Φόρουμ των Δελφών - Σταϊκούρας: Θα επιδιώξουμε να αυξηθούν φέτος τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης

Φόρουμ των Δελφών - Σταϊκούρας: Θα επιδιώξουμε να αυξηθούν φέτος τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης

Στόχος να εισπραχτούν περισσότερα από τα 4 δις που περιμένει η Ελλάδα το 3ο Τρίμηνο του 2021 - Τα 4 προγράμματα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

staikoyrasdelfoi
Μπορεί η Ελλάδα να έχει «κλειδώσει», φέτος, περίπου 4 δισ. ευρώ, ως προκαταβολή από τα 30,5 δισ. ευρω που δικαιούται από το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά όπως είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, η κυβέρνηση θα επιδιώξει να αυξηθεί το ποσό αυτό.

Όπως εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών η Ελλάδα θα λάβει συνολικά 30,5 δισ. ευρώ από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης ενώ σκοπεύει να αξιοποιήσει πλήρως τα δάνεια 12,7 δισ. ευρώ του Ταμείου που θα κατευθύνουν στον ιδιωτικό τομέα δημιουργώντας (μαζί με την μόχλευση) έναν επενδυτικό χώρο 57,2 δισ. ευρώ. Η εκταμίευση των πόσων θα ξεκινήσει μέσα στο 3ο τρίμηνο του 2021 με μια προκαταβολή της τάξης των 4 δισ. ευρώ, αν και όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας, θα γίνει προσπάθεια να αυξηθεί το ποσό αυτό. Αν τελικά αυξηθεί, τότε θα αλλάξει ισόποσα και η κατανομή των κονδυλίων 5,3 δισ. ευρώ που δικαιούται η η χώρα για κάθε χρόνο έως το 2026

Σύμφωνα με το κ. Σταϊκούρα εν μεγάλο μέρος των πόρων του Ταμείου -ακόμα και από το σκέλος των επιχορηγήσεων (περίπου 1,5 δισ. ευρώ)- θα κατευθυνθούν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ανέφερε δε τα εξής έργα:

• Τον ψηφιακό μετασχηματισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με προϋπολογισμό 375 εκατ ευρω
• Την διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος για εναλλακτικές μορφές (υγεία γαστρονομία κλπ) με 260 εκατ ευρω
• Την ενίσχυση του αγροτοδιατροφικού τομέα με 250 εκατ. ευρώ
Κλείσιμο
• Το νέο πρόγραμμα εξοικονομώ με 450 εκατ. ευρώ που θα ξεκινήσει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε επίσης οτι από τα 33.135 δάνεια που δόθηκαν μεσώ του ΤΕΠΙΧ και του εγγυοδοτικού προγράμματος τα 23.417 (δηλαδή το 71%) κατευθύνθηκε σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις με 0 - 10 εργαζόμενους.

Τέλος αναφέρθηκε στην συμβολή του Ταμείου Ανάκαμψης στην οικονομία λέγοντας πως οι ιδιωτικές επενδύσεις θα είναι 20% περισσότερες από όσες θα γίνονταν ούτως η άλλως χωρίς το Ταμείο.

Επίσης λόγω των δράσεων του Ταμείου Ανάκαμψης, το ΑΕΠ θα τρέξει εφέτος με ρυθμό 3,6% αντι 2,4% που θα περιορίζονταν χωρίς τους ευρωπαϊκούς πόρους. Μάλιστα, η θετική επίπτωση στο ΑΕΠ μέχρι το 2026 υπολογίζεται σε 7% Επίσης το Ταμείο αναμένεται να συμβάλει στην δημιουργία 180.000 με 200.000 νέων θέσεων εργασίας (επιπλέον 4% στην απασχόληση)


Ειδήσεις σήμερα: 

Τι θα συμβεί αν κάποιος κάνει πρώτη δόση AstraZeneca και δεύτερη Pfizer; Οι ερευνητές το έψαξαν

Lockdown τέλος και πάμε για «κανονικό καλοκαίρι» - Πότε θα αποφασίσουν για μουσική, γυμναστήρια

Εργασιακό νομοσχέδιο: Τι αλλάζει στις γονικές άδειες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης