Ασφυκτική προθεσμία για τις καθυστερημένες αιτήσεις στις 36 – 72 δόσεις

Ασφυκτική προθεσμία για τις καθυστερημένες αιτήσεις στις 36 – 72 δόσεις

Μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου η πληρωμή της πρώτης δόσεις για όσους καταθέτουν τώρα αιτήσεις -Μικρο περιθώριο χρόνου για τις εντάξεις της τελευταίας στιγμής -Οι λεπτομέρειες της ρύθμισης

eforiaeu
Αιτήσεις και πληρωμή δόσης σχεδόν ταυτόχρονα θα πρέπει να κάνουν όσοι σπεύσουν αυτες τις ημέρες να ενταχθούν στην ρύθμιση των 36-72 δόσεων.

Την ερχόμενη δεύτερα λήγει ταυτόχρονα η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων και την καταβολή της πρώτης δόσης. Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται σε νέα εγκύκλιο της ΑΑΔΕ “η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση 36 – 72 δοσεων συμπίπτει με την καταληκτική ημερομηνία για την καταβολή της πρώτης δόσης της ρύθμισης, ήτοι την 28η Φεβρουαρίου 2022.Κατά συνέπεια, οφειλέτες που θα υποβάλουν αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση από τις 24 έως και τις 28 Φεβρουαρίου 2022 υποχρεούνται να καταβάλουν την πρώτη δόση της ρύθμισης μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2022”.

Επί του παρόντος, δεν φαίνεται να εξετάζεται κάποιο σενάριο για νέα παράταση, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν μπορεί να αποκλειστεί, πόσο μάλλον όταν τα συνολικά χρέη προς της εφορία ξεπερνούν τα 111 δισ. ευρώ!

Υπενθυμίζεται ότι οι ενδιαφερόμενοι μπορούν έως τις 28 Φεβρουαρίου να υποβάλουν αίτηση στην εφορία εντάσσοντας τα ποσά που χρωστούν στη ρύθμιση των 36 άτοκων ή 72 έντοκων δόσεων με χαμηλό επιτόκιο (2,5%). Τα λεγόμενα «κορωνοχρέη» υπολογίζονται σε περίπου 2,6 δισ. ευρώ τα οποία δημιουργήθηκαν από τον Μάρτιο του 2020 έως και τον Ιούλιο του 2021 για πάνω από 820.000 φορολογούμενους.

Στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν:

• 392.785 φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα.

299.195 φυσικά πρόσωπα που δεν έχουν επιχειρηματική δραστηριότητα και είναι κυρίως μισθωτοί που τέθηκαν σε αναστολή και ελεύθεροι επαγγελματίες, αλλά και ιδιοκτήτες ακινήτων που έχασαν εισοδήματα από ενοίκια

• 34.455 νομικά πρόσωπα.
Ειδικότερα, στη ρύθμιση 36-72 δόσεων υπάγονται οφειλέτες με αρρύθμιστες οφειλές βεβαιωμένες στις Δ.Ο.Υ/Ελεγκτικά Κέντρα από 1η Μαρτίου 2020 έως 31 Ιουλίου 2021. Πιο συγκεκριμένα, αφορά:

• Φυσικά πρόσωπα επιτηδευματίες πληγέντες λόγω COVID

• Νομικά πρόσωπα /οντότητες πληγέντες/πληγείσες λόγω COVID.

• Φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες με αναστολή σύμβασης εργασίας για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα από 1.3.2020 έως 31.7.2021 λόγω COVID.

• Φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες που έλαβαν αποζημίωση ειδικού σκοπού με μονομερή δήλωση για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα από 1.3.2020 έως 31.7.2021 λόγω COVID.

• Φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες που εντάχθηκαν στο μηχανισμό ενίσχυσης “ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ” για οποιαδήποτε χρονικό διάστημα από 1.3.2020 έως 31.07.2021.

Κλείσιμο
• Φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες που έλαβαν μειωμένο μίσθωμα για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα από 1.3.2020 έως 31.7.2021 και έχουν αποζημιωθεί κατόπιν ελέγχου των δηλώσεων “COVID-19”.

• Φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες που ήταν εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ οποιοδήποτε διάστημα από 1.3.2020 έως 31.7.2021.

Οι οφειλέτες μπορούν να επιλέξουν αποπληρωμή σε 36 άτοκες δόσεις ή σε έως 72 δόσεις με επιτόκιο 2,5%.

Το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης ρύθμισης δεν μπορεί να είναι κατώτερο από 30 ευρώ για ρυθμίσεις οφειλών συνολικού ύψους, συμπεριλαμβανομένων τόκων και προσαυξήσεων, έως 1.000 ευρώ ή κατώτερο από 50 ευρώ για ρυθμίσεις οφειλών συνολικού ύψους, συμπεριλαμβανομένων τόκων και προσαυξήσεων, άνω των 1.000 ευρώ. Σε περίπτωση καθυστέρησης καταβολής δόσης, επιβάλλεται μηνιαία προσαύξηση 5%.

Στη ρύθμιση των 36 – 72 δόσεων μπορούν να ενταχθούν όλες οι φορολογικές (ΦΠΑ, φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, φόρος κληρονομιάς, πρόστιμα, κτλ.) και ασφαλιστικές οφειλές που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια του κορωνοϊού. Συγκεκριμένα στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν:

• Όλες οι βεβαιωμένες στις ΔΟΥ και στα Εεγκτικά Κέντρα οφειλές λ(ΦΠΑ, Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών, φόρος κληρονομιάς, δωρεάς ή γονικής παροχής, πρόσθετοι φόροι και πρόστιμα φορολογικών και τελωνειακών ελέγχων) που έχουν καταστεί ή θα καταστούν ληξιπρόθεσμα εντός του Ιουλίου.

• Όλες οι βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες στις ΔΟΥ και τα Ελεγκτικά Κέντρα οφειλές.

• Ο φόρος εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ έτους 2020 που έμειναν απλήρωτοι.

Όλες οι ασφαλιστικές εισφορές που δεν έχουν πληρωθεί από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι σήμερα.

Εξαιρούνται οι οφειλές από τον φετινό φόρο εισοδήματος ή εκείνες που προέρχονται από ανάκτηση κρατικών ενισχύσεων που χορηγήθηκαν με τη σύσταση ειδικών αφορολόγητων αποθεματικών καθώς και οι δόσεις ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής βάσει δικαστικής απόφασης ή προσωρινής διαταγής.

Ειδήσεις σήμερα:

Μαζική κινητοποίηση στρατού στην Ουκρανία καθώς ο Ζελένσκι αμφισβητεί τη στήριξη της Δύσης

Ζελένσκι: Η Δύση άφησε την Ουκρανία μόνη της - Να μιλήσουμε με τη Ρωσία για τους όρους του Πούτιν

Λευκός Οίκος: Αν οι ΗΠΑ δεχθούν «κυβερνοεπίθεση» από τη Ρωσία θα αντιδράσουν
Κλείσιμο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης