Βίντεο: Κατάθεση ψυχής του Παναγιώτη Γιαννάκη για το πρώτο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του ΠΑΟ

Βίντεο: Κατάθεση ψυχής του Παναγιώτη Γιαννάκη για το πρώτο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του ΠΑΟ

Ο θρύλος του ελληνικού μπάσκετ «ξαναζεί» τη βραδιά της 11ης Απριλίου του 1996, τότε που ο ΠΑΟ νίκησε τη Μπαρτσελόνα στο Παρίσι και κατέκτησε για πρώτη φορά την κορυφή της Ευρώπης - «Με αυτό το παιχνίδι έκλεισα την καριέρα μου συγκλονιστικά»

giannakis
Είναι ο μοναδικός ‘Έλληνας μπασκετμπολίστας που συμμετείχε σε τελικό Ευρωπαϊκής διοργάνωσης ως παίκτης και ως προπονητής. Το όνομά του έχει συνδεθεί με τις μεγαλύτερες επιτυχίες του ελληνικού μπάσκετ, ενώ έχοντας κατακτήσει τίτλους σε κορυφαίο επίπεδο δεν είναι υπερβολή να χαρακτηρίσουμε τον Παναγιώτη Γιαννάκη ως μία από τις σπουδαιότερες προσωπικότητες που έχει αναδείξει η χώρα μας.

«Όταν έκλαιγα στα γήπεδα με κορόιδευαν πολλές φορές, αλλά δεν είχα πρόβλημα. Δεν είναι κακό να εκφράζεις τα συναισθήματά σου, το κακό είναι να επιτρέπεις σε αυτά να σε παρασύρουν και έτσι να οδηγείσαι σε ακρότητες» εξομολογείται ο ίδιος σε μια μίνι-συνέντευξη που παραχώρησε στον Μιχάλη Τσαουσόπουλο και τον Ρένο Χαραλαμπίδη.

«Είμαι ένας άνθρωπος που θα έκανα τα πάντα για να διεκδικήσουμε τη νίκη, θα έβαζα και το σώμα μου» λέει ο «Δράκος» αναφερόμενος στη δράση του στα γήπεδα, αλλά και για την αξέχαστη αγκωνιά που δέχτηκε ο ίδιος στο κεφάλι, τον Ιούνιο του 1987, από τον γίγαντα της Σοβιετικής Ένωσης, Βλαντιμίρ Τκατσένκο, στον τελικό του Ευρωμπάσκετ στο ΣΕΦ.

Άλλωστε περισσότερο από τα κατορθώματα και τις διακρίσεις του, η φιλοσοφία ζωής στην οποία παραμένει σταθερός ακόμα και τώρα, είναι το στοιχείο που τον καθιστά ξεχωριστή προσωπικότητα. «Εγώ ένα πράγμα ζητώ από τα παιδιά: Πάθος. Το πάθος σε οδηγεί να δώσεις όλο και περισσότερα στο παιχνίδι, αλλά ταυτόχρονα σε βοηθάει να γνωρίσεις και τον εαυτό σου καλύτερα –γιατί όταν έχεις πάθος εξωτερικεύεις πολλά συναισθήματα και συμπεριφορές, τις οποίες πρέπει να τα τιθασεύσεις. Αν καταλάβεις ότι το μπάσκετ είναι ένα ομαδικό σπορ στο οποίο θα ανακαλύψεις ότι ζηλεύεις, θυμώνεις, χαίρεσαι, ενθουσιάζεσαι, απογοητεύεσαι, αδικείσαι, αδικείς, κλέβεις, σε κλέβουν, τότε θα καταλάβεις πώς ό,τι συμβαίνει στο γήπεδο, συμβαίνει και στην πραγματική ζωή.(…) Απλά παίξε τη μπάλα. Μόλις πάρεις τη μπάλα στα χέρια σου μη σε νοιάζει ούτε το σκορ ούτε ο χρόνος. Παίξε τη μπάλα. Κάθε στιγμή που βρίσκεσαι σε ένα χώρο, κάνε ο,τι καλύτερο μπορείς χωρίς να σκέφτεσαι σκορ και χρόνο. Είναι μια ποιοτική συμπεριφορά σε ό,τι κάνεις στο μπάσκετ και στη ζωή».

Αυτό το αγαστό πάθος προσπαθεί να καλλιεργήσει στα νέα παιδιά μέσω της Ακαδημίας του που λειτουργεί εδώ και τέσσερα χρόνια. «Πρόκειται για εβδομαδιαία camp στα οποία έρχονται τα παιδιά και τους μαθαίνουμε να αγαπούν τον αθλητισμό, το μπάσκετ και συγχρόνως να καταλάβουν ότι μέσα από το μπάσκετ μπορούν να ανακαλύψουν τον εαυτό τους. Στην Ακαδημία προσπαθούμε να μάθουμε τα παιδιά να αγαπούν το σώμα τους, να το υποστηρίζουν μυϊκά, γιατί μόνο έτσι ο άνθρωπος μπορεί να ζήσει πολύ ωραία τη ζωή του. Την ίδια στιγμή τους εκπαιδεύουμε πνευματικά, δείχνοντάς πώς μπορούν να κατακτήσουν ένα υψηλό επίπεδο σε ο,τι κάνουν. Το παιχνίδι δεν είναι οι τρίπλες και τα σουτ. Η κάθε θέση έχει τη μπάλα στα χέρια της τέσσερα λεπτά. Για τα υπόλοιπα 36 λεπτά δεν την έχει. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να παίζεις 36 λεπτά χωρίς μπάλα».

Στο δίλημμα «Παίκτης ή προπονητής» ο Παναγιώτης Γιαννάκης απαντά ξεκάθαρα «Παίκτης. Ως παίκτης είσαι κυρίαρχος του παιχνιδιού. Είτε σε γουστάρουν είτε όχι δεν μπορούν να εξηγήσουν τίποτα από αυτά που κάνεις. Τους τα δείχνεις απευθείας».

Επιπλέον απαντά στο αν θα σκεφτόταν να εμπλακεί διοικητικά στην Εθνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης, και αναβιώνει με μοναδικό τρόπο στιγμές από τον ιστορικό τελικό του Παρισιού, το 1996, τότε που ο ΠΑΟ νίκησε την Μπαρτσελόνα 67-66 και κατέκτησε το πρώτο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στο μπάσκετ. Τέλος, αναγνωρίζει ότι το προσωπικό του ζενίθ ήταν το 1987, με την κατάκτηση του πρώτου Ευρωμπάσκετ με τη μυθική τότε Εθνική Ελλάδος, που σηματοδότησε τη νέα εποχή του ελληνικού μπάσκετ!

ΖeniΘ DUAL ENERGY: Μιχάλης Τσαουσόπουλος και Ρένος Χαραλαμπίδης...μαρκάρουν τον Παναγιώτη Γιαννάκη


Η ΖeniΘ, ο 1ος πάροχος ολοκληρωμένης ενέργειας στην Ελλάδα, με μεμονωμένα αλλά και συνδυαστικά προϊόντα ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, βρίσκεται δίπλα στο κοινό από το 2000, έχοντας κερδίσει την εμπιστοσύνη εκατοντάδων χιλιάδων πελατών ανά την Ελλάδα.

Η εταιρεία, ο Νο1 πάροχος φυσικού αερίου σε αριθμό συνδέσεων, προσφέρει όλο και περισσότερες καινοτόμες υπηρεσίες και προϊόντα με σκοπό την εξυπηρέτηση των ενεργειακών αναγκών των καταναλωτών διαφορετικού προφίλ, βασιζόμενη στη 20χρονη ιστορία της στην ελληνική αγορά και αξιοποιώντας τη διεθνή εμπειρία και τεχνογνωσία του μοναδικού μετόχου της, του ιταλικού κολοσσού ενέργειας ΕΝΙ.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα της ZeniΘ, καθώς και σε όλες τις πλατφόρμες social media: Facebook, Linkedin, Instagram και Twitter.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ