«Τίναγμα» του ελατηρίου: Ρυθμό ανάπτυξης 4,1% το 2021 και 6% το 2022, προβλέπει για την Ελλάδα η Κομισιόν

«Τίναγμα» του ελατηρίου: Ρυθμό ανάπτυξης 4,1% το 2021 και 6% το 2022, προβλέπει για την Ελλάδα η Κομισιόν

Από ύφεση 8,2% το 2020 - «Τρελό» γύρισμα της οικονομίας προβλέπουν οι εαρινές οικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

komision
Η οικονομία της Ελλάδας αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμούς 4,1% το 2021 και 6% το 2022, ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με τις εαρινές οικονομικές προβλέψεις. Η οικονομία της χώρας μας συρρικνώθηκε κατά 8,2% το 2020 λόγω της πανδημίας, ενώ η ανεργία από το 16,3% αναμένεται να μειωθεί στο 16,1% το 2022.

Σύμφωνα με την Κομισιόν η πανδημία επηρέασε σημαντικά τομείς της οικονομίας, όπως ο τουρισμός, ωστόσο η αύξηση των δημοσίων επενδύσεων δεν επηρεάσει σημαντικά τις συνολικές επενδύσεις.

Συνολικά η οικονομία της ΕΕ θα αναπτυχθεί κατά 4,2% το 2021 και κατά 4,4% το 2022. Η οικονομία της ζώνης του ευρώ προβλέπεται να αναπτυχθεί κατά 4,3% φέτος και 4,4% το επόμενο έτος.Αυτό αντιπροσωπεύει μια σημαντική αναβάθμιση των προοπτικών ανάπτυξης σε σύγκριση με τις χειμερινές οικονομικές προβλέψεις που παρουσίασε η Επιτροπή τον Φεβρουάριο. Τα ποσοστά ανάπτυξης θα συνεχίσουν να ποικίλουν σε ολόκληρη την ΕΕ, αλλά όλα τα κράτη μέλη θα πρέπει να δουν τις οικονομίες τους να επιστρέφουν στα επίπεδα πριν από την κρίση έως το τέλος του 2022.

Όπως αναφέρει η Επιτροπή, η πανδημία προκάλεσε ένα σοκ ιστορικών διαστάσεων για τις ευρωπαϊκές οικονομίες. Η οικονομία της ΕΕ συρρικνώθηκε κατά 6,1% και η οικονομία της ζώνης του ευρώ κατά 6,6% το 2020. Αν και γενικά, οι επιχειρήσεις και οι καταναλωτές έχουν προσαρμοστεί για να αντιμετωπίσουν καλύτερα τα μέτρα περιορισμού, ορισμένοι τομείς - όπως ο τουρισμός και οι υπηρεσίες - συνεχίζουν να υποφέρουν.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι δημόσιες επενδύσεις, ως ποσοστό του ΑΕΠ, αναμένεται να φθάσουν στο υψηλότερο επίπεδό σε περισσότερο από μια δεκαετία το 2022. Αυτό οφείλεται στο Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, το βασικό εργαλείο του NextGenerationEU.

Οι συνθήκες της αγοράς εργασίας στην ΕΕ βελτιώνονται αργά αλλά σταθερά μετά τον αρχικό αντίκτυπο της πανδημίας. Η απασχόληση αυξήθηκε το δεύτερο εξάμηνο του 2020 και τα ποσοστά ανεργίας μειώθηκαν στα περισσότερα κράτη μέλη.

Τα δημόσια προγράμματα στήριξης, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που υποστηρίζονται από την ΕΕ μέσω του SURE, εμπόδισαν την αύξηση της ανεργίας.Ωστόσο, οι αγορές εργασίας θα χρειαστούν χρόνο για να ανακάμψουν πλήρως.

Το ποσοστό ανεργίας στην ΕΕ προβλέπεται στο 7,6% το 2021 και το 7% το 2022. Στη ζώνη του ευρώ, το ποσοστό ανεργίας προβλέπεται στο 8,4% το 2021 και 7,8% το 2022. Αυτά τα ποσοστά παραμένουν υψηλότερα από τα επίπεδα πριν από την κρίση.
Forecast_2

Ειδήσεις σήμερα: 

Πυρετός προετοιμασιών για το άνοιγμα του τουρισμού - Πώς θα έρχονται στην Ελλάδα οι ξένοι επισκέπτες

Έγκλημα στα Γλυκά Νερά: Συγκλονισμένοι οι γείτονες για την δολοφονία – Τι λένε στο protothema.gr

Νίκος Αλιάγας: Ο φωτογράφος, ο δημοσιογράφος, ο Έλληνας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης