Πόλεμος στην Ουκρανία: «Βλέπουν» σημάδια διπλωματικής λύσης και κάνουν πάρτι οι αγορές

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Βλέπουν» σημάδια διπλωματικής λύσης και κάνουν πάρτι οι αγορές

Ποια σημάδια έκαναν τους επενδυτές να επιστρέψουν ως αγοραστές στις αγορές - Μεγάλη άνοδος στα χρηματιστήρια, πάνω από 1.000 μονάδες ανέβηκε το γερμανικό, κέρδη και στη Wall Street - Μεγάλη πτώση για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, ωστόσο οι τιμές τους παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα

stockmain
Θεαματική αλλαγή κλίματος στις διεθνείς αγορές τροφοδοτούν οι ελπίδες για αποκλιμάκωση της ρωσοουκρανικής κρίσης   και διπλωματική λύση με απευθείας συζητήσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, μετά από δημοσιεύματα ισραηλινών ΜΜΕ  που υποστηρίζουν ότι οι δύο πλευρές «δεν είναι πλέον πολύ μακριά». Τα χρηματιστήρια υπεραντέδρασαν, μετά από ένα πτωτικό σερί αρκετών συνεδριάσεων, ενώ οι τιμές της ενέργειας αποκλιμακώθηκαν από τα ιστορικά υψηλά που είχαν φτάσει, παρότι παρέμειναν σε ιδιαίτερα ακριβά επίπεδα. 

Οι αγορές επενδύουν στην προγραμματισμένη για την Πέμπτη συνάντηση  των υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας και της Ουκρανίας στην Αττάλεια της Τουρκίας,  ενώ υπάρχει και η γνωστή δήλωση Ζελένσκι ότι η χώρα του δεν ενδιαφέρεται πια για ένταξη στο ΝΑΤΟ - κάτι  που είχε δώσει  στη Ρωσία την «κύρια» δικαιολογία  για την εισβολή στην Ουκρανία. 

Παράλληλα, την Τετάρτη η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε ότι  η Ρωσία θα προτιμούσε να επιτύχει τη διασφάλιση ουδέτερου καθεστώτος στην Ουκρανία διά μέσου των συνομιλιών, προσθέτοντας ότι στους στόχους της Μόσχας δεν περιλαμβάνεται η ανατροπή της κυβέρνησης του Κιέβου, εντείνοντας έτσι την αίσθηση των επενδυτών ότι μετά από 14 ημέρες σύρραξης, πλησιάζει η στιγμή της διαπραγμάτευσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο χρυσός, που θεωρείται ασφαλές καταφύγιο σε περιόδους κρίσης, κατέγραψε μείωση κατά 3%. 

Πέφτουν πολύ, αλλά παραμένουν πολύ ψηλά οι τιμές στην ενέργεια

Στις 19.30 ώρα Ελλάδας, το πετρέλαιο τύπου Brent είχε πτώση  13%, στα 111 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό κατέγραφε πτώση 11.3% , στο επίπεδο των 109 δολαρίων ανά βαρέλι. Το φυσικό αέριο κατέγραψε μείωση τιμής κατά 30%  - παρότι παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα, στα 149,5 δολάρια. 

Υπεραντίδραση στα χρηματιστήρια, 1.000 μονάδες επάνω το γερμανικό

Στις 20.00 ώρα Ελλάδας, ο δείκτης Dow Jones του αμερικανικού χρηματιστηρίου εμφάνιζε άνοδο 2,3%, ανεβασμένος κατά 748 μονάδες, ενώ ανάλογη ήταν η άνοδος και στους υπόλοιπους δείκτες του.

Κλείσιμο
Τελικά, και οι τρεις βασικοί δείκτες έκλεισαν με σημαντική άνοδο. Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 652 μονάδες, ή 2% σε ποσοστό, στις 33.285 μονάδες, υποβοηθούμενος από την άνοδο των μετοχών των Salesforce, Nike και JPMorgan. Ο S&P 500 έκλεισε με άνοδο 2,6%, ενώ ο Nasdaq Composite ενισχύθηκε σε ποσοστό 3,6%.

Νωρίτερα, ο δείκτης DAX του γερμανικού χρηματιστηρίου κατέγραψε άνοδο-ρεκόρ κατά 7,92%, ενισχυμένος κατά 1.016,42 μονάδες. Άνοδο 424 μονάδων -7,13%- σημείωσε και ο γαλλικός δείκτης CAC 40. 

Στο ίδιο κλίμα και η συνεδρίαση στο χρηματιστήριο Αθηνών, με τον γενικό δείκτη να κλείνει με άνοδο 4,22%, στις 822,97 μονάδες  και τζίρο 111,66 εκατομμυρίων ευρώ. 


Ειδήσεις σήμερα:

Την αύξηση της πληρότητας σε γήπεδα και πλοία εισηγήθηκε η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων

Πάνω από 400.000 Ουκρανοί παραμένουν εγκλωβισμένοι στη Μαριούπολη

Στη φυλακή ο 60χρονος για το τετραπλό φονικό στην Ανδραβίδα - «Είχε φτάσει ο κόμπος στο χτένι» είπε στην απολογία του
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης