Κορωνοϊός - Εμβόλιο: Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης προχωρά στις Φάσεις Ι και ΙΙ των κλινικών δοκιμών

Κορωνοϊός - Εμβόλιο: Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης προχωρά στις Φάσεις Ι και ΙΙ των κλινικών δοκιμών

Το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ήδη ξεκίνησε τη συγκέντρωση εθελοντών - Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, οι κλινικές δοκιμές εξελίσσονται πολύ καλά - Το εμβόλιο γίνεται σε συνεργασία με την AstraZeneca

lab_sars
Σε στάδιο κλινικές δοκιμές της Φάσης ΙΙ και ΙΙΙ βρίσκεται το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, που ξεκίνησε τη συγκέντρωση εθελοντών, για το πειραματικό εμβόλιο κατά της Covid-19 που αναπτύσσει σε συνεργασία με την AstraZeneca.

Οι κλινικές δοκιμές της Φάσης Ι επί υγιών εθελοντών ξεκίνησαν τον Απρίλιο. Ο εμβολιασμός 1.000 εθελοντών έχει ολοκληρωθεί και παρακολουθείται η πορεία τους.

Τι θα συμβεί στη Φάση ΙΙ

Η Φάση ΙΙ των κλινικών δοκιμών θα περιλαμβάνει 10.260 ενήλικες, 56 έως 69 ετών και άνω των 70 ετών και παιδιά 5 έως 12 ετών. Στόχος να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα του εμβολίου σε ανθρώπους διαφόρων ηλικιών και ο τρόπος με τον οποίο ανταποκρίνεται το ανοσοποιητικό σύστημα στους μεγαλύτερους ανθρώπους και στα παιδιά.

Η Φάση ΙΙΙ σκοπεύει στην αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου σε μεγάλο αριθμό ανθρώπων ηλικίας άνω των 18 ετών.

Πώς λειτουργεί το συγκεκριμένο εμβόλιο

Το εμβόλιο που φέρει την ονομασία ChAdOx1 nCoV-19 βασίζεται στην εξασθενημένη εκδοχή ενός αδενοϊού του κοινού κρυολογήματος (ChAdOx1) που προσβάλλει τους χιμπατζήδες και το οποίο έχει γενετικά τροποποιηθεί ώστε να είναι αδύνατον να προσβάλει ανθρώπους. Στο σύμπλεγμα ChAdOx1 προστέθηκαν πρωτεΐνες ακκίδες (S) από τον ιό SARS-CoV-2 . Η πρωτεΐνη αυτή απαντάται στην επιφάνεια του νέου κορονοϊού και παίζει σημαντικό ρόλο στην λοίμωξη. Ο SARS-CoV-2 χρησιμοποιεί την πρωτεΐνη ακκίδα για να προσκολληθεί στους υποδοχείς ACE2 των ανθρωπίνων κυττάρων για να επιτύχει την είσοδό του στα κύτταρα και να προκαλέσει λοίμωξη.

Εμβολιάζοντας με ChAdOx1 nCoV-19, ελπίζουμε να κάνουμε τον οργανισμό να αναγνωρίζει και να αναπτύσσει ανοσολογική απόκριση απέναντι στην πρωτεΐνη ακκίδα, πράγμα που θα βοηθήσει στην αποτροπή εισόδου του SARS-CoV-2 στα κύτταρα και στην πρόληψη της λοίμωξης, εξηγεί στην ανακοίνωσή του το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Κλείσιμο
«Οι κλινικές δοκιμές εξελίσσονται πολύ καλά και τώρα ξεκινούμε έρευνες για να αξιολογήσουμε με πόσο αποτελεσματικό τρόπο το εμβόλιο προκαλεί ανοσολογική απόκριση σε μεγαλύτερους ενήλικες και να για να δοκιμάσουμε αν είναι σε θέση να προσφέρει προστασία για τον ευρύτερο πληθυσμό», δήλωσε ο καθηγητής Andrew Pollard του Oxford Vaccine Group.

Από την πλευρά του ο Μενέλαος Πάγκαλος, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της AstraZeneca δήλωσε: «Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να συνεργασθούμε με κυβερνήσεις, διεθνείς οργανισμούς και εταίρους σε ολόκληρο τον κόσμο για να αυξήσουμε την παραγωγή και διανομή και να διασφαλίσουμε ταχεία, δίκαιη και ισότιμη διανομή ενός προσβάσιμου εμβολίου».

Ειδήσεις σήμερα:

Όλα τα μέτρα για την επαναλειτουργία των Πανεπιστημίων

Επίδομα 800 ευρώ: Ξεκίνησε η καταβολή του σε άνεργους ναυτικούς

Νέος θάνατος από κορωνοϊό - Στα 169 το σύνολο των θυμάτων
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ