ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Moody's: Παροδικό το σοκ του κορωνοϊού στη βελτίωση του πιστωτικού προφίλ της Ελλάδας

Moody's: Παροδικό το σοκ του κορωνοϊού στη βελτίωση του πιστωτικού προφίλ της Ελλάδας

«Τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας έχουν βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια και η κυβέρνηση που εκλέχθηκε τον περασμένο Ιούλιο έχει κάνει μία πολλά υποσχόμενη αρχή» αναφέρει η συγγραφέας της έκθεσης

moodys_12
Το ξέσπασμα του κορωνοϊου διέκοψε τη βελτίωση των πιστωτικών τάσεων της Ελλάδας, αλλά θα είναι πιθανότατα ένα παροδικό σοκ, εκτιμά ο οίκος αξιολόγησης Moody's.

Σύμφωνα με τη σημερινή ετήσια έκθεση της Moody's Investors Service, το πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας (Β1 σταθερό) περιορίζεται από το αυξημένο δημόσιο χρέος, που ανέρχονταν στο 177% του ΑΕΠ πέρυσι.

«Τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας έχουν βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια και η κυβέρνηση που εκλέχθηκε τον περασμένο Ιούλιο έχει κάνει μία πολλά υποσχόμενη αρχή με το επενδυτικά προσανατολισμένο πρόγραμμά της» δήλωσε η Kathrin Muehlbronner, Αντιπρόεδρος της Moody's και συγγραφέας της έκθεσης.

Εντούτοις, όπως προσθέτει, οι κυβερνήσεις στο εξής «θα πρέπει να διατηρήσουν μια συνετή δημοσιονομική στάση για τα επόμενα χρόνια για να διασφαλίσουν τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους. Άλλες μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων για την ενίσχυση των θεσμών, θα πρέπει να διατηρηθούν και να εμβαθυνθούν».

Τα πλεονεκτήματα του πιστωτικού προφίλ της Ελλάδας περιλαμβάνουν έναν σχετικά πλούσιο πληθυσμό, ένα καλό προφίλ εξυπηρέτησης του χρέους που παρέχει δημοσιονομική ευελιξία, παρά τη μεγάλη επιβάρυνση του χρέους, και τη σημαντική στήριξη της ζώνης του ευρώ.

Η πιστοληπτική αξιολόγηση θα μπορούσε να αναβαθμιστεί εάν η κυβέρνηση συνεχίσει να εφαρμόζει τις δεσμεύσεις της προς την Ευρωζώνη, συμπεριλαμβανομένων των μεταρρυθμίσεων που είχαν ως αποτέλεσμα τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος και ισχυρότερες επενδύσεις, διατηρώντας παράλληλα σταθερά δημόσια οικονομικά.

Θετική κρίνεται και η ανανεωμένη βούληση για βελτίωση της υγείας του τραπεζικού τομέα.

Κλείσιμο
Αντίθετα, πτωτική πίεση θα μπορούσε να αναπτυχθεί εάν η ελληνική κυβέρνηση παρεκκλίνει από τις δεσμεύσεις της και αντιστρέψει προηγούμενες συμφωνημένες και νομοθετικές μεταρρυθμίσεις, ή εάν οι εντάσεις με τους πιστωτές της επανεμφανιστούν για οποιονδήποτε λόγο.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης προχωρά στις Φάσεις Ι και ΙΙ των κλινικών δοκιμών για το εμβόλιο κορωνοϊού

Επίδομα 800 ευρώ: Ξεκίνησε η καταβολή του σε άνεργους ναυτικούς

Νέος θάνατος από κορωνοϊό - Στα 169 το σύνολο των θυμάτων
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης