MIG: Άναψε «πράσινο φως» η ΓΣ για την πώληση της Vivartia

MIG: Άναψε «πράσινο φως» η ΓΣ για την πώληση της Vivartia

Σχεδόν απόλυτη η στήριξη των μετόχων καθώς η συμφωνία συνοδεύθηκε και με αναδιάρθρωση του δανεισμού της MIG με ευνοϊκούς όρους

vivartia
Την έγκριση της για το mega deal ύψους 630 εκατ. ευρώ που αφορά το μεγαλύτερο όμιλο τροφίμων της χώρας παρείχε η έκτακτη ΓΣ των μετόχων της MIG. Υπέρ της συμφωνίας για την πώληση των μετοχών του ομίλου Vivartia σε fund της CVC Capital Partners τάχθηκε σχεδόν το σύνολο των παριστάμενων μετόχων. Και τούτο διότι η συμφωνία συνοδεύεται από την αναδιάρθρωση του δανεισμού της ίδιας της MIG. Βάσει αυτού η MIG για τα επόμενα 3+1 χρόνια θα αποπληρώνει μόνο τόκους και χωρίς άλλες ενδιάμεσες πληρωμές.

Πλέον, μετά το «πράσινο φως» από την Γενική Συνέλευση απομένουν άλλα τρία στάδια έως ότου ολοκληρωθεί η συναλλαγή. Το πρώτο είναι να δώσει την έγκριση της η Γεν. Δ/νση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Comp), κάτι που αναμένεται να έχει γίνει ως το τέλος του Μάρτη. Από εκεί και έπειτα απομένουν: α) η υπογραφή των νέων δανειακών συμβάσεων ή η τροποποίηση των υφιστάμενων από τις πιστώτριες τράπεζες του ομίλου Vivartia, και β) η συναίνεση των πιστωτριών τραπεζών στο πλαίσιο των άλλων συμβατικών υποχρεώσεων που έχουν οι εμπλεκόμενες εταιρείες.

Γι αυτό και η ολοκλήρωση της συναλλαγής τοποθετείται χρονικά μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου.

Με βάση τη συμφωνία το CVC θα καταβάλει κατά την ημερομηνία ολοκλήρωσης της συναλλαγής 175 εκατ. ευρώ για την απόκτηση του 100% των μετοχών της Vivartia, εκ των οποίων τα περίπου 161,13 εκατ. ευρώ θα καταλήξουν στο ταμείο της MIG αναλογώντας στο 92,08% του μετοχικού κεφαλαίου που κατέχει σήμερα η εταιρεία συμμετοχών στην Vivartia. Παράλληλα το CVC αναλαμβάνει το σύνολο του δανεισμού της Vivartia, ο οποίος ανέρχεται σε 425 εκατ. ευρώ περίπου.

Έπειτα και απ’ την ολοκλήρωση της συναλλαγής θα ανοίξει και τυπικά ένας τρίτος κύκλος στην 16ετή ιστορία του μεγαλύτερου ομίλου τροφίμων της χώρας. Ο πρώτος, που έκλεισε και πολύ νωρίς, ήταν ο σχηματισμός του το 2006 με τη σύμπραξη των Δημήτρη Δασκαλόπουλου και Σπύρου Θεοδωρόπουλου και τη συγχώνευση των ΔΕΛΤΑ, Chipita και Γενική Τροφίμων. Ο δεύτερος άνοιξε ένα χρόνο μετά, το 2007 με την απόκτηση του ελέγχου απ’ τη MIG για να κλείσει τώρα. Και κάπως έτσι θα ξεκινήσει μία νέα περίοδος η οποία προμηνύεται αρκετά ενδιαφέρουσα ειδικά λόγω της ιδιαίτερης κινητικότητας του CVC στην ελληνική αγορά το οποίο πλέον διεκδικεί το χαρακτηρισμό «μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στη χώρα».

Ήδη όπως φαίνεται αυτές τις μέρες «κλείδωσε» το ντιλ για την Εθνική Ασφαλιστική ενώ παράλληλα διοχετεύονται πληροφορίες και για νέες κινήσεις. Όπως αυτή που είχε αποκαλύψει το Νewmoney για το ενδιαφέρον που είχε επιδείξει για την γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη ή το νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν.

Κλείσιμο
Σε ο,τι αφορά τον όμιλο Vivartia πάντως το fund φαίνεται ότι θα χρειαστεί να βάλει κάπως βαθύτερα το χέρι στην τσέπη προκειμένου να υποστηρίξει την προσπάθεια ανάκαμψης κυρίως των εταιρειών γύρω απ’ την εστίαση (Everest, Goody’s κοκ) που έχουν πληγεί σημαντικά απ’ τα lockdowns και την κάθετη πτώση του τουρισμού με αποτέλεσμα να παρουσιάζουν αυξημένες ταμειακές ανάγκες.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα οικονομικά στοιχεία, στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2020 ο όμιλος Vivartia είχε απώλειες άνω των 60 εκατ. ευρώ σε επίπεδο τζίρου σε σχέση με ένα χρόνο πριν, υποχωρώντας στα 416,1 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα τα ΕBITDA υποχώρησαν στα 37,9 εκατ. ευρώ από 50,4 εκατ. ευρώ.

Ειδήσεις σήμερα:

Προκαταβολή σύνταξης: Στις 10 Μαρτίου ανοίγει η πλατφόρμα - Οι όροι και η διαδικασία

Ο καιρός σήμερα: Αίθριος με άνοδο της θερμοκρασίας - Χαλάει την Κυριακή

Ναύπακτος: Σεισμός 3,5 Ρίχτερ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης