Στέλιος Πέτσας στο Regional Growth Conference: «Οι αρμοδιότητες μαζί με τους πόρους, αναμόρφωση των ΚΑΠ από το 2022»

Στέλιος Πέτσας στο Regional Growth Conference: «Οι αρμοδιότητες μαζί με τους πόρους, αναμόρφωση των ΚΑΠ από το 2022»

Στέλιος Πέτσας στο Regional Growth Conference: «Θέλουμε ισχυρή αυτοδιοίκηση, οι αρμοδιότητες θα πηγαίνουν μαζί με τους πόρους» -  Στοίχημα αποτελεί για την κυβέρνηση η αύξηση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων για τους δήμους και τις περιφέρειες, όπως τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών

Patra-sinedrio-petsas
Στοίχημα αποτελεί για την κυβέρνηση η αύξηση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων(Κ.Α.Π) για τους δήμους και τις Περιφέρειες, όπως διεμήνυσε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών,  Στέλιος Πέτσας στο Regional Growth Conference στην Πάτρα.

«Είναι ένα στοίχημα για την κυβέρνηση και την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών η αύξηση των ΚΑΠ, όσο βέβαια μας επιτρέψουν τα δημοσιονομικά περιθώρια» τόνισε, μεταξύ άλλων, μιλώντας σήμερα σε εκδήλωση του περιφερειακού συνεδρίου ανάπτυξης που συνδιοργανώνουν στην Πάτρα η εφημερίδα «Πελοπόννησος» και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
sinedrio-patra


«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν σταμάτησε ούτε μία ημέρα τις μεταρρυθμίσεις, παρά την κρίση. Εμείς θέλουμε μία ισχυρή αυτοδιοίκηση και για να έχουμε μία ισχυρή αυτοδιοίκηση πρέπει να την εξοπλίσουμε με τις αρμοδιότητες και με τους πόρους» δήλωσε. Παράλληλα, επεσήμανε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση η κυβέρνηση Μητσοτάκη, με αυτή την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, να μεταφέρει αρμοδιότητες σε δήμους και περιφέρειες, χωρίς τους αναγκαίους πόρους», ξεκαθαρίζοντας ότι «οι αρμοδιότητες θα πηγαίνουν μαζί με τους πόρους».Στη συνάντηση του αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών  με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριο Φαρμάκη, τέθηκαν επί τάπητος, μεταξύ άλλων,  η χρηματοδότηση αναπτυξιακών έργων και η ενίσχυση της ρευστότητας στη Δυτική Ελλάδα.
mega-sinedrio-patra


Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε στη φιλόδοξη -όπως τη χαρακτήρισε- πρόταση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 20 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία εντάσσεται στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», αλλάζοντας την όψη της τοπικής κοινωνίας προς όφελος των κατοίκων και των επισκεπτών.

«Πρόκειται για τη χρηματοδότηση έργων σε εκατοντάδες χωριά και στους τρεις νομούς, που αποδεικνύει στην πράξη ότι τα χωριά αυτά και οι κάτοικοί τους δεν είναι ξεχασμένοι», επισήμανε,μεταξύ άλλων, ο Στέλιος Πέτσας.

Ο Αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε, επίσης, τη χρηματοδότηση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με 3 εκατομμύρια ευρώ για αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς ιδιώτες, ενώ σημείωσε ότι το υπουργείο Εσωτερικών θα συνδράμει και στη χρηματοδότηση του έργου που αφορά στην ανάπλαση και αποκατάσταση του παραλιακού μετώπου της αχαϊκής πρωτεύουσας.

Κλείσιμο
«Η συνεργασία μας είναι σημαντική και είμαι πεπεισμένος ότι θα οδηγήσει, σύντομα, σε αποτελέσματα», δήλωσε από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης.
growth-patra


Ο Στέλιος Πέτσας, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στο σημαντικό σχέδιο για τη μεταφορά αρμοδιοτήτων και πόρων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση α΄και β΄ βαθμού,  από το βήμα του 9ου περιφερειακού αναπτυξιακού συνεδρίου στην Πάτρα.

Ο αναπληρωτής υπουργός ανακοίνωσε οτι το επόμενο δεκαήμερο θα ξεκινήσει η συζήτηση με τους θεσμικούς φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για το νομοσχέδιο της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και τη μεταφορά των εσόδων του ΕΝΦΙΑ σε Δήμους και Περιφέρειες.

Στόχος είναι, όπως ανέφερε ο υπουργός, να γίνει «μία συζήτηση χωρίς ταμπού», και η αύξηση των ΚΑΠ(Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων) σκοπεύει να φτάσει σε αύξηση της τάξης του 15% σε πρώτη φάση ανάλογα με τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας.

Όπως επισήμανε, «από τον προϋπολογισμό, που θα ξεκινά τον Ιανουάριο του 2023, θα είναι διευρυμένοι οι ΚΑΠ, ώστε όταν θα έρθει η ώρα των εκλογών, στις 8 Οκτωβρίου του 2023, για την τοπική αυτοδιοίκηση να ξέρουν και οι δήμαρχοι και περιφερειάρχες τι χρήματα έχουν στα χέρια τους για να σχεδιάσουν τα προγράμματά τους, τα οποία θα τεθούν στην κρίση των πολιτών».

Μένοντας στο θέμα των ΚΑΠ, είπε ότι «από το 2010 μέχρι το 2020 είχαμε μία μέση μείωση πάνω από 40%, αλλά εμείς σκοπεύουμε να έχουμε μία αύξηση τουλάχιστον 35% στην πρώτη φάση», προσθέτοντας ότι «θα κριθεί σε συνεννόηση με το οικονομικό επιτελείο και τις κυβερνητικές προτεραιότητες μέχρι που θα μπορέσουμε να φτάσουμε τη διεύρυνση αυτού του χρηματοδοτικού φακέλου».

Υπογράμμισε ακόμα, ότι «θα υπάρξει μία αναμόρφωση των ΚΑΠ από το 2022 και όταν λέμε αναμόρφωση των ΚΑΠ, φυσικά στο τραπέζι θα τεθεί μεταφορά μιας προεκλογικής μας δέσμευσης που είναι μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στους δήμους».

Νωρίτερα, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, στο πλαίσιο του 9oυ Συνεδρίου Περιφερειακής Ανάπτυξης (Regional Growth Conference), συμμετείχε σε συζήτηση με τον δημοσιογράφο Γιάννη Χρηστάκο, κατά τη διάρκεια της οποίας ανέπτυξε εκτενώς όλο το μεταρρυθμιστικό πλαίσιο αναφορικά με την Αυτοδιοίκηση.

sinedrio-pΑναφέρθηκε δε, στις αλλαγές που φέρνει ο νέος εκλογικός νόμος για την Αυτοδιοίκηση, ο οποίος ψηφίστηκε την Τετάρτη από τη Βουλή.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, πρόκειται για μία θεσμική τομή που βάζει τέλος στις συνθήκες ακυβερνησίας, που είχε προκαλέσει η a la carte απλή αναλογική του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία οδηγούσε -σε πολλές περιπτώσεις- εκλεγμένους δημάρχους και περιφερειάρχες σε μία ιδιότυπη ομηρεία. «Θέλουμε μία ισχυρή Αυτοδιοίκηση. Και για να έχουμε μία ισχυρή Αυτοδιοίκηση, πρέπει να την «εξοπλίσουμε» με τις αρμοδιότητες και τους απαραίτητους πόρους. Αλλά οι αρμοδιότητες και οι πόροι δεν λένε τίποτα, εάν δεν μπορεί να κυβερνηθεί ένας δήμος ή μία περιφέρεια. Με τον νέο νόμο επαναφέρουμε, λοιπόν, την κυβερνησιμότητα, ώστε ο εκλεγμένος δήμαρχος και ο περιφερειάρχης να μπορούν να υλοποιούν το πρόγραμμα για το οποίο τους εμπιστεύτηκαν οι πολίτες και να είναι υπόλογοι για αυτό», σημείωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών.

Όσον αφορά στο ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων μεταξύ κράτους, αυτοδιοίκησης και αποκεντρωμένης διοίκησης, ο κ. Πέτσας επισήμανε ότι η συζήτηση για την «πολυεπίπεδη διακυβέρνηση» θα επανεκκινήσει με τους θεσμικούς εταίρους -ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ- εντός των επόμενων δύο εβδομάδων, με σκοπό να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών επανέλαβε, δε, ότι η μεταφορά αρμοδιοτήτων πηγαίνει χέρι-χέρι με την μεταφορά και των αντίστοιχων πόρων. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας: «Πρέπει οι αρμοδιότητες να είναι ξεκάθαρες, ώστε να μην χάνονται μεταξύ ανευθυνοϋπεύθυνων. Πρέπει ο πολίτης να ξέρει τι να περιμένει και από ποιον και όταν τελειώσει αυτό το κομμάτι, αμέσως μετά θα μπουν και οι πόροι. Ποιοί πόροι; Μία αναμόρφωση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων, μέσα στο 2022, μακριά ξανά από τον εκλογικό κύκλο, που είναι το 2023».

Ερωτηθείς σχετικά με τη μεταφορά της είσπραξης του ΕΝΦΙΑ από τους δήμους, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών επιβεβαίωσε ότι πρόκειται για ένα ζήτημα που παραμένει στις προθέσεις της Κυβέρνησης. Πρόκειται, όπως είπε, για μία συζήτηση που θα γίνει «χωρίς ταμπού και χωρίς δεσμεύσεις». Όπως υπογράμμισε ο κ. Πέτσας: «Πρόκειται για μία προεκλογική μας δέσμευση. Γνωρίζω ότι είναι ένα δύσκολο έργο, το οποίο φυσικά δεν μπορεί να υλοποιηθεί μόνο με τον συγκεκριμένο χρηματοδοτικό φάκελο που έχουν, αυτή τη στιγμή, οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι. Ο χρηματοδοτικός φάκελος θα πρέπει να διευρυνθεί και οι πόροι να αυξηθούν. Η αύξηση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων -σε ένα επίπεδο της τάξης του 15% σε πρώτη φάση- αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα για εμάς, στο βαθμό που το επιτρέπουν οι δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας».
sinedrio-oloi-ditikielladaΣχετικά με το ενδεχόμενο μίας νέας μείωσης των φόρων, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε: «Το σωστό για μία χώρα σαν την Ελλάδα είναι να μειώσει το φορολογικό της αποτύπωμα στην οικονομία, να μειώσει τα βάρη. Και μπορούμε να μειώσουμε τους φόρους, χωρίς να μειώσουμε τα έσοδα. Ποιους φόρους θα μειώσουμε και με ποια σειρά, αυτό είναι κάτι που το κρίνει το οικονομικό επιτελείο, πάντα σε συνεργασία με τους εταίρους μας και με το κλίμα που εισπράττει από τις αγορές. Ναι, υπάρχει περιθώριο για μείωση των φόρων. Είναι κάτι που βρίσκεται στον πυρήνα του προγράμματός μας και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, λελογισμένα και προσεκτικά, έτσι ώστε, με την ολοκλήρωση της τετραετίας, όλοι οι πολίτες να έχουν νιώσει αυτή τη σημαντική ελάφρυνση που έχει, ήδη, ξεκινήσει για τα πιο χαμηλά εισοδηματικά στρώματα».

Ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε και στις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά. Όπως είπε, η πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τη στάση που θα επιδείξει η Άγκυρα, το επόμενο διάστημα. «Εμείς πάντα τείνουμε χείρα φιλίας και επιδιώκουμε να προχωρήσει η θετική ατζέντα που έχουμε διαμορφώσει. Όταν, όμως, βλέπουμε απέναντί μας να υψώνεται γροθιά, γινόμαστε δόρυ. Η αποφασιστικότητα της ελληνικής πλευράς δεν πρέπει να αμφισβητείται από κανέναν», κατέληξε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών.


Το σημερινό πρόγραμμα  - «σταθμοί» του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών

Επόμενος σταθμός της επίσκεψης του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών, ήταν το Δημαρχείο της Πάτρας, όπου συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Πατρέων, Κώστα Πελετίδη.
sinedrio-petsas-farmakis


Επί τάπητος βρέθηκαν όλα τα τρέχοντα και αναπτυξιακά ζητήματα, καθώς και οι ελλείψεις του δήμου σε ανθρώπινο δυναμικό.

ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΗΣ | ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟ 9o REGIONAL GROWTH CONFERENCE 2021


Εν συνεχεία, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών μαζί με τον Δήμαρχο Πατρέων επισκέφθηκαν την περιοχή των προσφυγικών, μία από τις πλέον ιστορικές συνοικίες του Δήμου -στην οποία κατοίκησαν μετά το 1928 οι πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία- που, σύντομα, πρόκειται να αλλάξει όψη, με την ένταξη της σχετικής αναπτυξιακής μελέτης στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

Πρόκειται για μία μελέτη, ύψους 11 εκατομμυρίων ευρώ που στοχεύει στη συνολική αναβάθμιση της περιοχής και προβλέπει -μεταξύ άλλων- ανακατασκευή δρόμων και πεζοδρομίων, δημιουργία υπόγειου δικτύου ηλεκτροφωτισμού, καθώς και έργα πρασίνου και αστικής αναζωογόνησης.

«Βρισκόμαστε σε έναν χώρο, όπου η ιστορική μνήμη συναντά την ανάπτυξη. Μία σχετικά υποβαθμισμένη περιοχή παίρνει νέα πνοή με τη χρηματοδότηση, ύψους περίπου 11 εκατ. ευρώ από το Υπουργείο Εσωτερικών και το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», προκειμένου το σχέδιο που έχει υποβάλλει η δημοτική αρχή να υλοποιηθεί με γρήγορους ρυθμούς, έτσι ώστε του χρόνου -μία χρονιά συμβολική, 100 χρόνια μετά τη Μικρασιατική καταστροφή- να δείξουμε ότι δεν έχουμε μόνο μνήμη, αλλά και διάθεση να πορευτούμε στο μέλλον ενωμένοι, πιο δυνατοί, με μεγαλύτερη ευημερία και καλύτερη ποιότητα ζωής για τους δημότες κάθε γωνιάς της πατρίδας μας. Προχωράμε γρήγορα μαζί και κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για την καθημερινότητα των πολιτών», δήλωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών.

«Η παρέμβαση γίνεται στην ευρύτερη περιοχή των προσφυγικών. Θα είναι μία ολοκληρωμένη παρέμβαση, προκειμένου η περιοχή να αποκτήσει την όψη και τον ρόλο που δικαιούται», δήλωσε από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Πατρέων.

Στις συναντήσεις συμμετείχαν, επίσης, οι βουλευτές Αχαΐας της Νέας Δημοκρατίας,  Χριστίνα Αλεξοπούλου και Άγγελος Τσιγκρής.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών,Στέλιος Πέτσας επισκέφθηκε και τη Νεμέα, όπου συναντήθηκε με τον Δήμαρχο,  Κώστα Φρούσιο.

Ειδήσεις σήμερα: 

Οι εμβολιασμοί υψώνουν «τείχος» και απέναντι στις μεταλλάξεις - Πόσες παραλλαγές έχουν εντοπιστεί στην Ελλάδα

Συνεδριάζει η επιτροπή για απαγόρευση κυκλοφορίας, μουσική και δεξιώσεις

Σήμερα αναμένεται να κατατεθεί το εργασιακό νομοσχέδιο - Ποιες είναι οι βασικές διατάξεις
Κλείσιμο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης