Μια «χρυσή» συμφωνία που θα φέρει την πλήρη ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας

Μια «χρυσή» συμφωνία που θα φέρει την πλήρη ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας

Η ολομέλεια της Βουλής κύρωσε τη νέα Επενδυτική Συμφωνία ανάμεσα στην Ελληνικός Χρυσός και το Ελληνικό Δημόσιο, ανοίγοντας τον δρόμο για την πλήρη ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας, την τοποθέτηση της Ελλάδας στην θέση που της αρμόζει στον διεθνή μεταλλευτικό χάρτη και την υλοποίηση της μεγαλύτερης εν εξελίξει απευθείας ξένης επένδυσης στην Ελλάδα.

oro

Sponsored Content

Μια σημαντική συμφωνία, εθνικής αναπτυξιακής σημασίας, με την οποία η Ελλάδα στέλνει ένα σαφές σήμα ότι είναι φιλική στις μεγάλες επενδύσεις, κυρώθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής. Πρόκειται για την κύρωση της Επενδυτικής Συμφωνίας του ελληνικού δημοσίου με την εταιρία «Ελληνικός Χρυσός».
Η νέα, αναβαθμισμένη επενδυτική συμφωνία για την ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας κατοχυρώνει οφέλη για το δημόσιο σε βάθος 25ετίας, προσφέροντας αυξημένα φορολογικά έσοδα για το κράτος, δημιουργώντας επιπλέον θέσεις εργασίας, υλοποιώντας επενδύσεις τοπικής ανάπτυξης και διασφαλίζοντας σημαντικά χαμηλότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Η προγενέστερη σύμβαση
Με τη νέα συμφωνία, η προγενέστερη σύμβαση του 2004 δεν ακυρώνεται αλλά τροποποιείται, αναβαθμίζεται και εκσυγχρονίζεται για να επιτρέψει την πλήρη και βιώσιμη ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας με όρους προηγμένης μεταλλευτικής δραστηριότητας, περιβαλλοντικής προστασίας και επενδυτικού δικαίου.
Κλείσιμο
Πρόκειται για μια μακρόπνοη συμφωνία, ευεργετική για το εθνικό συμφέρον, που συμβάλλει στη διαμόρφωση ενός σταθερού θεσμικού πλαισίου, ενσωματώνει διεθνείς βέλτιστες πρακτικές και τεχνολογίες, ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της επένδυσης.


Rehabilitation_Olympias_Arsenopyrites
Έργο περιβαλλοντικής αποκατάστασης από παρελθοντικές χρήσεις

Τι περιλαμβάνει το σύγχρονο επενδυτικό σχέδιο
Η νέα Επενδυτική Συμφωνία συνοδεύεται από ένα αναβαθμισμένο, σύγχρονο επενδυτικό σχέδιο, το οποίο προβλέπει:
• Ολοκλήρωση της κατασκευής του έργου των Σκουριών και μετάβασή του σε φάση παραγωγής.
• Αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας του μεταλλείου της Ολυμπιάδας στους 650.000 τόνους ετησίως, από 400.000 τόνους σήμερα.
• Αναβάθμιση και επέκταση των λιμενικών εγκαταστάσεων του Στρατωνίου, που θα επιτρέψει τις εξαγωγές των παραγομένων προϊόντων σε χύδην μορφή.
• Περαιτέρω επενδύσεις στην γεωλογική έρευνα στην περιοχή του μεταλλείου Μαύρων Πετρών-Στρατωνίου.
• Δέσμευση για διερεύνηση εναλλακτικών μεθόδων μεταλλουργικής κατεργασίας του συμπυκνώματος πυριτών Ολυμπιάδας, που θα εξασφαλίζουν περιβαλλοντική, λειτουργική και οικονομική αποδοτικότητα.


2017-04-KOKINOLAKAS-146
Υπερσύγχρονος χώρος ξηρής απόθεσης Κοκκινόλακκα

Η ελληνική οικονομία
Το Ελληνικό Δημόσιο είναι ο μεγάλος κερδισμένος της νέας επενδυτικής συμφωνίας αφού θα ωφεληθεί από αυξημένα έσοδα από τους φόρους και τα μεταλλευτικά τέλη. Εκτιμάται ότι τα κέρδη του θα ξεπεράσουν τα €2 δισ., ενώ περισσότερα από €191 εκατ. πιστεύεται ότι θα προκύψουν ως έσοδα από τα μεταλλευτικά δικαιώματα για το κράτος και την τοπική κοινωνία – πρόκειται για αύξηση της τάξης του 10%, η οποία θα εφαρμοστεί σε όλο το περιεχόμενο των εξορυσσόμενων μετάλλων.

Νέες θέσεις εργασίας
Η Ελληνικός Χρυσός πρόκειται να απασχολήσει επιπλέον 1.400 άτομα, αλλά και ακόμη 900 στο διάστημα των κατασκευαστικών εργασιών. Συνολικά, οι άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν θα φτάσουν τις 5.000, με την προτεραιότητα για την κάλυψή τους να δίνεται στο εργατικό δυναμικό του Δήμου Αριστοτέλη.

Κοινωνικές Επενδύσεις
Η εταιρεία έχει δεσμευτεί να προχωρήσει σε εμβληματικά έργα για τις υποδομές, τον τουρισμό, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, την κοινωνική ασφάλεια και προστασία στην περιοχή, συνολικής αξίας €70 εκατ., αλλά και να επιλέγει Έλληνες προμηθευτές για τα αγαθά και τις υπηρεσίες που απαιτούνται για τη λειτουργία της, το κόστος των οποίων εκτιμάται στα €3,5 δισ.



Stratoni___626_
Πρωτοποριακό σύστημα περιβαλλοντικής παρακολούθησης


Τα κύρια οφέλη της νέας Επενδυτικής Συμφωνίας
Πιο συγκεκριμένα, τα οφέλη που προκύπτουν από το αναβαθμισμένο επενδυτικό σχέδιο για τη βιώσιμη ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας κατά τη διάρκεια ζωής τους, είναι τα εξής:
• $1,9 δισ. επιπλέον επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας.
• 1.400 νέες θέσεις εργασίας και επιπλέον 900 κατά τη διάρκεια των κατασκευαστικών εργασιών – Συνολικά 3.000 άμεσες θέσεις εργασίας· 5.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας, με προτεραιότητα στο εργατικό δυναμικό του Δήμου Αριστοτέλη.
• €2 δισ. έσοδα για το Ελληνικό Δημόσιο (φόρος εισοδήματος και κοινωνικές εισφορές, μεταλλευτικά δικαιώματα).
• 191+ εκ. έσοδα από τα μεταλλευτικά τέλη για το κράτος και την τοπική κοινωνία - 10% αύξηση των τελών από τα ισχύοντα στον μεταλλευτικό κλάδο και υπολογισμός των στην συνολική ποσότητα των περιεχομένων μετάλλων.
• €3,5 δισ. εκτιμώμενη αξία των αγορών αγαθών και υπηρεσιών από Έλληνες προμηθευτές.
• €70 εκ. για έργα κοινωνικής μέριμνας και τοπικής ανάπτυξης,
σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία.
• Σημαντική μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του έργου στις Σκουριές με τη Βέλτιστη Διαθέσιμη Τεχνική (BAT) της Ξηρής Απόθεσης μεταλλευτικών καταλοίπων και άλλων βέλτιστων πρακτικών περιβαλλοντικής διαχείρισης.
• Επέκταση της διάρκειας ζωής των μεταλλείων σε 25+ έτη από 18.

Τα επόμενα βήματα για το έργο των Σκουριών
Η εταιρεία δρομολογεί βασικές τεχνικές εργασίες στο έργο των Σκουριών, συμπεριλαμβανομένων πρόσθετων εργασιών στον σχεδιασμό του έργου και αναθεωρήσεις στη μελέτη σκοπιμότητας για την εκτίμηση του ύψους των απαιτούμενων επενδύσεων. Έχει ήδη υποβληθεί στο Υπουργείο Ενέργειας & Περιβάλλοντος ο φάκελος για την έγκριση της εφαρμογής της μεθόδου Ξηρής Απόθεσης μεταλλευτικών καταλοίπων και η έγκριση αναμένεται με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του φακέλου από το αρμόδιο υπουργείο. Επιπλέον, εξελίσσεται η διερεύνηση για την εξασφάλιση συγχρηματοδότησης στο έργο των Σκουριών. Μόλις ξεκινήσουν εκ νέου, οι κατασκευαστικές εργασίες αναμένεται να διαρκέσουν περίπου 2,5 χρόνια.

Νέο Επενδυτικό Σχέδιο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης