LIVE

Κορωνοϊός

Στο πρόγραμμα «Γέφυρα» και οι δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο που έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη

daneia_elvetiko-frago-no

Τράπεζα υποχρεώθηκε να συμμορφωθεί στο νόμο και να εντάξει στο πρόγραμμα στήριξης των πληττομένων από την νόσο Covid19 δεκάδες χιλιάδες δανειολήπτες

Στο κρατικό πρόγραμμα επιδότησης των δόσεων (πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ) εντάσσονται πλέον και οι δανειοληπτες σε ελβετικό φράγκο που έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη και είχαν αποκλειστεί από το μέτρο.
Συγκεκριμένα, μία από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες και, μάλιστα, εκείνη που έχει το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο δανείων σε ελβετικό φράγκο είχε εξαιρέσει από την επιδότηση των δανείων όσους δανειολήπτες είχαν κάνει προσφυγές στη Δικαιοσύνη.

Η εξαίρεση αυτή, η οποία απέκλειε, από το πρόγραμμα επιδότησης δόσεων δεκάδες χιλιάδες δανειολήπτες, αποκαλύφθηκε από το Επιστημονικό Ινστιτούτο «Ευνομία». Ειδικότερα, το Επιστημονικό Ινστιτούτο «Ευνομία» απέστειλε επιστολή – καταγγελία προς τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνη Γεωργιάδη, τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Ιωάννη Στουρνάρα, τον Γενικό Γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή κ. Παν. Σταμπουλίδη, τον Ειδικό Γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φ.Κουρμούση, ,τον Συνήγορο του Καταναλωτή Ελευθ. Ζαγορίτη και τον Συνήγορο του Πολίτη Ανδρέα Ποττάκη.

Η καταγγελία αφορούσε ανακοίνωση της συγκεκριμένης Τράπεζας, σύμφωνα με την οποία με απόφαση μονομερή και ανεξάρτητη από τη βούληση του νομοθέτη εξαιρούσε «της κρατικής επιδοτήσεως τα δάνεια σε ξένο νόμισμα για τα οποία έχει ασκηθεί αγωγή κατά της τράπεζας». Ρητά επεσήμανε μάλιστα στην ανακοίνωση της, ότι η εξαίρεση αυτή τίθεται από την ίδια την τράπεζα και όχι τον νομοθέτη.

Σύμφωνα με το περιεχόμενο της καταγγελίας, η εξαίρεση αυτής της κατηγορίας δανειοληπτών θα οδηγούσε «χιλιάδες δανειολήπτες, που πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας, να «πιεστούν» ή να αναγκαστούν να παραιτηθούν από τις ασκηθείσες αγωγές και τα ασκηθέντα ένδικα μέσα, εάν βρίσκονται σε δευτεροβάθμιο ή ακυρωτικό στάδιο, προκειμένου να ανταποκριθούν στις δυσβάστακτες υποχρεώσεις τους λαμβάνοντας την κρατική επιδότηση.».

Ακόμη επισημάνθηκε ότι «η αυτόβουλη ενέργεια της Τράπεζας να εξαιρέσει τους εν λόγω πληττόμενους δανειολήπτες από την κρατική αρωγή, αντίκειται πρωτίστως στη βούληση του νομοθέτη (ν. 4717/2020) που στάθμισε και διαφύλαξε την συμβατική ισορροπία των μερών», ενώ, επιπροσθέτως, «συνιστά συμπεριφορά καταχρηστική, ως αντίθετη στα χρηστά συναλλακτικά ήθη καθιστώντας τον τιθέμενο αυθαιρέτως από την ίδια, όρο, άκυρο.».

Η τράπεζα μετά από απο τη δημοσιοποίηση της καταγγελίας από τη δικηγόρο Αριάδνη Νούκα , αντιπρόεδρο του επιστημονικού Ινστιτούτου «Ευνομία», υποχρεώθηκε να συμμορφωθεί στο νόμο και να εντάξει στο πρόγραμμα στήριξης των πληττόμενων από την νόσο Covid19 τους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο ανεξάρτητα, εάν έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (3)

τχ

Αλήθεια για ποιο λόγο θα πρέπει να πληρώσει ο φορολογούμενος πολίτης την αποτυχημένη επενδυτική προσπάθεια των "έξυπνων" δανειοληπτών; Ταν πρώτο καιρό που λόγω ισοτιμίας κέρδιζαν τα κέρδη τους τα μοιράστηκαν με κάποιον ή τό έπαιζαν και ξύπνιοι; Με την ίδια λογική θα πρέπει να καλύπτεται κάθε ένας που ανοίγει ένα κατάστημα και επειδή δεν πάει καλά το κλείνει.

Νίκος

Έχεις δίκιο στο 70% της ιστορίας, στο υπόλοιπο 30% υπάρχει αρκετή συζήτηση για τον ρόλο των τραπεζών και πως κινήθηκαν στην συγκεκριμένη περίπτωση. Όσο αφορά τον "επιχειρηματία" που δεν πήγε καλά , εγώ είμαι εδώ καθώς επίσης και όλοι οι μισθωτοί να πληρώσουμε τις εισφορές και τους φόρους που άφησε απλήρωτους.

έτσι είναι το σύστημα...

Θυμάμαι κάτι διοικήσεις ασφ. ταμείων που φάγανε τα λεφτά των ασφαλισμένων μαζί με κάτι επενδυτικές εταιρίες της πλάκας. Πάνε οι συντάξεις και τα εφάπαξ. και αντί οι φταίχτες να μπουν στην φυλακή ...μπήκαν διοικητές σε κρατικούς οργανισμούς. Γιατί άραγες? γιατί έτσι είναι το σύστημα στο ελλάντα.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης