Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής στις 13 Μαρτίου

Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής στις 13 Μαρτίου

Θα μετάσχουν μόνο οι ηγέτες των 17 χωρών μελών της Ευρωζώνης με στόχο να καταλήξουν σε μια ολοκληρωμένη λύση-πακέτο για τις μεταρρυθμίσεις στην Ευρωζώνη.

Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής στις 13 Μαρτίου
Την είδηση της πραγματοποίησης έκτακτης Συνόδου Κορυφής στις 13 Μαρτίου μετέδωσε νωρίτερα, επικαλούμενο διπλωματικές πηγές, το Dow Jones Newswires.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ σε αυτή τη Σύνοδο Κορυφής θα μετάσχουν μόνο οι ηγέτες των 17 χωρών μελών της Ευρωζώνης με στόχο να καταλήξουν, εφόσον αυτό καταστεί δυνατό, σε μια ολοκληρωμένη λύση-πακέτο για τις μεταρρυθμίσεις στην Ευρωζώνη.

Να σημειωθεί ότι το κείμενο της περιβόητης γαλλογερμανικής πρότασης, το επονομαζόμενο και «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας», εξακολουθεί να αντιμετωπίζεται τουλάχιστον με δυσπιστία και σκεπτικισμό από αρκετούς Ευρωπαίους ηγέτες, ακόμα και από «παραδοσιακούς» συμμάχους και συνοδοιπόρους της Γερμανίας, με αποτέλεσμα να καθίσταται επιτακτική η ανάγκη για περαιτέρω διαπραγματεύσεις και διεργασίες προκειμένου να οδηγηθεί τελικώς η ΕΕ σε μια οριστική και κυρίως πειστική προς τις αγορές λύση στο πρόβλημα χρέους που ταλανίζει την Περιφέρειά της ...
 

Ζαν Κλοντ Γιούνκερ: Θα επιζήσει το ευρώ όπως και η Ελλάδα

Στο μεταξύ σήμερα συναντήθηκε με τον Γιώργο Α. Παπανδρέου στο Μέγαρο Μαξίμου ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. «Το ευρώ δεν κινδυνεύει και θα επιβιώσει. Και η Ελλάδα θα επιβιώσει χάρη στο ευρώ», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και επικεφαλής του Eurogroup. Στη μακρά συνάντηση που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό ήταν παρόντες ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου και ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας.

Κλείσιμο
Στις δηλώσεις του ο κ. Γιούνκερ είπε ότι πρέπει να παραταθεί η προθεσμία αποπληρωμής του ελληνικού χρέους ενώ εξέφρασε την πλήρη στήριξη, όπως είπε, της Ευρώπης στην προσπάθεια της Ελλάδας λέγοντας χαρακτηριστικά ότι όλοι θαυμάζουμε την Ελλάδα στην Ευρώπη, εκτός από μερικούς ηλίθιους.

Σε ό,τι αφορά την αποπληρωμή του ελληνικού χρέους ο κ. Γιούνκερ είπε ότι όταν αναφέρεται σε κάτι τέτοιο σημαίνει ότι έχει εξασφαλιστεί η συναίνεση της Ευρωπαϊκής Ενωσης ενώ αναφερόμενος στο πρόγραμμα της ελληνικής κυβέρνησης εξέφρασε τη συμφωνία του με αυτό προσθέτοντας ότι αν οι στόχοι δεν επιτευχθούν πλήρως θα εφαρμοστούν και άλλα μέτρα.

Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας που διεξάγεται αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη, με κορύφωση τη Σύνοδο Κορυφής της 25ης Μαρτίου, ο κ. Γιούνκερ είπε ότι έχει γίνει μια πρόταση από τη Γερμανία και τη Γαλλία, η Ελλάδα και το Λουξεμβούργο είναι υπέρ της ανταγωνιστικότητας, ωστόσο δεν έμειναν ικανοποιημένες στο τελευταίο Συμβούλιο. Εξετάζονται οι προτάσεις της Γερμανίας και της Γαλλίας «και θα κρίνουμε όταν γεννηθεί το μωρό», είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του Eurogroup.

Από την πλευρά του ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο σύνολο των θεμάτων που συζήτησε με τον κ. Γιούνκερ, ενώ σε ό,τι αφορά την κρίση του ευρωπαϊκού χρέους είπε ότι η Ευρώπη πρέπει να πάρει αναγκαίες αποφάσεις σύντομα.

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι η Ελλάδα επιθυμεί συνολική λύση στο ζήτημα αυτό, ενώ σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα που εφαρμόζει η κυβέρνηση ο πρωθυπουργός τόνισε ότι είχαμε λάβει εντολή από τον ελληνικό λαό να προχωρήσουμε σε βαθιές αλλαγές και αυτό κάνουμε.

Λόγω χρέους και ελλειμμάτων αναγκαστήκαμε να πάρουμε έκτακτα μέτρα με στόχο τη σωτηρία της χώρας, είπε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι τώρα ο σκοπός είναι να αλλάξουμε τη χώρα, προχωρούμε σε μια σειρά αλλαγές που δεν σχετίζονται με τα έκτακτα μέτρα και το μήνυμα είναι πως η Ελλάδα είναι σε σωστό δρόμο και οι Ελληνες πολίτες πρέπει να βλέπουν το μέλλον με αισιοδοξία.

Συνάντηση  Γιούνκερ - Παπακωνσταντίνου
Αγώνα με το χρόνο  για να επηρεάσει τις αποφάσεις  για τα σκληρά μέτρα της κοινής οικονομικής πολιτικής στην Ευρώπη δίνει η κυβέρνηση, που αναζητεί συμμάχους και ερείσματα στους ευρωπαίους εταίρους.  

Αυτό επεδίωξε να πετύχει σήμερα και ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, στη συνάντηση που είχε στο γραφείο του στο υπουργείο με τον πρόεδρο του Γιούργκρουπ Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος ήταν πολύ υποστηρικτικός σε όλα τα θέματα, καθώς έδειξε να κατανοεί πως πρέπει να ληφθούν αποφάσεις το συντομότερο δυνατόν για επιμήκυνση, μέγεθος μηχανισμού, ευελιξία.

Η αγωνία τώρα της  κυβέρνησης είναι να προλάβει να παρέμβει για να αποφύγει τα χειρότερα σε σχέση με το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας που προτείνει η Γερμανία. Κυρίως επιδιώκει να εκμεταλλευτεί τις διαφωνίες των εταίρων σε επιμέρους θέματα, και να δει πόσο σαφές είναι το γερμανικό πακέτο (αύξηση ορίων ηλικίας, κ.λπ.) αλλά και κατά πόσον μπορεί να συνδεθεί με το Σύμφωνο. Μια πρώτη κουβέντα θα γίνει στις 14 Φεβρουαρίου στα Συμβούλια, ενώ σε αυτά του Μαρτίου θα υπάρξουν οριστικές αποφάσεις, που θα επικυρωθούν από τη σύνοδο Κορυφής.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης