Συντάξεις χηρείας: Έως €290 η αύξηση που θα δουν από σήμερα 7.444 δικαιούχοι

Συντάξεις χηρείας: Έως €290 η αύξηση που θα δουν από σήμερα 7.444 δικαιούχοι

Την αύξηση και την καταβολή των αναδρομικών προανήγγειλε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο Γιάννης Βρούτσης

sidaxeisxeirias
Aπό το απόγευμα σήμερα θα αρχίσουν να πιστώνονται στους λογαριασμούς 7.444 δικαιούχων συντάξεων χηρείας οι αυξήσεις που εκκρεμούν από το 2017 καθώς και τα αναδρομικά των αυξήσεων όπως προανήγγειλε μέσω του ΘΕΜΑ 104,6 ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Συγκεκριμένα, ολοκληρώνεται σήμερα η αποκατάσταση των συντάξεων χηρείας από το 50% στο 70% και για 7.444 συντάξεις χηρείας που ήταν εκκρεμείς από τον Αύγουστο του 2019 λόγω ελλείψεων στο λογισμικό, καταβάλλοντας, παράλληλα, τα αναδρομικά ποσά που προκύπτουν μέχρι και τον Οκτώβριο του 2020, συνολικού ύψους 16.994.734,09 ευρώ.

Για τις εν λόγω συντάξεις, ο μέσος όρος αύξησης ανά σύνταξη ανήλθε στα 208 ευρώ για το τέως ΙΚΑ και στα 290 ευρώ για το Δημόσιο.

Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης μαζί με τον υφυπουργό Παναγιώτη Τσακλόγου, κλείνουν σήμερα, μετά από σύσκεψη με τον Διοικητή του e-ΕΦΚΑ Χρήστο Χάλαρη και το προεδρείο του Συλλόγου Συζύγων Θανόντων ΑΞ.Ι.Α (πρόεδρος: Λαμπρινή Σαμαρά, γραμματέας: Χριστίνα Τσέτουρα, μέλος: Έφη Γκόνα), την τελευταία εκκρεμότητα απέναντι στην ευαίσθητη κοινωνική κατηγορία των συνταξιούχων αιτία θανάτου (συνταξιούχοι χηρείας).

Θυμίζουμε ότι η διαδικασία επαναφοράς των συντάξεων χηρείας ξεκίνησε επί κυβέρνησης Μητσοτάκη με την έκδοση εγκυκλίου από τη Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων στις 18 Ιουλίου 2019 και μετά από εργώδη προσπάθεια του προσωπικού του e-ΕΦΚΑ καταβλήθηκαν στις 27/09/2019 τα διορθωμένα ποσά των δικαιούχων που αντιστοιχούν σε 66.323 συντάξεις λόγω θανάτου (χήρες και ορφανά τέκνα).

Οι εν λόγω συνταξιούχοι θα λαμβάνουν μόνιμα και κανονικά από το τέλος Οκτωβρίου (συντάξεις Νοεμβρίου) και κάθε μήνα εφεξής, τα προσαυξημένα ποσά με την τακτική καταβολή της σύνταξής τους.

Κλείσιμο
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου εργασίας μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου δεν θα υπάρχει καμία εκκρεμής αίτηση για σύνταξη χηρείας αφού μπαίνουν στο σύστημα ΑΤΛΑΣ όλες οι εκκρεμείς συντάξεις χηρείας και αγροτών. Το νέο σύστημα ΑΤΛΑΣ στην πλήρη απόδοσή του στο τέλος του χρόνου θα απονείμει σε αυτές τις δύο κατηγορίες 4.000 συντάξεις το μήνα.

Υπενθυμίζεται ότι τη σύνταξη λόγω θανάτου ασφαλισμένου ή συνταξιούχου δικαιούνται:

1. Ο επιζών σύζυγος/έτερο μέρος του συμφώνου συμβίωσης.
2. Τα τέκνα του θανόντος ασφαλισμένου.
3. Ο διαζευγμένος σύζυγος.

Μάλιστα, με τις αλλαγές που επήλθαν τον Μάιο του 2019, από 17/5/2019 ο επιζών σύζυγος/έτερο μέρος του συμφώνου συμβίωσης συνεχίζει να λαμβάνει τη σύνταξη λόγω θανάτου ανεξάρτητα από την ηλικία του, μετά την πρώτη τριετία από την αρχική χορήγησή της. Ακόμη προβλέπεται πλέον η 3ετία ως ελάχιστη διάρκεια γάμου/συμφώνου συμβίωσης, για την αναγνώριση δικαιώματος συνταξιοδότησης σε επιζώντα σύζυγο ή στο έτερο μέρος του συμφώνου συμβίωσης.

Η σύνταξη εξακολουθεί να καταβάλλεται στα τέκνα και μετά τη συμπλήρωση του 24ου έτους της ηλικίας τους μόνο στην περίπτωση που κατά τον χρόνο του θανάτου του συνταξιούχου ή του ασφαλισμένου είναι άγαμα και ανίκανα για κάθε βιοποριστική εργασία, εφόσον η ανικανότητά τους επήλθε πριν από τη συμπλήρωση του 24ου έτους της ηλικίας τους.

Ειδήσεις σήμερα:

Κοριτσάκι ενός έτους πέθαινε μέσα σε αμάξι-καμίνι ενώ ο πατέρας της αρνιόταν να σπάσουν το τζάμι

Χαμός στο Twitter με την... επίμονη μύγα που κάθισε στο κεφάλι του Πενς στο ντιμπέιτ - «Αφήστε τη να μιλήσει»

Η Ελλάδα «πλήρωσε» με 15 δισ. το brain drain στα χρόνια της κρίσης
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης