναρμονισμένο τιμάριθμο προβλέπει 7,43% (το βασικό σενάριο) ή και 11,01% ( το «κακό» σενάριο). Για τα επιτόκια δανεισμού προβλέπει αύξηση 1% ή 2% αντίστοιχα.

Πολεμικό κάλεσμα

Χωρίς πολλές περιστροφές η Έκθεση αναφέρει επί λέξει, μεταξύ άλλων τα εξής:

· η επαναφορά της δημοσιονομικής ισορροπίας αποτελεί μείζονα προτεραιότητα.
· οι όποιες επεκτατικές παρεμβάσεις πρέπει να είναι προσωρινές και να περιοριστούν αποκλειστικά στην απορρόφηση του αυξημένου ενεργειακού κόστους με στόχευση στις ευάλωτες ομάδες
· αντίθετα πρέπει να αποφευχθούν οριζόντιες παρεμβάσεις καθώς και μόνιμα μέτρα δημοσιονομικής χαλάρωσης που δεν σχετίζονται με το ενεργειακό κόστος.

Κλείσιμο
Και… για όποιον δεν κατάλαβε, η Έκθεση απευθύνεται πρωτίστως προς τα μέλη του ελληνικού Κοινοβουλίου αλλά, κατ’επέκταση, προς ολόκληρο τον πολιτικό κόσμο αναφέρει:

· Κατανοούμε ότι η έντονη πολιτική πόλωση που επικρατεί δεν ενθαρρύνει τη δημοσιονομική υπευθυνότητα. Όμως η παράδοση της δημοσιονομικής πλειοδοσίας δεν καθιστά λιγότερο επιτακτική την ανάγκη προετοιμασίας απέναντι σε προκλήσεις με άγνωστη διάρκεια και έκβαση.
· Η δημοσιονομική ασφάλεια της χώρας απαιτεί μια ελάχιστη πολιτική συναίνεση πάνω στους κύριους άξονες στρατηγικής που θα ενισχύσει το κλίμα οικονομικής εμπιστοσύνης, θα βελτιώσει το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών, και κατ’ επέκταση θα καταστήσει περισσότερο διαχειρίσιμες τις όποιες αρνητικές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία.
· Διαφορετικά, αν η χώρα μας οδηγηθεί σε νέα αύξηση του δημόσιου χρέους, κινδυνεύει να αντιμετωπίσει δυσάρεστες δημοσιονομικές καταστάσεις.

Προβλέψεις για το 2022

Συγκεκριμένα, για το 2022 το ΓΠΚΒ προβλέπει ρυθμό μεγέθυνσης μεταξύ 2,21% (δυσμενές σενάριο) και 2,75% (ήπιο σενάριο). Οι προβλέψεις έχουν παραχθεί με τη χρήση του οικονομετρικού υποδείγματος NIGEM .

Screenshot_2022-03-15_114450


Ολόκληρη η Εκθεση

H έκθεση του Φραγκίσκου Κουτεντάκη «δικαιώνει πλήρως όσα λέμε τόσες μέρες για την ενέργεια και τι πρέπει να κάνουμε και τι όχι…» σχολίασε με ανάρτησή του στο twitter ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.



Ειδήσεις σήμερα:

Άμεση ανάλυση: Για 14 μέρες ακόμη αντέχουν τα στρατεύματα του Πούτιν, λένε αναλυτές

Θρήνος στο Ηράκλειο: Πέθανε νεογνό λίγες ώρες μετά τη γέννησή του

Σήμερα η εισαγγελική πρόταση επί της ενοχής των 21 κατηγορουμένων στη δίκη για τις φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης