Τράπεζες: Φόβοι για νέο «κύμα» αθέτησης πληρωμών στα δάνεια λόγω ακρίβειας

Τράπεζες: Φόβοι για νέο «κύμα» αθέτησης πληρωμών στα δάνεια λόγω ακρίβειας

Τις ροές των αποπληρωμών σε καθημερινή βάση παρακολουθούν τα τραπεζικά επιτελεία - Πόσο θα διαρκέσει το… λίπος (καταθέσεις) των νοικοκυριών και ποιο χαρτοφυλάκιο είναι το πιο επιρρεπές σε αθετήσεις

kokkina_daneia
Το «ράλι» του πληθωρισμού που… ροκανίζει το διαθέσιμο εισόδημα των Ελλήνων και την ενεργειακή κρίση, η οποία έχει ως συνέπεια την εκτόξευση των τιμών όχι μόνον στο ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο, αλλά και σε μία σειρά από βασικά αγαθά, παρακολουθούν οι τράπεζες, εκφράζοντας πλέον ανοιχτά τον φόβο για έναν νέο κύκλο αθέτησης πληρωμών και στα δάνεια.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ο πληθωρισμός «χτύπησε» ρεκόρ 25ετίας τον περασμένο Ιανουάριο, κάνοντας… άλμα στο 6,2% από 5,1% τον Δεκέμβριο του 2021. Μέσα σε ένα χρόνο το φυσικό αέριο έχει αυξηθεί κατά 154,8%, ο ηλεκτρισμός κατά 56,7%, το πετρέλαιο θέρμανσης κατά 36% και τα καύσιμα κατά 21,6%. Το κόστος της ενέργειας δε, έχει συμπαρασύρει σε ένα μπαράζ ανατιμήσεων όλες σχεδόν τις κατηγορίες τροφίμων. Ενδεικτικά, το τελευταίο δωδεκάμηνο αρνί και κατσίκι έχουν αυξηθεί κατά 17,6%, το ελαιόλαδο κατά 15,4%, τα ζυμαρικά κατά 7,1%, φρούτα και λαχανικά κατά 8,4 %, αλεύρι και δημητριακά κατά 6,6%.

«Η ιστορία έχει αποδείξει πως η αποπληρωμή των δανειακών υποχρεώσεων δεν ήταν ποτέ πρώτη προτεραιότητα για τα νοικοκυριά στην Ελλάδα», τονίζει στο newmoney υψηλόβαθμο στέλεχος μεγάλου συστημικού Ομίλου, για να προσθέσει: «Μία οικογένεια, δηλαδή, που βλέπει το εισόδημά της να παραμένει σταθερό – στην καλύτερη περίπτωση – και όλα τα υπόλοιπα να ακριβαίνουν, από τους λογαριασμούς ρεύματος μέχρι το καθημερινό καλάθι, είναι αυτονόητο πως θα επιλέξει να καλύψει αυτές τις ανάγκες, αφήνοντας σε δεύτερο χρόνο την εξόφληση της δόσης του δανείου».

Διαβάστε αναλυτικά στο newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Ο Μητσοτάκης στο τραπέζι για την Ουκρανία και η «μεγάλη εικόνα» στην ενέργεια

«Λασποβροχές» και άνοδος της θερμοκρασίας σήμερα - Πού θα είναι έντονα τα φαινόμενα

Επιστρέφουν οι σχολικές εκδρομές - Με ποια μέτρα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης