«Αγκάθια» η ανάπτυξη, η ρευστότητα και οι τιμές

«Αγκάθια» η ανάπτυξη, η ρευστότητα και οι τιμές

Μετά τη συνάντηση με Μ. Χρυσοχοΐδη αναγνώρισαν οκτώ επιτεύγματα και τρεις εκκρεμότητες του υπουργείου…

«Αγκάθια» η ανάπτυξη, η ρευστότητα και οι τιμές
Ικανοποιημένοι για την πρόοδο που έχει να επιδείξει το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, ως προς τα μέτρα που λαμβάνει με βάση το Μνημόνιο, εμφανίστηκαν οι ελεγκτές της Τρόικα, στη συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Μιχάλη Χρυσοχϊδη.

«Ήταν παραγωγική συνεργασία» είπε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Σερβάας Ντερούζ. «Έχετε καταφέρει να επιταχύνεται πολλές δράσεις σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα».

Κλείσιμο
Οι ελεγκτές αναγνώρισαν 8 επιτεύγματα και 3 εκκρεμότητες του υπουργείου. Οι βασικές διαπιστώσεις τους συνοψίζονται στα εξής:
 
  • Η απορρόφηση ΕΣΠΑ έφτασε το 18% έναντι στόχου 15%. Το 2011 η απορροφητικότητα θα φτάσει στο 36% ή 5,2δισ.ευρώ. Προβλέπεται να δημιουργηθεί ένα «fast force» ανά Περιφέρεια για επιτάχυνση του έργου.
  • Επενδυτικός Νόμος: 15/3 θα παρουσιαστούν τα πρώτα προγράμματα ενίσχυσης ύψους 2,15δις. (650εκ. επιδοτήσεις και 1,5δις. καθαρές φοροαπαλλαγές)
  • ΕΤΕΑΝ: Πιθανότατατα την Πέμπτη να βγει Προκήρυξη για την επιλογή Τραπεζών για Ταμείο Επιχειρηματικότητα για κεφάλαια ύψους 1,2δις. ευρώ.
  • Αύξηση Εξαγωγών: Ομάδα εργασίας από ΕΟΤ, ΟΠΕ, INVEST IN GREECE με στόχο να αναδειχθεί το κοινό εθνικό «μπραντ» και να αποφασιστεί η συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις..

Παράλληλα, έγινε παρουσίαση στους  ελεγκτες του action plan για άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων στην επιχειρηματικότητα.

Στην Βουλή έρχεται εντός εβδομάδας και το νομοσχέδιο για τον ανταγωνισμό. Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του και λύθηκε η διένεξη με την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Ο κ. Χρυσοχοϊδης έκανε ιδιαίτερη ενημέρωση και για την πορεία μείωσης των τιμών. Είπε ότι υπάρχουν ολιγοπώλια, οι τιμές είναι "άδικες" και πως γίνονται προσπάθειες για να πέσουν και άλλο οι τιμές.

Στις εκκρεμότητες για την δ΄ δόση των δανείων περιλαμβάνονται:

  • Αδειοδότηση και απλοποίηση διαδικασιών για βιομηχανικά και βιοτεχνικά πάρκα. «Το δικό μας μέρος έληξε, αλλά εκκρεμούν τα κομμάτια των ΥΠΕΚΑ και Μεταφορών. Η μεγάλη υστέρηση στο ΥΠΕΚΑ» ανέφερε αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομίας.
  • Γενικό Επιχειρηματικό Μητρώο: One stop shop και προμήθειες. Ζήτησαν έως τον Απρίλιο να είναι έτοιμο το νέο πλαίσιο, αν και εκτιμάται πως θα ολοκληρωθεί ένα μήνα νωρίτερα, έως τον Μάρτιο.
  • Ενιαία Αρχή Δημόσιων Συμβάσεων: Είναι στην Επιτροπή της Βουλής σε διαβούλευση. Σύντομα έρχεται στην Βουλή για ψήφιση.
 
Οι επικεφαλής της Τρόικας συναντώνται διαδοχικά με τους Ανδρέα Λοβέρδο και την Λούκα Κατσέλη.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης