Ταμείο Ανάκαμψης 750 δισ. ευρώ και επταετή προϋπολογισμό 1,075 τρισ. Ευρώ προτείνει ο Σαρλ Μισέλ

Ταμείο Ανάκαμψης 750 δισ. ευρώ και επταετή προϋπολογισμό 1,075 τρισ. Ευρώ προτείνει ο Σαρλ Μισέλ

Μία εβδομάδα πριν τη Σύνοδο Κορυφής των 27, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ παρουσίασε την πρότασή του – Προτείνει ειδικό ταμείο 5 δισ. ευρώ για τις συνέπειες του Brexit

charles_michel
Την πρότασή του για το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο παρουσίασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, μια εβδομάδα πριν την συνάντηση των 27 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των κρατών – μελών της ΕΕ.

Ο πρόεδρος Μισέλ ανακοίνωσε ότι προτείνει έναν επταετή προϋπολογισμό για την ΕΕ ύψους 1,075 τρισ. ευρώ και ένα Ταμείο Ανάκαμψης  για τη μεταπανδημική εποχή 750 δισ. ευρώ με συνδυασμό δανείων και επιχορηγήσεων για να μην επιβαρυνθούν περισσότερα τα κράτη – μέλη με υψηλό επίπεδο χρέους, ζητώντας ωστόσο η αποπληρωμή των δανείων να ξεκινήσει το 2026 (σ.σ νωρίτερα σε σχέση με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής) με σκοπό να πιέσει τα κράτη – μέλη να καταθέσουν τις δικές του ιδέες για την εξεύρεση ιδίων πόρων για τον προϋπολογισμό της ΕΕ.

Παράλληλα τόνισε ότι βάσει της πρότασής του, το σύστημα κατά με το οποίο ορισμένα κράτη μέλη επωφελούνται από μειώσεις των συνεισφορών τους -ή επιστροφές- όπως η Δανία, η Ολλανδία, η Σουηδία και η Αυστρία, θα παραμείνει σε ισχύ.

Τα κράτη-μέλη θα πρέπει να παρουσιάσουν τα σχέδια ανάκαμψης

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τόνισε ότι τα κράτη – μέλη θα πρέπει να παρουσιάσουν τα δικά τους εθνικά σχέδια ανάκαμψης για την μεταπανδημική εποχή, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου, τα οποία θα εγκρίνει καταρχάς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στη συνέχεια το Συμβούλιο με ειδική πλειονοψηφία. Ο Πρόεδρος Μισέλ προτείνει το 30% των χρημάτων να διατεθούν για επενδύσεις φιλικές προς το περιβάλλον και ζητεί τη σύνδεση ανάμεσα στην εκταμίευση χρημάτων και τον σεβασμό στο κράτος Δικαίου, με ισχυρότερο ρόλο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ελεγκτικό Συνέδριο. Αναφορικά με τις έντονες επιφυλάξεις που έχει εκφράσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τους λεγόμενους ιδίους πόρους της ΕΕ, ο πρόεδρος Μισέλ, τόνισε ότι δεν προτείνει έναν «ψηφιακό φόρο, αλλά μια «ψηφιακή εισφορά» μέχρι το τέλος του 2021. Τέλος ο Πρόεδρος Σαρλ Μισέλ θα προτείνει στους «27» ένα ειδικό ταμείο 5 δισ. ευρώ για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες του Brexit στα κράτη – μέλη της ΕΕ.

Αναφορικά με τις σκληρές διαπραγματεύσεις που αναμένονται ανάμεσα στα 27 κράτη – μέλη της ΕΕ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δήλωσε ότι είναι αισιόδοξος από τη φύση του, αλλά και ρεαλιστής, υπογραμμίζοντας ότι θα χρειαστεί σκληρή δουλειά τις επόμενες ημέρες για να βρεθεί κοινός τόπος στην πρώτη Σύνοδο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ μετά την έξαρση της πανδημίας, που θα πραγματοποιηθεί με τη φυσική παρουσία τους στις Βρυξέλλες.


Ειδήσεις σήμερα:

Άνοιξε η ιστοσελίδα για τις βαθμολογίες των Πανελλαδικών - Πού θα τις δείτε

Μείωση ενοικίου 40% για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο

«Αν συνεχίσουμε έτσι, τον Αύγουστο θα έχουμε δεύτερο κύμα» προειδοποιεί ο Μάριος Λαζανάς
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης