Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά και «Συμφωνία των Πρεσπών»

20181005_124143

Πρωτοβουλίες απο την Παμμακεδονική Συνομοσπονδία Ελλάδας - Καλεί την υπουργό Πολιτισμού να προωθήσει τη ρύθμιση για την προστασία της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς πριν από την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών 

Η ποινική προστασία της Άϋλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας, όπως συμβαίνει ήδη με την Υλική Πολιτιστική Κληρονομιά, θα μπορούσε -εφόσον βέβαια υπήρχε το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο- ν' αποτελέσει τροχοπέδη στην ψήφιση της Συνθήκης των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή.

Επιγραμματικά ο όρος "Αϋλη Πολιτιστική Κληρονομιά”, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, συμπεριλαμβάνει : “τον πολιτισμό των απλών ανθρώπων και τον πολιτισμό της καθημερινότητας: εθιμικές επιτελέσεις, γνώσεις, πρακτικές, παραδόσεις που συχνά είναι πολύ βαθιά ριζωμένες στον χρόνο, καθορίζοντας όμως ακόμα και σήμερα τη συλλογική μας μνήμη”.

Αν και τα τελευταία χρόνια το υπουργείο Πολιτισμού προωθεί σημαντικές πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση της ανάδειξης της Άϋλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, υπάρχει απόλυτο κενό στο πλαίσιο προστασίας της, αν και αυτό θα έπρεπε να συμβεί από το 2006 οπότε και ενσωματώθηκε η σχετική Σύμβαση της UNESCO στο εθνικό δίκαιο. “Αν σήμερα υπήρχε η συγκεκριμένη νομοθετική διάταξη για την προστασία της Άϋλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, θα υπήρχαν βαρύτατες ποινικές ευθύνες για όσους έβαζαν την υπογραφή τους στη Συνθήκη των Πρεσπών. Το ίδιο θα ίσχυε και για τους βουλευτές που θα καλούνταν να ψηφίσουν τη Συμφωνία στη Bουλή. Θα είχαν ποινικές ευθύνες πέρα απο τις αστικές ευθύνες» αποκαλύπτει η δικηγόρος Αριάδνη Νούκα, που μαζί με τον συνάδελφό της Αναστάσιο Καραΐσκο ανέδειξαν το θέμα, ζητώντας απο την υπουργό Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά, να προχωρήσει σε άμεση ρύθμιση του θέματος και πριν την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών από τη βουλή.

20181005_124401
Φωτογραφία από τη συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ. Από αριστερά προς τα δεξιά στο πάνελ ο δικηγόρος Α. Καραΐσκος, ο πρόεδρος της Παμμακεδονικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος Ιωάν. Αθανασιάδης, η δικηγόρος Αριάδνη Νούκα, ο αντιστράτηγος ε.α. Π. Μαρκόπουλος, ο δικηγόρος Στ. Γρηγορίου και ο πρόεδρος των Συλλόγων Δυτ. Μακεδονίας Ζ. Παπαζήσης


Στις 12/7/2018 οι κ.κ. Νούκα και Καραΐσκος, ζήτησαν γραπτώς από το υπουργείο Πολιτισμού, να τους πληροφορήσουν εάν η ελληνική Άϋλη Πολιτιστική Κληρονομιά, προστατεύεται ποινικά σύμφωνα με όσα ορίζει η σύμβαση της UNESCO. Απαντώντας το υπουργείο Πολιτισμού έκανε γνωστό πως δεν υπάρχει σήμερα νομοθετικό πλαίσιο και πως παραπέμπει το θέμα στο Τμήμα Νομοθετικού και Κοινοβουλευτικού Ελέγχου του υπουργείου ώστε να υπάρξει ρύθμιση. “Εκ μέρους της Παμμακεδονικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας καταθέσαμε ήδη Εξώδικη Διαμαρτυρία προς την υπουργό Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά, η οποία κοινοποιήθηκε και στον πρόεδρο της Βουλής Νικόλαο Βούτση, ζητώντας να υπάρξει άμεσα νομοθετική παρέμβαση για την ποινική προστασία της Άϋλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς καθώς η παράλειψη του Δημοσίου να νομοθετήσει σχετικά -προχωρώντας σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες (κωδικοποίηση, καταγραφή, αποτύπωση όπως η μουσική, οι χοροί, λαϊκά δρώμενα κα) δημιουργεί σοβαρό θέμα” λέει από την πλευρά του ο δικηγόρος Αναστάσιος Καραΐσκος, τονίζοντας πως εάν δεν υπάρξει άμεσα διευθέτηση θα κινηθούν με όλα τα νόμιμα μέσα.

Δείτε τα σχετικά έγγραφα:Πάντως, από τα μέσα Ιουλίου που το θέμα βρίσκεται στο Τμήμα Νομοθετικού και Κοινοβουλευτικού Ελέγχου του υπουργείου Πολιτισμού, δεν φαίνεται να υπάρχει διάθεση να προχωρήσει η διευθέτηση του θέματος που θα διασφαλίσει και ποινικά την προστασία ενός μεγάλου τμήματος της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η κυρία Νούκα, ζητάει από βουλευτές της αντιπολίτευσης να πάρουν πρωτοβουλία και να φέρουν το θέμα ψήφισης σχετικής ρύθμισης στη Βουλή, πριν την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. “Η κυβέρνηση θα πρέπει να το κάνει άμεσα. Επειδή όμως είναι λογικό πως δεν τη συμφέρει αυτήν την ώρα, θα πρέπει η αντιπολίτευση -που σήμερα διαμηνύει πως ειναι κατά της Συμφωνίας- να αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες και η ποινική προστασία της Άϋλης Πολιτιστικής Κληρονομιά να γίνει νόμος του κράτους. Εάν ψηφιστεί η συγκεκριμένη ρύθμιση, πως θα ψηφίσουν μετά της Πρέσπες ;” διερωτήθηκε η ίδια.
“Νόμος για την Άϋλη Πολιτιστική Κληρονομιά υφίσταται ήδη. ΄Η χρειάζεται συμπλήρωση με νέα νομοθεσία ή χρειάζεται υλοποίηση της υφιστάμενης νομοθεσίας με έκδοση συγκεκριμένων κανονιστικών διαταξικών πράξεων με έκδοση ΚΥΑ ή Π.Δ. Εάν ισχύσει η προτεινόμενη ρύθμιση, η Άϋλη Πολιτιστική Κληρονομιά προστατεύεται ποινικά όπως επίσης θα έχουν πλέον κυρώσεις τα δημόσια όργανα με τις ενεργειές τους και οι παραλείψεις της δημόσιας διοίκησης που θα αντιβαίνουν τη συγκεκριμένη νομοθετική επιταγή” επισημαίνει ο κ.Καραϊσκος.

Οι ανακοινώσεις των κ.κ. Νούκα και Καραΐσκου, πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή στο πλαίσιο Συνέντευξης Τύπου της Παμμακεδονικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, που ανακοίνωσε τη Σύγκληση της Α’ Πανεθνικής Συνδιάσκεψης για το ζήτημα της Μακεδονίας στις 21 , 22 και 23 Οκτωβρίου στην Αθήνα, όπου θα δημοσιοποιηθούν νόμιμες ενέργειες που στόχο θα έχουν να φρενάρουν την επικύρωση της Συνθήκης των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή.

Στο πλαίσιο της Συνέντευξης Τύπου, οι δικηγόροι κ.κ. Αριάδνη Νούκα, Α. Καραΐσκος και Στέλιος Γρηγορίου, που έχουν έχουν εξουσιοδοτηθεί από την “Παμμακεδονική Συνομοσπονδία Ελλάδος” για σειρά νομικών παρεμβάσεων και ενεργειών, τοποθετήθηκαν για τις εξελίξεις στο θέμα των Σκοπίων, παραπέμποντας στις εργασίες της Α' Πανεθνικής Συνδιάσκεψης, όπου και θα ανακοινώσουν λεπτομέρειες για το πλάνο δράσης τους κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών.

“Σήμερα ανακοινώσαμε μια πρώτη νομική παρέμβασή μας, αυτή σχετικά με την αναγκαιότηα ύπαρξης νομοθετικού πλαισίου για την ποινική προστασία της Άϋλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και θα ακολουθήσουν και άλλες πρωτοβουλίες στη συνέχεια. Προσθέτουμε τις ενεργειές μας, σε όσες προηγήθηκαν, με τα εθνικά πατριωτικά συλλαλητήρια της 21ης Ιανουαρίου στη Θεσσαλονίκη και της 4ης φεβρουαρίου στην Πλατεία Συντάγματος“ δήλωσε ο πρόεδρος της Παμμακεδονικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος Ιωάννης Αθανασιάδης, επισημαίνοντας πως το πρόσφατο δημοψήφισμα στα Σκόπια «δρομολογεί εσωτερικές εξελίξεις στο γειτονικό κράτος, αλλά και στην Ελλάδα, και δεν εννοώ τις εθνικές εκλογές που έτσι κι αλλιώς θα γίνουν με πρόταγμα όχι τις συντάξεις ή άλλα κοινωνικό πολιτικά ζητήματα, αλλά πρόταγμα εθνικό και δη των Σκοπίων».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (10)

Έτσι μπράβο

Έτσι μπράβο! Πίεση από παντού και με κάθε τρόπο στα φασιστερά που νομίζουν ότι η κόκκινη βαρβαρότητα θα μπορούσε ποτέ να τα βάλει με τον ελεύθερο λαό του Ελληνισμού!

manager

Άλλα ντ' άλλων. Αυτά γίνονται όταν μπλέκουν αγράμματοι δικηγόροι με την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά. Η Α.Π.Κ. δεν γνωρίζει σύνορα. Γι αυτό τους ίδιους σκοπούς που τραγουδούν οι ηπειρώτες τους τραγουδούν με τον ίδιο τρόπο (πολυφωνικά) και οι Αλβανοί. Μάλιστα όσον οι ηπειρώτες κοιμόντουσαν (γιατί είναι ιδιαίτερα κοιμισμένοι τύποι) οι Αλβανοί έγραψαν στον Αντιπροσωπευτικό κατάλογο Α.Π.Κ. της ανθρωπότητας το πολυφωνικό τραγούδι. Τι έγινε; Τους βάλαμε φυλακή; Ας μην τρώγαν κουτόχορτο οι βλάχοι. Ρε κάτι άσχετοι που ασχολούνται με πράγματα που δεν γνωρίζουν. Ας κάνουν μήνυση για όλα τα άλλα...η Α.Π.Κ. τους μάρανε.

Αυτοδύναμη ΑΡΙΣΤΕΡΑ ως τείχος ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ του λαού γιά να μην έρθουν οι Φασίστες!

Αυτά τα περί ..."Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας" τυγχάνουν ΑΡΛΟΥΜΠΕΣ και δη ...ΥΠΟΠΤΕΣ!..__________Διότι ΑΝΑΛΟΓΑ από ποιόν Πολιτικόν Χώρον εκπορεύσαι, θεωρείς ΕΣΥ ΜΟΝΟ ότι κάτι ανήκει σε ...αυτήν την ..."Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά" ή ότι ΔΕΝ ανήκει σε αυτήν._________Γι΄ όσους όμως γνωρίζουν ΔΙΚΑΙΟΝ, ξέρουν ότι το Ποινικό Δίκαιο, ΔΕΝ μπορεί να τιμωρεί (με ποινές στερητικές της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ. ______Μιλάμε γιά το έννομο συνταγματικό αγαθό της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ του κάθε Ατόμου εδώ που δεν είναι ..."παίξε-γέλασε") απροσδιόριστες έννοιες που κινούνται ακανονίστως ως ΚΙΝΟΥΜΕΝΗ ΑΜΜΟΣ!.._________Άρα, ΑΝΟΗΣΙΕΣ ελέχθησαν και προτείνονται στην Κυβέρνηση γιά να λάβουν οι ΑΡΛΟΥΜΠΕΣ αυτές προστατευτικόν μανδύα Ποινικής Καταστολής!..

Αστοιχείωτε

Ανόητε κι αστοιχείωτε, άντε διάβασε κανένα βιβλίο και μετά πετάγεσαι σαν την πορδή να λες θολοκουταμάρες. Νισάφι πια αγράμματε !

Βρασίδας

Σε θολά νερά βούτηξαν οι κύριοι με την πρωτοβουλία τους. Τα μέτρα ανάδειξης και προστασίας της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς δεν μπορεί να είναι η ποινικοποίηση και η αστυνομοκρατία. Ο πολιτισμός όπως τον φέρουν ομάδες και κοινότητες είναι κάτι ζωντανό και δεν μπορεί να έχει χωροφύλακες για το αν ειπώθηκε σωστά το Χ τραγούδι η αν επιτελέστηκε σωστά το ψ δρώμενο. (Άσε που η διάκριση υλικού και άυλου είναι μια σύμβαση που έχει τα δικά της προβλήματα). Ωστόσο, όταν καταφέρουμε να κατανοήσουμε τη διάκριση ανάμεσα σε εθνοτικές και εθνικές ταυτότητες και το τι σημαίνει ιθαγένεια και καταγωγή ίσως να έχει και νόημα μια τέτοια συζήτηση. Μέχρι τότε θα ακούσουμε πολλές ανοησίες...

Το παραληρημα σου, μας κανει πιο δυνατους

Τα χαπια σου και τα 0,60 για το τρελαμενο προδοτικο τσιρακι του Σορος.

Αυτοδύναμη ΑΡΙΣΤΕΡΑ ως τείχος ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ του λαού γιά να μην έρθουν οι Φασίστες!

ΛΑΘΟΣ Μέγα!______Το να λύσεις ΣΗΜΕΡΙΝΑ ζητήματα και προβλήματα επί τη βάσει της Ιστορίας!..___________Είναι σαν σε ξυλότυπα ΚΑΛΟΥΠΙΑ, τα οποία έφτιαξες (δηλ. τα ΣΗΜΕΡΙΝΑ προβλήματα) να προσπαθήσεις να χωρέσεις ΟΛΟ το ΧΑΡΜΑΝΙ του μπετόν που έχει παραχθεί από ένα σιλοφόρο! (Δηλ. "ΧΑΡΜΑΝΙ" απροσδιόριστο σε ποσότητα, ήτοι ΤΟ ΑΠΛΩΜΑ διά μέσου των Αιώνων της Ιστορίας!..).____________Μπορεί να ...ΧΩΡΕΣΕΙ στα καλούπια σου αυτά; ______Αμ΄ ΔΕΝ Μπορεί!..

Αυτοδύναμη ΑΡΙΣΤΕΡΑ ως τείχος ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ του λαού γιά να μην έρθουν οι Φασίστες!

Η Συμφωνία των Πρεσπών, ΔΕΝ είναι "ξεπούλημα της πατρίδας"!________Είναι Συμμάζεμα της Πατρίδας!_________Γιά όσους βέβαια καταλαβαίνουν!.._________Kαι θα την ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΑ εξίσου δυνατά, ακόμη και εάν την έκανε η ΔΕΞΙΑ ή ακόμη και οι ΦΑΣΙΣΤΕΣ.

Πανος

Οι αριστεροί πάντα είχαν στόχο του το συμμάζεμα του φυσικού, εθνικού, πνευματικού και πολιτιστικού πολιτισμού της Ελλάδας. Δεν είναι Έλληνες είναι διεθνιστές δικτάτορες, οι δε εθνικές και λοιπες αξίες των Ελλήνων θεωρούνται τροχοπέδη για την εξάπλωση της κομμουνιστικής ιδεολογίας. Εμείς όμως τους εχουμε χεσμ....

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης