Ποια καταστήματα επιτρέπεται να δέχονται πελάτες - Ποιοι και πώς μπορούν να ψωνίσουν

Ποια καταστήματα επιτρέπεται να δέχονται πελάτες - Ποιοι και πώς μπορούν να ψωνίσουν

Για συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού μιλούν στελέχη της αγοράς - Πώς η χονδρική μετατρέπεται σε λιανική - Αναμένεται παρέμβαση Γεωργιάδη

agora-katastimata-2
Ένα ιδιότυπο καθεστώς «παράλληλης» λειτουργίας μέρους της αγοράς έχει παγιωθεί τις τελευταίες ημέρες, καθώς υπάρχουν καταστήματα που εξυπηρετούν πελάτες.

Αυτό έχει προκύψει καθώς μέσω της τελευταίας ΚΥΑ επιτρέπεται σε συγκεκριμένα καταστήματα, μικρότερα αλλά και μεγαλύτερα όπως αλυσίδες, να δέχονται κοινό σε ολοένα και περισσότερα καταστήματά τους, κάτι που διαφημίζουν ακόμα και στις ιστοσελίδες τους. Έτσι, οι παραπάνω επιχειρήσεις πωλούν μόνο χονδρική σε καταναλωτές που διατηρούν επαγγελματικό ΑΦΜ, όσα από τα προϊόντα τους δεν ανήκουν σε ΚΑΔ που βρίσκονται σε αναστολή λόγω των έκτακτων μέτρων κατά του COVID 19.

Η πρακτική αυτή ωστόσο δεν είναι των τελευταίων ημερών. Σε έναν βαθμό, υπήρχαν καταστήματα ανά την Ελλάδα που εκμεταλλευόμενα τους «διπλούς ΚΑΔ» (δηλαδή και χονδρικής και λιανικής πώλησης) είχαν ανοιχτές τις πόρτες τους για το κοινό και από την αρχή του lockdown. Ανάμεσα σε αυτούς ήταν καταστήματα με οικοδομικά υλικά, ηλεκτρικά είδη κ.α. τα οποία δέχονται μόνο επαγγελματίες.

Η διαδικασία απλή. Προϋπόθεση για να εισέλθει κάποιος σε κάποια από τις προαναφερθείσες επιχειρήσεις είναι να διαθέτει επαγγελματικό ΑΦΜ. Ο πελάτης πρέπει να διαθέτει βεβαίωση άδειας κυκλοφορίας επιτηδευματία ή ελεύθερου επαγγελματία ή μέλους διοίκησης από το σύστημα Εργάνη ή να έχει εκτυπώσει τα στοιχεία μητρώου από το Taxisnet ή να διαθέτει δελτίο επαγγελματικής ταυτότητας. Ωστόσο, οι πόρτες είναι ανοιχτές και για όσους μπορούν να αποδείξουν πως είναι ελεύθεροι επαγγελματίες, δίχως να απαιτείται να διαπιστωθεί πως το επάγγελμα που ασκούν έχει άμεση σχέση με τα προϊόντα που πωλούνται.

Πάντως, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις μεγάλες αλυσίδες οι οποίες ανοίγουν τα καταστήματά τους, το ένα μετά το άλλο, αυτές δηλώνουν στις ιστοσελίδες τους ότι διασφαλίζεται η τήρηση των μέτρων για την αποτροπή της διασποράς του κορωνοϊού. Έτσι, όλοι πρέπει εισέρχονται κατά μόνας, να φορούν μάσκα και να τηρούν τις αποστάσεις του 1,5 μέτρου μεταξύ τους.

Ανώτατη πηγή του υπουργείο Ανάπτυξης μιλώντας στο protothema.gr, επιβεβαίωσε την τακτική κάποιων καταστημάτων. Ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, επίσης, σε επικοινωνία που είχε το protothema.gr μαζί του, τόνισε πως το εν λόγω ζήτημα έχει μεταφερθεί στον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος αναμένεται να παρέμβει επί του θέματος ίσως και εντός της ημέρας. «Κανένα κατάστημα δεν πρέπει να είναι ανοιχτό για υγειονομικούς λόγους ενώ δεν πρέπει να διαμορφώνεται πλαίσιο αθέμιτου ανταγωνισμού για άλλους επαγγελματίες», είπε. «Θα υπάρξει ρύθμιση για να τη δίκαιη λειτουργία χονδρικής και λιανικής», είπε ο κ. Γεωργιάδης το πρωί της Παρασκευής στον ΑΝΤ1.

Στο ίδιο πλαίσιο και η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, η οποία με επιστολή της προς τον Άδωνι Γεωργιάδη κάνει λόγο για παρελκυστικές πρακτικές. Αναφερόμαστε, σημειώνουν «σε μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες – όψιμα όπως φαίνεται – ανακάλυψαν την…. χονδρική πώληση προς επαγγελματίες, σαν να μην τους έφταναν οι πλήρεις υπηρεσίες e-commerce που διαθέτουν και παρέχουν».

Η ΕΣΕΕ παραθέτει δε και τις προαναφερθείσες δημοσιεύσεις σε ιστοσελίδες που καλούσαν το κοινό σε προσέλευση για πώληση σε χονδρική. «Ανάμεσα στους επαγγελματίες ωστόσο είναι μηχανικοί, δικηγόροι, λογιστές και πάμπολλοι άλλοι, οι οποίοι φυσικά δεν θα προστρέξουν για να αγοράσουν προϊόντα χονδρικής με σκοπό την μεταπώληση, αλλά για ίδια χρήση, δηλαδή λιανική!!!» αναφέρει η επιστολή.

«Είναι ανάγκη τώρα που είναι ακόμα νωρίς, να λάβετε τα αναγκαία μέτρα ώστε να μην επεκταθεί το φαινόμενο και να περιληφθεί ρητά στην ως άνω Υπουργική Απόφαση ότι η έκδοση τιμολογίων γίνεται μόνο σε επιχειρήσεις του πελατολογίου που μεταπωλούν», σημειώνει.


Ειδήσεις σήμερα:

Χάνουν τις αποζημιώσεις 80.000 ιδιοκτήτες ακίνητων

Κακοκαιρία: Βροχές και καταιγίδες με επιδείνωση των φαινομένων από το απόγευμα στα δυτικά

Δείτε βίντεο: Αυστραλή επαγγελματίας σέρφερ... δαμάζει γυμνή τα κύματα σε νέα ταινία μικρού μήκους

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης