Βορίδης στον ΘΕΜΑ 104,6: Θέμα ημερών η λύση για τους Αλβανούς εργάτες στα χωράφια

Βορίδης στον ΘΕΜΑ 104,6: Θέμα ημερών η λύση για τους Αλβανούς εργάτες στα χωράφια

Εξετάζουμε τρόπο ενίσχυσης των παραγωγών λαϊκών αγορών - Τα χρηματοδοτικά εργαλεία του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης για αγρότες και αλιείς

makis-voridis
Την κατάθεση νόμου μέσα στην εβδομάδα προκείμενου να υπάρξει λύση με το ζήτημα των εποχικών αγροτών από την Αλβανία που εργάζονται σε ελληνικά χωράφια προανήγγειλε μέσω του ΘΕΜΑ 104,6 ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης.

Όπως εξήγησε το πρόβλημα δημιουργήθηκε μετά το κλείσιμο των συνόρων Ελλάδας-Αλβανίας λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι «με υγειονομικές διασφαλίσεις θα έχουμε τον αριθμό των εργαζομένων που χρειαζόμαστε ώστε να μην υπάρχει παραγωγική διαταραχή ειδικά για προϊόντα που έχουν παραγωγή τον Μάιο και τον Ιούνιο όπως τα κεράσια και τα ροδάκινα».

Παράλληλα σημείωσε ότι στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης «μελετάμε τον τρόπο οικονομικής ενίσχυσης των παραγωγών λαϊκών αγορών που υπέστησαν μείωση στο εισόδημα στην περιόδο των περιορισμών».

Κλείσιμο

Αναπτύσσοντας, τέλος, τα «όπλα» του υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την οικονομική ενίσχυση αγροτών και αλιεών ο Μάκης Βορίδης είπε ότι αρχικά υπάρχουν τρία εργαλεία:

- υπάρχουν 27 εκατ. ευρώ για την αλιεία και 15 εκατ. ευρώ για την αγροτική ανάπτυξη από τα ταμεία του υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης που δεν λογίζεται ως οικονομική ενίσχυση και δεν χρειάζεται έγκριση από την ΕΕ

- Ο πρωθυπουργός έχει δεσμεύσει 150 εκατ. ευρώ για την αγροτική ανάπτυξη από τον προϋπολογισμό και χρειάζεται έγκριση από την ΕΕ ώστε να μην παραβιάζονται οι αρχές ανταγωνισμού. Για τα χρήματα αυτά υπάρχει όριο από τον ΚΑΠ 100.000 ευρώ ανά παραγωγό και 120.000 ευρώ στην αλιεία

- τα αγροτικά «ΕΣΠΑ» όπου εκεί υπάρχουν ποσά κοντά στα 200 εκατ. που όμως θα εκδοθούν , χωρίς πάνω όρια, και μπορούν να δοθούν σε συγκεκριμένα μέτρα για τα οποία χρειάζονται να γίνουν αιτήσεις.

Ως προς το δανειακό, τέλος, ο κ. Βορίδης είπε ότι υπάρχουν δύο εργαλεία ειδικά για τους αγρότες τον Ιούνιο που θα αναπτυχθούν από το ευρωπϊκό ταμείο ανάπτυξης και την ευρωπαϊκή τράπεζα επενδύσεων που αφορόύν το σύνολο των παραγωγών και την αλιεία.

Ειδήσεις σήμερα

Τι προβλέπει το σχέδιο σταδιακής επιστροφής στην κανονικότητα που ανακοινώνει ο Μητσοτάκης

Γιατί κάποιοι νοσούν σοβαρά και κάποιοι ήπια από κορωνοϊό; - Ο ρόλος των γενετικών παραγόντων

Ανησυχία: Στη Γερμανία χαλάρωσαν τα μέτρα και αυξήθηκαν τα κρούσματα!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης